114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nagy utazások, fővárosi derbi a rájátszásban

Befejeződött az alapszakasz a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A keleti csoportban tavalyi ezüstérmes egriek a címvédő Debrecen otthonában tudtak nyerni, nyugaton a TF már csoportgyőztesként kikapott Sopronban, a BME pedig nagy külonbséggel verte a pécsieket. Kialakultak a negyeddöntők párosításai, a Nyíregyházának és a Sopronnak, illetve a Miskolcnak és a Szombathelynek lesz egy-egy "nagy utazása", a Közgáz és TF ahogy tavaly, idén is egymás ellen küzd a négy közé jutásért.

NEMZETI EGYETEMI BAJNOKSÁG, FÉRFIAK


Keleti csoport:

Debreceni Egyetem - EKE Eger 82-86 (27-27, 20-22, 12-13, 23-24)

Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok  V: Hegedűs I., Kokas S.
Debreceni Egyetem: Szűcs M 7, ASSZÚ 15/15, ASZTALOS 16/6, Kósa 12/6 SZŰCS B 8, Csere: A. Assaf. 5/3 Bak 10, Tisza 2, E. ASSAF 7. . Edző: Ferenczi Tamás.
EKE Eger: MÉSZÁROS 20/12 Pomázi 10/6  ILLÉS 12 Ungi 8  CSÁKÁVRI15 Csere: VARGA 17 Szicsák 2 Horváth 2 Veres; Szabó; Megyes  Edző: Váczi Péter


A címvédő és az ezüstérmes rangadójára mindkét fél fáradtan érkezett. A debreceni csapatból több játékos a hétvégén megrendezett Medikus Kupán vett részt és szerepelt eredményesen, még az egri együttesnek NB I B-s bajnoki mérkőzése volt. A hullámzó színvonalú, végig szoros, kiélezett összecsapáson ez időnlént látszott is a csapatok játékán. A végjátékra már főleg a fáradtság dominált. A debreceni egyetemisták döntő szituációkban ziccert, üres hárompontost hibáztak, s ezeket egriek kihasználtak és a végig szoros mérkőzést a maguk javára tudták fordítani

Ferenczi Tamás: Végig szoros és kiegyenlített mérkőzést játszottunk a remek játékerőt képviselő egri csapat ellen. Esélyünk volt a mérkőzést akár megnyerni is, de sajnos az utolsó 2-3 percben számtalan ziccert és üres dobást hibáztunk, ezekből az egri csapat lekontrázott bennünket és annak köszönhetően megnyerte a mérkőzést.

Váczi Péter: Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, ezért kellő komolysággal álltunk a mérkőzéshez. A végjátékban jobban koncentráltunk és remekül használtuk ki az ellenfelünk hibáit és ennek köszönhetjük a győzelmünket.

Statisztika 

Közgáz - Miskolci Egyetem 72-68 (13-16, 26-10, 17-17, 16-25)

Kinizsi u.   V.: Pohánka, Stánicz.

Közgáz: Vörös 3/3, Vágvölgyi 7/3, PÁLHÁZI 32/9, SZATMÁRI 2, NAGY SZ. 22/6. Csere: Tóth Sz. 5/3, Harsányi 1, Horváth M. Edző: Vladár Csaba.

Miskolc: TAKÁCS D. 14/9, SZEPESI 18/9, KOPASZ 14/3, Homoki 5, Lippai 10. Csere: Orosz 7/3, Orliczki. Edző: Drahos Gábor.

Azt már a találkozó előtt tudták a felek, hogy az Eger nyert Debrecenben, így "eget rengető" változások csak egy extrém nagy különbségű hazai győzelem esetén történhettek volna a két tartalékos csapat találkozója után. 

"Szabolcs nap" volt a Kinizsi utcában, hiszen Nagy és Tóth személyében a hazai, Lippai és Szepesi révén a vendég oldalon is játszott két e nevet viselő kosaras, akik közül Nagy és Lippai hamar "egymásra is találtak" a palánkok alatt. Az első negyed hullámzó játékot hozott. Bár Nagy hármasával kezdődött a meccs, erre Szepesi, valamint Kopasz Márton egy-egy triplájára építve egy 8-0-lal felelt a Miskolc. Ezt egy 9-2-es hazai "részhajrá" követte, a szakasz vége azonban a vendégeké volt. A krónikához hozzátartozik: a szakasz közepén hosszú, közel fél éves kihagyás után pályára lépett a két évvel ezelőtti kiírás pontkirálya, Orosz Bence.
A második etapban Pálházi Richárd sziporkázott, büntetőkből, támadó pattanó után és távolról is eredményes volt, Szatmári Barnabás pedig védekezésével, mezőnymunkájával tett sokat azért, hogy az ebben a szakaszban sokkal agresszívabb, harcosabb hazai gárda jelentős előnyt harcoljon ki ekkor kissé fásultnak támadó ellenfelével szemben.

A kiegyenlített, küzdelmes 3. negyedben tartotta előnyét a Közgáz, amely a 33. percben 65-48-as vezetésénél biztos győztesnek látszott. Ekkor azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a vendégek, akik Takács Dániel irányítása mellett az ő, valamint Szepesi és Kopasz eredményessége révén egy szédületes 20-5-ös 6 perccel 2 pontra felzárkózott. Éles lett a csata, feszültté vált a hangulat, a végeredményt végül büntetőkből Nagy állította be.

Vladár Csaba: Gratulálok Miskolcnak a másodiik helyéhez, és ez is mutatja, milyen jó csapatot tudtunk legyőzni. Sikerült visszavágni a csúfos miskolci vereségért. Örülök  annak, hogy lényegében az NB II-es csapatunk - Nagy Szabival kiegészülve - bizonyított, és annak is, hogy sikerült megőrizni hazai veretlenségünket.

Drahos Gábor: Egy éve ilyenkor még élet-halál harcot vívtunk a rájátszásba jutásért - most valamivel könnyebb helyzetben voltunk, de nem számolgatni - matematikában egy Közgáz biztos jobb nálunk - hanem nyerni jöttünk. Gratulálok a csapatnak az alapszakaszban elért második helyhez. Gyengébb első félidő után javuló játékkal sikerült izgalmassá tenni a végjátékot a saját pályáján veretlen Közgáz otthonában. Gratulálok ellenfelünknek, sok sikert kívánok, drukklok nekik a keresztjátékban, persze saját csapatomnak sokkal inkább. A legfontosabb párharc előtt állunk, minden megteszünk azért, hogy elérjük célunkat, a továbbjutást.

Statisztika

NKE SE - Nyíregyházi Egyetem 68-90 (22-24, 11-29, 14-23, 21-14)

Mányoky u. V.: Gaál, Gyurka.

NKE SE: LACZÓ 17/9, Csaba 6,  KALO 14, Soós 2. SOLYMOSI  29/3, Csere.: Marton. Edző: Szekeres Dávid.
Nyíregyházi Egyetem: BUS 12, CZURA A 15/9, VIDA Z 16/9 OLÁH Z. 19/3, FÖLDESI N 13/3. Csere: Jánkfalvi M 3, Horányi A., Szarvas R. 3, Szondi K. 2, Horváth B. 7. Edző: Hegedűs Ferenc.

A kitűnő játékerőt képviselő Nyíregyházi Egyetem csapatát látta vendégül az NKE SE csapata, mely betegségek és tanulmányi okok miatt mindössze hat játékost tudott a mérkőzésre nevezni.
Talán az utazás okozta fáradtság volt az oka, hogy a Nyíregyháza csapata tompán kezdte a mérkőzést, melyet jól használt ki a hazai csapat. A második és harmadik negyedben aztán kiütközött a két csapat közötti tudáskülönbség, lényegében ebben a két negyedben el is dőlt a mérkőzés. Ennek ellenére a hazai csapat nem adta fel, aminek jutalma a megnyert negyedik negyed lett - a csoportelső ellen, amelynek magabiztos sikeréhez nem férhetett kétség.

Szekeres Dávid: Megérdemelten nyert az ellenfél, de a csapat szépen helyt állt, és megtett mindent. Az utolsó negyedben mutatott játék képével kimondottan elégedett vagyok.


Hegedűs Ferenc: Csoportgyőztesként egyrészt próbáltunk gyakorolni a rájátszásra, másrészt lehetőséget adtunk néhány eddig kevesebb szerepet kapó játékosunknak. Jó hangulatú mérkőzésen magabiztos győzelmet arattunk az őszi, nyíregyházi mérkőzés óta sokat fejlődő, ügyesen játszó NKE otthonában. 

Statisztika

Nyugati csoport:

SMAFC-TFSE 91-75 (15-20, 24-16, 30-19, 22-20)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok V.: Rokob, Rudasits.
SMAFC: NAGY G. 19, HORVÁTH CS. 20/3, BERNECZEI 29, TUKOVITS 12, SZEGEDI 11/9. Csere:Edző:Rátvay Tamás
TFSE: SINKOVITS 12/3, NOVÁK 21/15, Petrucsik 6, HARIS 20/3, VILÁGI 11. Csere: Mező 3, Hole 2 . Edző: Juhász Tamás

Annak ellenére, hogy a csoportelső utazott Sopronba, nem feltartott kézzel lépett pályára a hazai csapat. Kiegyenlíett első negyedet követően a második negyed elején egy huszáros 17-0-s rohammal ellépett a SMAFC. Bár a folytatásban többször is visszakapaszkodott a TF, a hazaiaknál mindig volt valaki, aki kezébe vette az irányítást, és átlendítette a SMAFC csapatát a holtponton, így a meccset 5 játékossal végigjátszó és végig bíró soproniak meglepő, de megérdemelt győzelmet arattak, s mivel a pécsiek nem álltak ki ellenük, e bravúros győzelmükkel bejutottak a rájátszásba.

Rátvay Tamás: Két tartalékos csapat küzdelméből mi kerültünk ki győztesen. Támadásainkat jól fejeztük be, és jól váltogattuk a zóna-ember védekezést. Gratulálok a játékosoknak, még mindig versenyben vagyunk a négybe kerülésért a csoportban.

Juhász Tamás:  Kissé döcögősen kezdtük a mérkőzést, de sikerült gyorsan felvenni a ritmust. A védekezésünk hamar összeállt és a támadásainkban is villant néhány szép megoldás. Sajnos a kevés csere és a fault problémák az ellenfél felé billentették a mérleget. Ennek ellenére jókedvűen hagytuk el a csarnokot, hiszen a korábban befektetett munka, biztosította a csapat tovább
jutását. 


Statisztika 

PTE-PEAC - SzoESE 93-86 (22-22, 26-15, 17-32, 28-17)
Pécs, Egyetemi csarnok V: Földvári, Dr. Danka.
PTE-PEAC: Buday-Sántha. 17, Bokor 3/3, FÖLDES 14, BERKICS 17/6, KIS 9, Csere: BENKE 25/9, Laufer 8, Edző: Bán Gábor
SZOESE: TÓTH D. 10, Gábor, MÉSZÁROS 29/12, FÖLDESI 15/3, PERÁK 14, Csere: Karagity 10, Vicze 8, Edző: Kéri Péter

Hullámzó, fordulatokban gazdag, nagy iramú és látványos mérkőzésen a kiegyenúlyozottabb teljesítményt nyújtó pécsi csapat jobb hajrájával legyőzte az ugyan parádés harmadik negyedet produkáló, ám a kiélezett szituációkban többet hibázó szombathelyieket.

Bán Gábor: Nagyon változatos mérkőzésen végre a 4. negyedben is sikerült kontrollált és eredményes játékot játszanunk.  Gratulálok csapatomnak a győzelemhez.

Kéri Péter: Gratulálok ellenfelünknek. Ebben az évadban az NB II-t is ide számítva már negyedszer találkoztunk a pécsiekkel, és most vesztettünk először - talán azért, mert mindössze 10 percen keresztül játszottuk azt, amit kellett volna.

Statisztika 

Veszprémi Egyetem - PTE-EMES Petőfi SE 74-58 (23-8, 18-19, 24-9, 9-22)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok  V: Sebesi, Rácz.
Veszprémi ESC: PENKSZA. 1, NOVÁK. 22/3, Kacskó. 9/3, RÉPÁSI 5/3, TAKÁCS A. 35/3. Csere: Jin Juteng 2 Edző: Mónus Péter
PTE-EMES Petőfi SE: KOMLÓDI 17/9, Fülöp Zs. 2, Kövecs M 9, Fülöp Cs.: Kárpáti B. 9. Csere: Szavai P. 2, Kovács A. 5/3, Kovács D. 4, Győr M. 10 Edző: Sipos Ádám

A hazaiak kezdtek jobban, magabiztosan, nagy fölényben játszva 15 pontos előnyt szereztek az első szakaszban. A második negyedben feljavultak a vendégek, kiegyenlítetté tették a játékot, de a biztos hazai vezetést nem fenyegette veszély. A 3. negyedbe a Veszprém újra azt a lendületes, pontos játékát mutatta, mint az 1. negyedben, s ezzel  vendéglátók el is döntötték a mérkőzést. A végig szívósan küzdő Petőfi SE a könnyelművé váló, több labdát eladó hazaiakkal szemben 20 ponton belülre kerültek, de igazán szorossá nem tudták tenni a találkozót. A Petőfi SE részéről a Komlódi - Győr M. tengely emelhető ki. Előbbi 17 pontig jutott, utóbbi 10 pontot és 7 pattanót szerzett és volt 4 blokkja is. Hazai oldalon ismét a Takács (35 pont 21 pattanó (8 támadó), 3 blokk) - Novák 22 pont-, 5 lepattanó 4 gólpassz,) duó szállította a pontokat, de  még Répási 5 pontja mellé szerzett 10 lepattanója és Penksza 7 szerzett labdája is dicsérhető ,

Mónus Péter: Gratulálok a csapatomnak, és persze az ellenfélnek is. Egy sportszerű, pörgős mérkőzést játszottunk. Sajnálom, hogy az alapszakasz véget ért, mert, úgy érzem a csapat meccsről meccsre javult.

Sipos Ádám: Gratulálok ellenfelünknek és a csapatomnak is. Küzdöttünk, hajtottunk - ennyire futotta. A 4. negyed elején vissza jöttünk tizenkét pontra, de közelebb már sajnos nem sikerült kerülnünk.

Statisztika 

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - BME-MAFC 70-84 (17-26, 14-24, 24-23, 15-11)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok
V: Rokob, Rudasits.
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: TÓTH R. 15, Kámán 2, Tompa 10/6, BARUTA 35/12, NAGY B. 6, Csere: Kiss M., Mándity 2, Szlávik. .Edző: Laky Tibor
BME MAFC: Fehér 4, DOBOS 16/3, SZÁLAS 28/9, , KISS L.  13, TÓTH L.  17. Csere: Bedőcs, Tálos, Szavai 2, Lukács, Velenyák 2, Andrássy 2.  Edző: Bagi Melinda,

A mérkőzés első két negyedében a vendég gárda dominált, így magabiztos előnnyel mehettek pihenni a nagyszünetben. A második félidőben ugyan begyújtották a rakétákat a hazaiak, karnyújtásnyi távolságra zárkóztak, ám a mérkőzés eredményének megfordítására már nem maradt elég erejük.


Laky Tibor: A mérkőzés elején lassúak, tompák voltunk támadásban és védekezésben egyaránt. Mire felébredtünk tetemes hátrányt szedtünk össze. A végén ugyan nagyot hajráztunk de már nem tudtuk utolérni ellenfelünket, amelynek gratulálok a megérdemelt győzelméhez.


Bagi Melinda: Az első félidőben jó játékkal fokozatosan harcoltunk ki jelentős  előnyt az ellenfelünkkel szemben. Védekezésben voltak ugyan hiányosságok, de a támadásban nagyon látványos kosarakat tudtunk szerezni, csapatként működtünk. A negyedik negyedben volt egy hosszabb rövidzárlatunk és ki is engedtünk, kapkodtunk, ütemtelenül támadtunk. Szerencsére rendeztük a sorokat és újabb fontos győzelmet szereztünk. Nagyon büszke vagyok a fiúkra!

Statisztika 

 

BME.MAFC - PTE PEAC   93-59   (25-14, 28-15, 16-15, 24-17)

Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Lövei. Major.

BME-MAFC: Dobos, FEHÉR 4, SZÁLAS 25/12, ANDRÁSSY  39/15, KISS L. 14. Cs.: MIHALICS 11/3, Lukács D. Edző: Bagi Melinda.

PTE-PEAC: Bokor 5/3, FÖLDES 5/3, Nagy B.5/3, Berkics 14/12 , KIS M. 9. Cs.: Mándity 10/3, LAUFER 11/6. Lukács S. Edző: Bán Gábor.

Az első negyed közepéig jól tartották magukat a pécsiek, a nyitó etap második felében Szálas Gábor és Andrássy Géza hatékony, ponterős játéka révén elhúzott a hazai együttes. A második szakaszban Berkics Bence triplái révén kiegyenlítetté tudta tenni a játékot a PEAC, de Andrássyt nem tudták tartani a pécsiek, így állandósult a "tízen túli", azaz 10 pont fölötti hazai előny. A félidő vége pedig egyértelműen a BME-MAFC csapatáé volt, amelynek előnye szünetig 20 pont fölé nőtt.
Szünet után kiegyenlítettebb volt a játék, Andrássyval továbbra sem tudtak mit kezdeni a pécsiek, ráadásul hazai oldalon az Andrássy-Szálas duó mellé felnőtt Kiss Lajos és Mihalics Gábor, Fehér Ákos pedig ügyesen szervezte a műszaki alakulat játékát. Pécsi részről szünet után Berkics játéka pontatlanná volt, Laufer Gergely, valamint a hasznosan játszó Földes Dániel és Kis Milán emelhető ki, de a "több lábon álló" fővárosiak fölényes győzelmet arattak.

Bagi Melinda: Támadásban két játékosunk is extra napot fogott ki. Bár védekezésben időnként akadtak hibák, összességében nagyot küzdve tudtuk kiharcolni a nagyarányú győzelmet. Nagyon büszke vagyok a srácokra.

Bán Gábor:  Már az első félidőben megpecsételődött a sorsunk, és szünet után sem tudtunk ritmust váltani, így súlyos vereség lett a vége. Gratulálok ellenfelünknek.

Statisztika 

A negyeddöntők párosításai:

Nyíregyházi Egyetem - SMAFC

Miskolci Egyetem - Szombathelyi ESE

BME-MAFC - EKE Eger

TFSE - Közgáz

A negyeddöntőknél az elől álló csapatok a kedvezményezettek, az ő otthonukban kerül sor a visszavágóra, a párharc második mérkőzésére.

Az MKOSZ és a MEFS döntése értelmében a MEFOB döntő rendezését a TFSE és az NKE közös pályázata nyerte el.

Időpont: 2018. május 13-15.

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika-campus sportkomplexuma 

 

 
A 9. helyért:

Debreceni Egyetem - PTE-PEAC

A 11. helyért:

ELTE-BEAC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem

A 13. helyért:
Szegedi RSC-Veszprémi ESC

A 15. helyért:
DMSE - PTE-EMES Petőfi SE

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink