114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ne stresszelj - edzésre fel!

Először mész edzőterembe? Félsz, hogy nem vagy elég erős, vagy nem ismered a gépeket? Ne stresszelj rá, inkább fogadd meg a tanácsainkat!

Olvasási idő: 2 perc

 

Edzőterembe menni komoly kihívás. Többségünk azért szeretne odamenni, mert változtatna addigi életmódján, tenne valami az egészségéért, és elsőre az edzőterem ugrik be, mint a legkézenfekvőbb megoldás. Beszerzed a megfelelő ruházatot, cipőt és már mész is. Az edzőterembe érve aztán meglátod a kigyúrt embereket, a szép alakú nőket, te pedig csak állsz, és nem tudod, hogy melyik géphez lépj oda, hogyan is használd őket. A rutinosabbak vizslató pillantásokat vetnek feléd, és te már rosszul érzed magad. Gyors zuhany és menekülsz haza, az edzőtermet pedig messze elkerülöd.

De készülj fel inkább, hogy ne így legyen!

Hogyha elhatároztad, hogy komolyan edzeni szeretnél, mindenképpen keress egy személyi edzőt! Együtt felméritek a helyzetet: milyen állapotban vagy és hová szeretnél eljutni. Fontos a helyes cél kitűzése, mert nem mindegy, hogy az általános állóképességeden szeretnél javítani vagy éppen alakformálás, netán izomtömeg-növelés a célod. Ezért is konzultálj a személyi edzővel! Első alkalommal ha mész, edződ segítségével nézzétek végig a gépeket, melyik mire jó, hogyan kell használni. Jól jön majd ez a tudás a következő alkalommal!

Ha félsz, hogy kinevetnek, mert plusz kilók vannak rajtad, akkor válassz helyesen időpontot, hogy mikor mész edzeni. Legjobbak a kora reggeli vagy éjszakai időpontok, amikor kevesen vannak vagy éppen senki sincs rajtad kívül. Ha ez nem megoldható, akkor se stresszelj rá! Kisebb az izmod, mint annak a másik csókának? Más a célotok. Fókuszálj a saját munkádra, és meglesz az eredménye! Ha azt hiszed, hogy mindenki csak téged néz, hogy mit szerencsétlenkedsz, akkor nagyon tévedsz! A saját edzésére összpontosít mindenki.

Ha már mentálisan készen állsz, akkor már csak a következőkre kell figyelned az edzés előtt:

  • igyál eleget, mert a tested akkor működik csak jól, ha elég folyadékot vittél be
  • egyél szénhidrátokat edzés előtt, sok zöldséget, teljes kiőrlésű magokból készült ételeket. Mindezt egy órával edzés előtt
  • mindig jól melegíts be, szánd rá az idődet, hogy aztán ne legyen baj abból, hogy nem nyúlnak az izmaid
  • legyen nálad törülköző – se te, sem más nem szereti, ha izzadságban úszó gépet kell használni
  • soha ne legyen nálad telefon - nem kehet összpontosítani, ha folyton elvész a figyelmed

Ha ezeket betartod, akkor - egy idő után - tuti öröm lesz az edzés!

 

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink