114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nyíregyházi erődemonstráció Bus Iván tripla-duplájával

Közel 30 pontos verést mérve a tartalékos címvédő Miskolcra a tavalyi ezüstérmes Nyíregyháza a tripla-duplát elérő Bus Iván és a 30 pontig jutó Czura Attila vezérletével jelezte: idén is számolni kell vele a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Szintén a keleti csoportban a négy közé jutásért vívott mérkőzésen aratott fontos győzelmet az Eger a TF ellen, a nyeretlenek összecsapásán pedig az NKE szerezte meg az első győzelmét az ELTE-BEAC maradt győzelem nélkül. A nyugati csoportban a Szombathely Mosonmagyaróváron meglepően simán, a BME-MAFC a Petőfi SE otthonában nagy küzdelemben tudott nyerni. Itt is volt egy csapat, amely e héten "veszítette el nyeretlenségét": az alsóházi rangadón a SMAFC-ot nagy különbséggel legyőző Veszprém. 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Keleti csoport

Nyíregyházi ESE - Miskolci Egyetem 101-73 (26-26, 30-14, 23-11, 22-22)
Nyíregyháza, Egyetemi Csarnok, 120 néző, V.: Gergely, Zalai.

Nyíregyháza: BUS 16, CZURA 30/12, OLÁH 11, KOVÁCS Z. 10, GÁSPÁR 19, . Csere:  Vida 2, Mokánszki 4, Vaskó 7/6, Demeter 2. Edző: Hegedűs  Ferenc.

Miskolci Egyetem: Takács 5/3, Gonda 7/3 Kopasz 7/3,  SZANYI 12/12,  Lippai 10. Csere: PIUKOVICS 17/6, Orliczki M. 4, HARTMAN 11. Edző: Drahos  Gábor.

A rendkívül színvonalas első negyed méltó volt az egyetemi bajnokság csúcsrangadójához, bajnokhoz és az ezüstérmeshez, a nagy iramú, látványos játékot hozó első etap döntetlennel zárult. A két középső negyedben egyértelműen a hazai legénység akarata érvényesült, amely a rendkívül eredményes Czura Attila, valamint a rangadót tripla-duplával záró Bus Iván (16 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) vezérletével ekkor nagy fölényben játszva eldöntötte a maga javára a találkozót és simán verte az egyetemi bajnokság címvédőjét.

Hegedűs Ferenc: Kiváló játékkal fektettük két vállra a Miskolcot,  szerintem most ennyi különbség volt a két csapat között, ha a  sérültjeik felépülnek, szorosabb lesz az eredmény.

Drahos Gábor: Gratulálok a Nyíregyházának! Papírforma eredmény született. Hitehagyott csapatomnak igyekeztem okosakat mondani, de  teljesen fölöslegesen, mert ők nem azért utaztak ide Nyíregyházára,  hogy itt megmutassák, hogy ők az NB I B piros csoportjában pallérozódnak  hétről hétre, hanem azért mert...nem is tudom, hogy miért.

Statisztika 

 

EKE Eger - Debreceni Medikus SE 102-52 (25-8, 30-17, 23-11, 24-16)
EKE Sportcsarnok 30 néző. V.: Bene, Sörlei.

Eger: VERES 12, Papp 6/6, , Megyes 2, UNGI 19/3, HORVÁTH R. 10, . Csere:  Illés 10,  SZICSÁK 30, Beák 8, Bürgés 5/3. Edző: dr. Váczi Péter.

Debreceni Medikus SE: Hegyi 2 Velkey 4,  Bujdosó 6,  KOVÁCS G.  14/6, Csirpák 9/3   . Csere: Nagy 3, Barta 7/3, Nyíri 7/3. Edző: Kovács István.

Egyoldalú játékkal indult a mérkőzés, az egri csapat 10-0 rohammal kezdett. A debreceniek úgy tűnt "fejben" még a buszukon maradtak.  Az  első negyedben a hazai 25 pont mellé csupán 8-cal tudtak válaszolni. A második negyedre sem sokat változott a mérkőzés képe, az  egriek még egy lapáttal rátettek, rengeteg szerzett labdának, gyors indításnak köszönhetően 30 pontot dobtak a második etapban. Ebben  a szakaszban már a  debreceniek is vezettek pár tetszetős akciót, de így is kerek 30 pontos előnnyel térhetett pihenőre az Eger.  A hazaiaknál  az  eredménynek köszönhetően már az első félidőben pályára lépett mindenki. A  3. negyedre ugyan kissé alább hagyott az egri lendület, de így sok  több indításuk volt és az előnyüket tovább növelték. A mérkőzés eldőlt, az utolsó  negyed kérdése az volt: eléri-e a 100 pontot a hazai csapat. Ez sikerült, elsősorban a két dupla-duplát elérő játékos, Veres Dávid (12 pont, 10 gólpassz) és Szicsák Bence (30 pont, 10 lepattanó)  sima hazai győzelmet láthattak, akik kilátogattak az Eszterházy  Sportcsarnokba.


dr. Váczi Péter: Jó hangulatú mérkőzés volt, örülök, hogy kellő  lehetőséget tudtam adni azoknak, akik a felnőtt bajnokságban kevesebbet szerepelnek és egytől-egyig mindenki élni tudott a lehetőséggel. Gratulálok a csapatomnak, az ellenfélnek pedig további sok sikert kívánok.


Kovács István: Egy sokkal jobb csapattal játszottunk, de időnként egész látványos volt a mérkőzés. Összességében kijött a két csapat közti különbség, az eredmény teljesen reális, de időnként elégedett voltam a mutatott játékkal. Gratulálok az ellenfélnek.

Statisztika 

 

TFSE - ELTE-BEAC 78-43 (17-7, 24-11, 20-6, 17-19)
Alkotás u. 50 néző. V.: Nepp, Czupi.

TFSE: ARMAGHANI 17/3, KIRÁLY 8, LAMAN  12/12, VILÁGI 12/6, SCERBINSKIS  8. Csere: Kovács Ma.7/3, Hole, Félix 4, Kovács Be. 11/9, Horváth.  Edző: Boros Zoltán.
ELTE BEAC: MOLNÁR 21/15, Kovács 3, Koncz 6/3, CZIMER 13/6,  Mayer. Csere: Torda, Nagy. Edző: Varga Zsolt.


Nem hagyott esélyt hazai pályán a TFSE fővárosi riválisának.  Már a mérkőzés elején  meglépett ellenfelétől a TF. A hazaiak, bár sok hibával játszottak  támadásban, de hatékony védőmunkájuk révén uralták a mérkőzést. Ez végig jellemző volt, így bár nem született extra sok pont, magabiztosan tartotta  előnyét a hazai csapat. A vendégek becsülettel küzdöttek, és több szép  megoldással vetették észre magukat. Az ELTE csapatából Molnár Alex teljesítménye  emelhető ki.


Boros Zoltán: Örülök a győzelemnek, és hogy minden játékosomnak  tudtam bőven játéklehetőséget adni. Sok sikert kívánok az ELTE  csapatának a folytatáshoz!


Varga Zsolt: Gratulálok a TFSE-nek, és örülök, hogy nálunk is voltak  jó teljesítmények.

Statisztika

 

EKE Eger - TFSE 85-82 (24-17, 16-11, 10-25, 35-29)
Eger, EKE Sportcsarnok 90 néző. V.: Sörlei, Lónáth.

EKE: MÉSZÁROS 16/12, Veres 5/3, UNGI 12, Illés 8, VARGA 10 . Csere:  PAPP B. 14/3, Csabák 2, CSÁKVÁRI14/9, Horváth 4. Edző: dr. Váczi Péter.

TFSE: NAGY BOTOND 22/9, KATONA 23/9, PINTÉR 26/3, Boinitzer  6/3, Scerbinskis 3 . Csere: Király 2, Armaghani, Világi. Edző: Boros Zoltán.

A keleti csoportban a legjobb négy közé jutás szempontjából kulcsfontosságú összecsapásra mindkét fél "mozgósított"  mindenkit, akit csak tudott. Az  Eger annak ellenére, hogy zsinórban harmadik napja játszott - egy NB I B-s és a DMSE elleni egyetemi meccs után fogadta a TF-et dr. Váczi Péter legénysége -  nagyon lendületesen kezdett. Ültek a kinti dobások és sok gyors indításos kosarat szereztek a hazaiak. A TF csapata az első percekben nem igazán találta a ritmust, 11-1-es "repülőrajttal" kezdett az Eger.  A folytatásban rendezte sorait a TF, s egy 9-4-gyel megfelezte hátrányát. Ettől kezdve a második negyed közepéig amolyan üldözőversenyt láthatott a népes egri közönség 5 és 10 pont közötti hazai vezetéssel. A második negyed közpén egy 8-0-lal 14 pontosra "hízlalta" előnyét az EKE együttese, amely szünetben 12-vel "ment". A 3.  negyedre óriási elánnal lépett pályára a TF csapata, amely  és a zónavédekezésre váltott. Ez  ellen nem nagyon találta az ellenszert a hazai gárda. Át is vette a vezetést a fővárosi alakulat,  többször a vezetést, de komoly előnyre nem tudott szert tenni, váltva vezettek a felek. A záró etap nem  a védekezésről szólt, TF oldaláról a triplák érkeztek, míg  hazai oldalon a gyorsindításos játék dominált. A valamivel pontosabban játszó Eger a hajrában kézben tartotta a meccset és értékes győzelmet aratott. A hazai sikerből Varga Imre 10 pontos és 11 lepattanós dupla-duplával vette ki részét.


dr. Váczi Péter: Ezzel a  győzelemmel megteremtettük a lehetőséget, hogy négybe jussunk a csoportban. Szerintem nagyot küzdöttünk, kicsit megremegtünk a  végjátékban, de a szívünk az egész mérkőzésen a helyén volt, és ez  győzelmet eredményezett.


Boros Zoltán: Gratulálok az Egernek. Sikerült megfordítanunk a  mérkőzést a harmadik negyedben. Utána sajnos egy-két egyéni hibából, a  mi hibáinkból visszavette az Eger a vezetést és utána már nem tudtuk  utolérni őket.

Statisztika 

 

NKE SE - ELTE-BEAC 66-35 (10-12, 14-5, 24-10, 18-8)
Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Dr. Szakáll, Bátovszki.

NKE SE: Laczó 5/3, OBERMANN 13/3, ROZS 17/9, BARANYI 25/3 Kováts 4.  Csere: Marton, Polgári 2, Kovács, Tasnádi. Edző: Szekeres Dávid.

ELTE-BEAC: Molnár 17/3 , Koncz 7, Somosi Czímer 5,, Mayer. Csere:  Torda 2, Nagy 4, Kósy, Szeiler. Mb. edző: Tima Gergely.

A két nyeretlen együttes összecsapásának első  negyede kiegyenlített küzdelmet hozott, egyik csapat sem tudott ellépni  a másiktól. A második negyedtől az NKE átállt zónavédekezésre, ami  megállította az ELTE támadásait, és minimális előnyhöz jutatta a hazai  csapatot. A második félidőben támadásban is felpörgött az NKE, 3  játékosa is 10 pont fölött dobott, Baranyi Péter (25 pont, 16 lepattanó) és Rozs Máté  (17 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplát ért el. Az ELTE a felgyorsult játékra már nem talált  hatékony védekezést, és vendégek  támadásaikat sem tudták pontosan  befejezni, így fölényes hazai siker született, az NKE szerezte meg első győzelmét. 


Szekeres Dávid: Nagyon álmosan dolgoztunk az első negyedben, az ellenfél könnyedén jutott el a gyűrűhöz. A második negyedtől a  zóna tartást adott a csapatnak, amely  az eredményesebb támadásokat is magukkal hozta. Gratulálok az ellenfélnek a játékukhoz, szerencsénkre  rossz dobóformát fogtak ki.

Tima Gergely: Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez. Az első  negyedben jól tartottuk magunkat, de a 2. negyed hazai ritmusváltása után  már nem tudtuk tartani a lépést.

Statisztika

 

 

Nyugati csoport:

 

PTE-PEAC - Közgáz 48-103 (8-22, 9-27, 11-25, 20-29)
Pécs, Ifjúság út 6; 50 néző. V.: Mintál, Téczely.

PTE-PEAC: SCHUJ 16, Nagy K. 8, , Major, Marosvölgyi 6, TÓTH K. 13. Csere:  Lajos 5, Iveszics, Bujtor. Edző: Földi Sándor.

Közgáz: VÖRÖS 13/3, SEBESTYÉN 18,  HARIS 21/15, MÁRIÁS 21,  Bános 2. Csere: Korompai 6, ÚR 12, BERNACCHINI 10. Edző: Vladár Csaba.


A hazai csapat védekezése a mérkőzés elejétől nagyon puha volt, így tulajdonképpen az első negyed után meg is pecsételődött a pécsiek  sorsa. A PTE-PEAC kosarasai a vendégcsapat felettébb magas technikai képzettséggel rendelkező, atletikus  játékosainak távoli dobásaira nem értek ki, ha pedig mégis ott voltak lábbal, akkor könnyű kontra egy-egyek után szereztek kosarakat a budapestiek. A találkozót 0/17-es triplamutatóval záró hazai együttesből Tóth Kristóf (13 pont, 10 lepattanó), a Közgáz csapatából pedig Máriás Gergely (21 pont, 17 lepattanó) ért el dupla-duplát.

Földi Sándor:  Tény, hogy jobb ellenféllel játszottunk, de ilyen jelentős különbségnek nem lett volna szabad kialakulnia. Nem küzdöttünk  és nem harcoltunk eléggé; "megadtuk magunkat"  védekezésben. Mindehhez társult egy pocsék dobóforma. Gratulálunk  ellenfelünknek!


Vladár Csaba: Ellenfelünk nem tanúsított túl nagy ellenállást védekezésben, így könnyű kosarakkal sikerült nagyarányú győzelmet elérnünk. További sok sikert kívánok mindkét csapat számára!

Statisztika 

 

Veszprémi ESC - SMAFC 80-46 (14-12, 22-8, 18-16, 26-10)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 35 néző. V: Sebesi, Szőcs.

Veszprémi ESC: Grifatong 8, LENGER 14/6, KACSKÓ 16/12, Kovács  4, Yin Yuteng 1. Csere: NOVÁK 26/9, Naményi 8, SCHMITZ 3. Edző: Mónus  Péter.

SMAFC: Tóth B. 3/3, Gottlieb, Tukovits 4, SZEGEDI 30, Barcza 4.  Csere: Gáspár 2, Széplaki 3/3, Nichter.  Edző: Farkas Dávid.

Jobban indították a felforgatott összeállításban kezdő hazaiak az alsóházi rangadót, 8-2-re  elhúztak, de a szakasz hajrájában magára talát, s 2 pontra feljött a SMAFC.  Volt néhány különböző okokból a mérkőzésre késve érkező, meghatározó hazai kosaras, akik a 2 negyedre melegedtek be, és ez az eredményen is meglátszott, a negyedet 22-8-ra  nyerték a vendéglátók, és így 16 pontos előnnyel mehettek a szünetre. A 3. negyed kiegyenlített játékot hozott, a hazai csapat folyamatos cserélgetéssel próbálta  mindenk játékosát frissen tartani. A 4. negyedben a hazai csapat ismét a 2. negyedbeli  lendületes, pontos játékát mutatva 26-10-re nyerte ezt a negyedet is, így a Veszprém megérdemelten megszerezte első győzelmet. A SMAFC részéről Szegedi Márton emelhető ki, aki 30 ponttal és 16 lepattanóval (5 támadó) mutatós dupla-duplával zárta a találkozót, de pontszerzésben nagyon magára maradt. Hazai oldalon Novák Patrik (26 pont,14 lepattanó (5 támadó), 8 gólpassz) csupán 2 assziszttal maradt el a tripla-duplától, de eredményességben Kacskó Csaba és Lenger Levente, mezőnymunkában pedig Schmitz Dávid tett sokat az első veszprémi győzelemért.   

Mónus Péter: Gratulálok az ellenfélnek és persze játékosaimnak.  Késések miatt felforgatott kezdő ötöst kellett a pályára küldenem, de le a  kalappal a srácok előtt, mert így is végig vezettünk és láthatóan a mérkőzés elejétől  pörögtünk és fejben is a pályán voltunk. Örülök, hogy a szezon  legrosszabb meccsét így tudtuk kijavítani és megérdemelten, sokszor szépen játszva tudtunk nagyarányú győzelmet aratni.


Farkas Dávid: Gratulálok a hazai csapatnak. Teljesítményünk még  nyomokban se tartalmazott kosárlabdát. U11-es csapatommal valószínű  több sikert értem volna el, hiszen ők jobban tudtak volna alkalmazkodni a terem adottságaihoz.

Statisztika 

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - SzoESE 49-89 (19-23, 16-18. 7-25, 7-23)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.:  Hernicz, Rokob.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: GEIGER 15/6, KÁMÁN 15/3, Rátvay 4, Horváth Á. 7/3, Domsitz 6. Csere: Füzi 2, Kovács, Nagy-Bíró,  Iváncsics, Mántity, Faragó, Szabó. Edző: Laky Tibor.

SzoESE: TÓTH D. 5/3 HORVÁTH CS 8/3, MÉSZÁROS 25/12, , Oroszi 2, WERNER 25.  Csere: SINKOVITS 11/6, Papp 2, Soós 2, SCHVEIGHOFFER 17/9, Frisnyák 2.  Edző: Kéri Péter.

Mindkét csapat alapszakaszbeli helyezése szempontjából fontos mérkőzést vívtak a felek Mosonmagyaróváron. A vendéglátó Széchenyi csapata az első félidőben még tudta tartani a lépést a listavezetővel  szemben, azonban a második félidőben a csapatként sokkal  jobban működő szombathelyiek jelentős előnyre tettek szert, így a  mérkőzés végén, már mindkét edző lehetőséget tudott adni az összes  játékosa számára. Alapvetően papírforma eredmény született, a  vendéglátók lehetnek a nyújtott játék képe alapján azonban szomorúbbak, mert ennél sokkal jobb játékra is képesek. Werner Viktor 15 pontos, 14 lepattanós  dupla-duplával járult hozzá a szombathelyi együttes magabiztos sikeréhez.


Laky Tibor: Megpróbáltuk hozni a bravúrt, amire szükségünk lett volna az egyszerűbb jövő érdekében. Ez azonban kiderült az első félidő  végére, hogy nem fog működni, ezért a második félidőben mindenki játéklehetőséget kapott. Így a más bajnokságban edződő játékosainknak  több pihenőjük lett, hogy a hétvégén megfelelő minőségben és  mennyiségben tudjanak majd játszani.


Kéri Péter: A csapat mind támadásban, mind védekezésben maximálisan  végrehajtotta az előzetesen megbeszélteket. Úgy gondolom, hogy a  szezon eddigi legjobb játékával sikerült győznünk.

Statisztika 

 

PTE-EMES Petőfi SE - BME-MAFC 56-61 (13-14, 18-16, 12-13, 13-18)
Pécs, TÁSI Csarnok, 30 néző. V.: Fleischmann, Szalóki.

PTE-EMES Petőfi SE:  Buday-Sántha 6, FÜLÖP 15/3, FÜZY 7, Kis 6, Pungor  2. Csere: Szavai, Gáspár, Földes 8, Kárpáti 3/3, Marton, MÁNDITY 9/9,  Győr. Edző: Petőfi Áron.

BME-MAFC: FEHÉR 14/9, SCHAUL 16/12, Tálos 8/3, CSEPREGI 13/3,  FEKETE  J 8. Csere: Velenyák, Lukács, Láng-Miticzky 2, Svéda, Rados. Edző: Tiba  Klára.

Két erős csapat csapott össze a pécsi pályán. Minden  negyed, így az egész a mérkőzés szoros, kiélezett volt, igzán egyik csapatnak  sem sikerült meglépnie. A végeredmény, a dobott pontok tekintetében mutatja, hogy mindkét oldalon kemény, agresszív volt a  védekezés könnyű ziccerekről nem beszélhetünk. Hazai oldalon a 15 pontig jutó  Fülöp Zsombor mellé eredményességben a társak nem tudtak felnőni, míg a BME-MAFC  oldalán a dupla-duplát elérő Fehér Ákos (14 pont és 12 lepattanó)  valamint Fekete József (8 pont és 14 lepattanó) vitték hátukon a csapatukat. A mérkőzés végén a több jó egyéni teljesítményt felmutató vendégek örülhettek a győzelemnek.

Petőfi Áron: Fájó ez a vereség, mert valószínűleg elúszott az  esélyünk a rájátszásra, de azt kell mondanom, hogy a vendég csapat megérdemelte a győzelmet. Tartalékosabb volt a kerete, mint a miénk, és azt gondolom, hogy  sokszor nem tudunk a pályán csapatként dolgozni, mint a többi csapat  ebben a ligában. Az első félidőben mutatott lazább játékunk, védekezésünk, talán hozzáállásunk is vezetett odáig, hogy a második félidőben, amikor vezettünk is pár ponttal, mégsem tudtunk átlendülni  és kézben tartani a mérkőzést. Kevés jó egyéni teljesítményt láttam, támadásban elsősorban nagyon sok fontos szituációban meghozott rossz döntést és rossz dobóformát fogtunk  ki, ami nyilván az ellenfél csapatának védekezését dicséri. Gratulálok  az ellenfélnek, mi egyszerűen kevesebbet nyújtottunk ma hazai pályán,  mint amennyi várható volt és kellett volna.

Tiba Klára: Az idei szezonban másodjára minősítem hősnökek a saját játékosaimat, azt hiszem minden joggal. Egy nagyon erős csapatot  sikerült ma legyőznünk. Azt hiszem, hogy ez mérföldkő mindannyiunk  számára, megyünk a csoport első helyéért.

Statisztika 

 

Fotók: Nyíregyházi ESE, Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink