112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ne kotyvassz, inkább főzz okosan!

Az otthoni ételkészítésnek rengeteg előnye van. Tudjuk, hogy miből, mikor és hogyan készül az étel és biztosak lehetünk benne, hogy friss és jól elkészített a menü.

Olvasási idő: 3 perc

Szöveg: Nébih, ecso.hu

Fotó: Nébih

A bevásárlóközpontokban és a nagy multik áruházláncaiban már minden kapható, sőt egyik-másik üzlet még éjjel is nyitva tart. A bőség zavarában azonban akár hosszú órákat is eltölthetünk eszeveszett shoppingolással, feleslegesen.

A vásárlás a konyhában, de inkább már előtte: a fejünkben elkezdődik. A tudatosabb fogyasztók bevásárlólistával járnak, ami hasznos trükk a spóroláshoz. Nem kevés pénzt és időt lehet másra fordítani, ha átgondoltan előkészítjük, mi is kerüljön a kosarunkba.

Tippek az okos vásárláshoz:

  • Előre tervezzük meg, hogy mit szeretnénk főzni (reggeli, ebéd, vacsora), és kizárólag az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg!
  • Ha van lehetőség az otthoni tárolásra, akkor nagyobb kiszerelésben, csomagolásban érdemes megvenni a tartós élelmiszereket.
  • Vigyünk magunkkal megfelelő – lehetőleg – szövet szatyrokat, akár kis alakú hűtőtáskát, hogy el tudjuk választani egymástól a különböző élelmiszereket, és megfelelően tudjuk szállítani!
  • Megbízható, tiszta és igényes üzletben vásároljunk!
  • Csak ép csomagolású, kifogástalan élelmiszer kerüljön a kosarunkba!
  • Aki valamilyen élelmiszerre allergiás, vagy speciális étrendet, diétát kell követnie, alaposan tanulmányozza át a címkét, hogy az allergén anyagból található-e a termékben!
  • A főzés megkezdése előtt a helyiséget takarítsuk ki, az edényeket, eszközöket gondosan mossuk el!
  • Az étel készítése előtt alaposan mossunk kezet, tiszta eszközöket használjunk, legyen külön vágódeszka (!!) a hozzávalók előkészítéséhez.
  • A gyümölcsöt, zöldséget mossuk meg és csepegtessük le mielőtt feldolgozzuk. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben, erős vízsugár alatt átmosni. Rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradéka lehet ugyanis rajtuk.
  • A zöldségek tisztításánál célszerű papírt tenni a munkaasztalra, hogy azzal együtt tudjuk kidobni a tisztítási hulladékot.
  • Fontos, hogy tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között, főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt mi magunk is mossunk kezet!
  • Az ételeket, - leginkább, ha húst, tojást tartalmaznak - jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
  • A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
  • Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni! Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de az alapos átsütés, -főzés (átforralás) elpusztítja azokat!

 

A rendszertelen, kapkodva, útközben elfogyasztott gyorsételek, a csipegetés, eszegetés, nassolás helyett együnk rendszeresen! Szervezetünk hálás lesz érte.

Teszteld! - Koleszos menü receptek

 

Egyszerű zöldségleves 2 személyre

 

Hozzávalók:

1 evőkanál étolaj

2 sárgarépa

1 fehérrépa

1 karalábé

egy kis zacskó mirelit zöldborsó

apró levestészta

1 evőkanál ételízesítő

bors

 

A felkockázott zöldségeket az olajon picit megpároljuk, hozzáadjuk a zöldborsót, az ételízesítőt, borsot. Felöntjük 1 liter vízzel és forrás után takarékra zárjuk a lángot alatta. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, az apró levestésztát is beletesszük. Ha megfőtt, tálaljuk.

 

Fokhagymás, sajtos, gombás metélt 2 személyre

 

Hozzávalók:

1 evőkanál étolaj

½ zacskó metélt tészta

20 dkg csiperke gomba

20 dkg cheddar sajt (lehet trappista is)

1 dl főzőtejszín

1 csokor petrezselyem

bors

 

A metélt tésztát bő sós vízben kifőzzük, majd félretesszük. A gombát apróra vágjuk, az olajon megpároljuk, hozzáadjuk fokhagymát, a tejszínt és a sajtot. Picit összefőzzük, sűrű kevergetés mellett. Ráöntjük a tésztát, átforgatjuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK










Banner
Banner
Banner
Támogatóink