114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nassolni okosan is lehet - A zöldségchips készítés fortélyai

Számos zöldségféléből készíthetünk gyorsan, egyszerűen, és olcsón, kifejezetten ízletes és tápanyagtartalma miatt egészséges chipset. Receptért görgess lejjebb!

Olvasási idő: 2 perc

A zöldségek felhasználási módjai közül talán a chips készítés a legszokatlanabb hazánkban. A burgonya chips rajongók nehezen tudják befogadni a tényt, hogy céklából vagy éppen zellerből is jó dolog sülhet ki.

Ám az egészségtudatos hozzáállás, most pedig az otthon felhalmozódó készletek miatt talán elbillen a mérleg nyelve és a fanyalgók is belátják, az újítás nem minden esetben hoz rosszat.


Zöldségchipset készíthetünk édesburgonyából, répából, zellerből, céklából, sütőtökből, retekből, fehérrépából, gombából, és még nagyon sok mindenből. A zöldségchips, kellemesen fűszerezve nem csak egyedi és izgalmas ízélményt ad, de tele van vitaminnal, nyomelemekkel, fontos tápanyagokkal. És természetesen több zöldséget is variálhatunk, így fokozva a kulináris élvezetet.

Recept:

3 db közepes sárgarépa

2 db közepes cékla

2 db kisebb édesburgonya

1 fej karalábé

fűszerek: só, bors, szárított petrezselyem, fűszerpaprika, szárított fokhagyma

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Egészen vékonyra szeleteljük reszelőn, vagy – ha ügyesek vagyunk – késsel karikázzuk. Egy rétegben sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a szeleteket, és előmelegített sütőben 160 °C fokon 30 percig süssük. Egy alkalommal mindegyiket átfordítjuk, ehhez tiszta csipeszt használunk. Még forrón tegyük át egy tálba a ropogós chipseket, fűszerezzük ízlés szerint, majd jól rázzuk össze. Frissen az igazi!

Ha dobozban eltesszük későbbre, akkor sajnos visszapuhul. Érdemes kísérletezni más zöldségekkel: retek, zeller, fehérrépa, valamint fűszeres olajjal vékonyan meglocsolni sütés előtt.

A chipset mártogathatjuk fokhagymás tejfölbe, vagy egyéb frissen készült szószokba is.

Tipp:

Minden zöldséget mossunk meg felszeletelés előtt, majd külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel!

Forrás: NÉBIH - eteltcsakokosan.hu

Fotó: PxHere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK












Banner
Banner
Banner
Támogatóink