114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Női esélyegyenlőség a sportban – mindenki tegye hozzá a részét!

5 földrész, 40 ország, 60 képviselőjével tartott online megbeszélést a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Női Esélyegyenlőségi Bizottsága.

A több mint 60 fő részvételével november végén megrendezett online, interaktív kerekasztal beszélgetés legfőbb témái: a nők mentorálása, szerepvállalásának segítése a sportban, a nők sportba való bekapcsolódásának segítése helyi szinten, valamint a FISU Nagykövetek szerepvállalása a nemi esélyegyenlőség területén voltak a FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottság és a FISU Hallgatói Nagykövetek között.

Az online találkozó Leonz Eder, a FISU első alelnökének köszöntőjével kezdődött, aki nyitó beszédében kihangsúlyozta a társadalmi felelősségvállalás kiemelt fontosságát, hiszen a világot nem máról holnapra lehet megváltoztatni, ellenben mindenki tehet azért, hogy jobbá váljon a hely, ahol élünk. Fontosnak tartja, hogy a sportolás lehetőségéhez nemtől függetlenül, már mindenki gyerekkorban hozzáférhessen. Véleménye szerint a jövő a FISU Nagyköveteké, hiszen belőlük válhatnak majd ki a jövő sportvezetői, a politikai és gazdasági élet meghatározó szereplői.

A köszöntő után Rosaura Mendez, a FISU Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke és Adam Pratchett, a Bizottság alelnöke röviden bemutatták a FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottságának történetét a kezdetektől, az aktuálisan fejlesztés alatt lévő projekteken át egészen a már működő jó példákig. Követendő példaként hozták fel az izraeli törekvést, ahol az állam támogatói programokat dolgozott ki a nemi esélyegyenlőség megvalósulása érdekében, melyet anyagilag is dotál. A programnak már látható eredményei is vannak az izraeli nők sportéletében. Bemutatójukban kiemelték továbbá a női vezetők mentorprogramját, a külső szervezetekhez való kapcsolódásban rejlő lehetőségeket, valamint tájékoztatták az egybegyűlteket, hogy kiemelt szerepet szánnak a nemzeti egyetemi sportszövetségek esélyegyenlőségi bizottságaival való együttműködésnek. A FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottsága a MEFS Esélyegyenlőségi és Fenntarthatósági Bizottságával fog együttműködni helyi szinten, ahol a közös munkát és magyarországi adaptációt Ancic-Valkai Ágnes a MEFS nemzetközi kapcsolatok igazgatója, FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottság munkacsoportjának tagja és a MEFS Esélyegyenlőségi és Fenntarthatósági Bizottság társelnöke fogja összehangolni.

Az online kerekasztal beszélgetés során minden résztvevő egyetértett abban, hogy a jelenlegi járványhelyzet hatással van a sportra, ezen belül a női sportra is, így azon kell dolgozni, hogy ez a helyzet ne eredményezze a nők sportból való kimaradását, a vírus okozta esetleges anyagi források csökkenése, megvonása miatt.

Alapvető fontosságúnak tekinti a Bizottság, hogy helyi szinten induljon a törekvés a nők sportolásának motiválására, hasznosnak tartanák, ha még több női edző és testnevelő tanár lenne a sportegyesületekben, iskolákban, mely szintén elősegíthetné a folyamat fejlődését.

Fontos látni ugyanakkor, hogy az esélyegyenlőség kizárólag akkor valósulhat meg, ha a FISU és a nemzeti sportszövetségek vezetőségei is elkötelezettek emellett. A legnagyobb kihívás a FISU-ban nem a női elnökségi tagok megválasztása, hanem az, hogy a tagországok higgyenek a női jelöltekben és állítsanak minél több női jelöltet, csak így van esély arra, hogy a FISU vezetésében idővel minél több nő kapjon vezető szerepet. A változás elsősorban a bizottsági tagoktól, valamint a kerekasztal beszélgetésen részt vevő szereplőktől kell, hogy induljon, motiválva a közvetlen környezetünket és a velünk kapcsolatban álló szervezeteket, közösségeket.

 

A FISU Hallgatói Nagyköveteinek szerepe az, hogy fontos összeköttetésként szolgáljon a FISU és a hallgatói közösségek között azokban az országokban, ahol a FISU jelen van, és segítsen felhívni a figyelmet az egyetemi sportmozgalomra a hallgatók körében. A Nagykövetekre kiemelt szerep jut a női esélyegyenlőség megteremtésének elősegítésében is, hiszen értékes visszajelzéseket és ötleteket kap tőlük a Bizottság, melyeket a FISU a projektjeiben is fel tud használni. Korábbi FISU Hallgatói Nagykövetek, Fodor Anett és Király Julianna is részt vettek az online kerekasztal beszélgetésen, akik szerepvállalásukkal továbbra is segítik a nemzetközi szervezet munkáját.

 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői a FISU részéről:

  • Leonz Eder, a FISU első alelnöke
  • Rosaura Mendez, FISU EC tag, a Női Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke
  • Adam Pratchett, a FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke
  • Sun Wei, FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottság kínai tagja
  • Etienne Turikumana, FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottság ruandai tagja
  • Ilan Kowalsky, FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottság munkacsoportjának izraeli tagja
  • Ancic-Valkai Ágnes, MEFS nemzetközi kapcsolatok igazgatója, FISU Női Esélyegyenlőségi Bizottság munkacsoportjának tagja

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink