114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Kimondottan pozitívak a Healthy Campus kezdeti tapasztalatai - Interjú Fernando Parente-vel, a program vezetőjével

Fél éve startolt a FISU Healthy Campus programja, ami a pandémiás időszak ellenére is igazi sikertörténet. A kezdetekről Fernando Parente-vel, a program vezetőjével beszélgettünk.

Olvasási idő: 2 perc

2020. május 12-én indult el a Healthy Campus program, amiről büszkén mesél Fernando Parente, a program vezetője: “Öt kontinens, 30 országának 42 egyetemét sikerült bevonni eddig a programba, ami egészen kiváló. Főleg annak tükrében, hogy a mostani időszak egyáltalán nem kedvez annak, hogy bármilyen egyetemi kezdeményezést elindítsunk. Ezen kívül is nagyon sokan érdeklődnek a programról. Még a járvány kitörése előtt úgy számoltunk, hogy év végéig 80 egyetemet érünk el, 2021 végére pedig 230-at. 

Úgy véli, hogy nagyon jók a kezdeti tapasztalatok, a FISU által létrehozott digitális platformon nagyon jó az együttműködés a FISU munkatársaival, az egyetemek nagyon jól reagáltak rá és jól tudják hasznosítani az ott megosztott tudást: “A Healthy Campus platform egyfajta “könyvtárként” működik, ahol az egyetemek megtalálnak minden információt, ami a testi-szellemi jólléttel kapcsolatos, de az ENSZ SDG-it (fenntartható fejlődési irányelvek) is megtalálják, amelyek mentén ők maguk is fejlődhetnek. Az egész program pedig abban segít, hogy kialakuljon a folyamatos fejlődés kultúrája. Természetesen vannak olyan indikátorok, amiknek meg kell felelniük, hogy a megfelelő címeket el tudják érni.

Példaértékűnek tartja azt a munkát, amit a témában Magyarországon a MEFS végez: “A magyar egyetemek és a MEFS nagyon aktívak, kiváló velük a kapcsolat. Nem csak a Healthy Campus-szal kapcsolatban működünk együtt, most éppen különféle mérésekről, rangsorokról egyeztetünk, amiket majd a FISU szétküld a tagszervezeteinek.

A Healthy Campus program egyik fő eleme, hogy az egyetemek megosszák egymás között a jó gyakorlatokat: “Egyelőre még nem tudok ezekről beszámolni, ám folyamatosan monitorozzuk az egyetemeket, hogy a meglévő jó gyakorlatokon keresztül összeállítsuk azt a 100 kritériumot, aminek meg kell felelnie az egyetemnek, ha el akarja érni az egészséges campus kitüntető címet. Decemberre várjuk, hogy csatornáinkon beérkezzenek az infografikák és a jó gyakorlatok is, hogy az információk mindenki számára tanulságképpen szolgálhassanak.

A program 2021-ben még a tanulásról szól: “Év elején online kurzusokat szervezünk majd, hogy a programban részt vevők minél jobban megismerjék a Healthy Campus platformot, valamint az egyetemek belső auditorainak is szervezünk képzést és arra vonatkozóan is vannak terveink, hogy miként vonjunk be a programba még több egyetemet. A cél, hogy a Healthy Campus programmal az egyetemek hozzájáruljanak a fenntartható fejlődéshez!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: FISU

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink