114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

„Nemcsak a hagyományos sportágak, hanem az e-sport is fejben dől el” – interjú Borkai Ádámmal, az SZE hallgatójával

A másodéves hallgató – aki vezetést és szervezést tanul mesterszakon – nagy álma, hogy egyszer a világ legjobb e-sportolói között emlegessék a nevét. Az ő kezdeményezésére jött létre a győri Széchenyi István Egyetemen az e-sport szakosztály, nemrég pedig profi szerződést kapott egy spanyol klubtól. Mindene a FIFA 20 és a FIFA 21, ennek ellenére tudja, milyen fontos a testmozgás.

Olvasási idő: 3 perc 

 

M.F.: Mikor ültél legutóbb gép előtt, hogy e-sportolj?

B.Á.: Tegnap.

M.F.: Nem lep meg. Mennyit gyakorolsz egy héten?

B.Á.: Sokat. Attól függ, mennyi időm van rá, de napi két órát biztosan. Ez persze néha több, mert nagy céljaim vannak az e-sporttal. A profik akár napi nyolc órán át is tolják, és mivel szeretném utolérni őket, nekem is több gyakorlásra van szükségem.

M.F.: Mióta e-sportolsz?

B.Á.: A focizás mellett hobbi szinten már jó ideje játszottam, négy évvel ezelőtt azonban elkezdtem komolyabban foglalkozni vele, nemcsak játékosként, hanem események szervezőjeként is. Elvégeztem egy amerikai online tanfolyamot, aminek köszönhetően átfogó képet kaptam arról, miről is szól valójában az e-sport. Tavaly decemberben fogalmazódott meg bennem először, hogy profi játékosként még lehet néhány jó évem.  

M.F.: Mi volt az első sikered, amelyre büszke vagy?

B.Á.: Nagy löketet adott, amikor idén februárban egy hétvégi FIFA 20 ligában sikerült legyőznöm a magyar Gabinhót, aki az Ajax e-sportolója volt. Ezután indultam el felfelé, és most már a profikkal is simán felveszem a versenyt. Idén nyáron második lettem a hazai Tippmix pro offline e-sport fesztiválon, ami azért marad emlékezetes, mert ez volt az első élő versenyem, ráadásul ezen történt meg a nagy áttörés is.

M.F.: Milyen versenyeken vettél még részt?

B.Á.: Indultam a hazai szövetség által kiírt HUNESZ FIFA Masters-sorozaton is, amelyben a legjobb nyolc között estem ki, de a gólarányom alapján benne voltam az első ötben. Utána jött a Tippmix pro, amelyről már beszéltem, most pedig a Megyék Csatájában – Xbox platformon – képviselem Győr-Moson-Sopron megyét. Ja, és meg kell említenem a júliusi FISU eSports Challenge-t is, amelyet a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség rendezett.

M.F.: Ezen az eseményen FIFA 20-ban túljutottál a csoportkörön, de az egyenes kieséses szakaszban alulmaradtál ellenfeleddel szemben. Min múlt a továbbjutásod?

B.Á.: Bár szerintem egyforma képességű játékosok vagyunk, egyszerűen eredményesebben használta ki a helyzeteit. Sajnos nem tudtam olyan kimagasló teljesítményt nyújtani, amilyen a győzelemhez kellett volna. Csakis rajtam múlt, őszintén szólva maradt is bennem némi hiányérzet. 

M.F.: Nemrég leigazolt a spanyol Ravens Esports Club, amelyben FIFA 20-játékosként szerepelsz. Hogyan kerültél képbe?

B.Á.: Már régóta ismertek a klub képviselői, de igazából a Tippmix pro versenyen tűntem fel nekik. Ezt követően kezdtek el figyelni. Megtetszettem nekik, látták bennem a lehetőséget. Nagyon örülök, hogy ennél a klubnál lehetek, mert nemrég alakult, és elsősorban a folyamatos fejlődést tartja szem előtt.

M.F.: Sokan rendkívül szkeptikusok az e-sporttal kapcsolatban, mondván, hogy – ellentétben a hagyományos sporttal – nem igazi sport. Őket hogyan győznéd meg az ellenkezőjéről?

B.Á.: Hát, ez jó kérdés. Először is azzal kezdeném, hogy nekünk e-sportolóknak állandóan mozognunk kell, hogy jó teljesítményt tudjunk nyújtani. Ha három-négy napig nem mozgok, feszült leszek, és nem vág úgy az agyam, ahogy kellene. Egyszerűen nem vagyok friss, és nem tudok a játékra összpontosítani, illetve jó döntéseket hozni. Márpedig ez azért fontos, mert minden sport, így az e-sport is, fejben dől el. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az e-sportnak a hagyományos sporthoz is van némi köze, illetve kötődése. Ami a kérdésedet illeti, az e-sport kitűnő szellemi sport, amely frissen tartja az elmét.  

M.F.: Tudjuk, hogy egészen huszonegy éves korodig fociztál. Az e-sportolás mellett marad időd testmozgásra is?

B.Á.: Kondizom, bár mostanában kevesebb időm van rá. Ezen kívül heti három-négy alkalommal futok. Mivel sokáig fociztam, belém ivódott a testmozgás, egyszerűen nem tudnék meglenni nélküle.   

M.F.: Ha választhatnál, hogy Messivel vívj büntetőpárbajt, vagy a világ legjobb FIFA 20 játékosával játssz egy mecset, melyikre szavaznál?

B.Á.: Az utóbbi mellett döntenék, méghozzá azért, mert nagyon sokat tanulnék belőle. A jelenlegi világelsőt egyébként Donovan „Tekkz” Huntnak hívják, és nálam fiatalabb.

M.F.: Szerinted milyen az e-sport jövője a hazai egyetemisták körében?

B.Á.: Mindenféleképpen ígéretes. Egyre többen jelzik, hogy szeretnének belépni ebbe a világba, és a Magyar E-sportszövetségen keresztül én is rengeteg visszajelzést kapok az érdeklődőktől. Rengeteg egyetemi hallgató keresi meg a szövetséget, hogy részt kívánnak venni valamilyen bajnokságban. Óriási lehetőség rejlik az e-sportban, úgyhogy bízom az eredményes folytatásban.  

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Borkai Ádám, Tippmixpro

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink