114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nagy sikerrel zárult az első magyarországi Egyetemi Sport Nemzetközi Napja rendezvénysorozat

Közel 50.000 hallgató sportolt egyszerre 27 felsőoktatási intézmény 129 féle sporteseményén.

Cseh László, Joó Abigél és Heidum Bernadett az Egyetemi Sport Népszerűsítéséért járó díjat vehették át a Stefánia Palotában az Unviersiade Bajnokok Klubja Gálaestjén.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala világvároshoz méltóan támogatta az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját, előkészülve már a 2019-es Budapest Európa Sportfővárosa rendezvénysorozatra.

A Tarlós István főpolgármester, Prof. Dr. Réthelyi Miklós UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke és Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár fővédnöksége alatt zajló egész napos országos szintű rendezvénysorozattal Magyarország méltóképpen ünnepelte meg az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját.
A világon, az UNESCO mind a 195 tagállamában meghirdette ezt a jeles napot, így összességében mintegy 100 millió egyetemi hallgató számára jelentett ünnepet szeptember 20-a.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Sporttelepén rendezte meg a MEFS és a HÖOK közösen a BME-vel a sajtónyilvános ünnepélyes megnyitót, ahol Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy e nap célja nem más, minthogy ráirányítsa a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban és arra, hogy a jövő értelmisége számára nemcsak a szellemi, de a fizikai felkészültség, edzettség is egyaránt fontos. E nap arra is kiváló alkalmat teremt, hogy számos sportágat kipróbálhassanak azok is kötetlen formában, baráti társaságban, akiknek eddig nem épült be a napi rendszeres testmozgás az életébe.
Prof. Dr. Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke beszédében visszanyúlt a gyökerekhez: az első Egyetemi Világjátékokat 1924-ben Varsóban rendezték meg a Lengyel Egyetemi Sportszövetség jóvoltából szeptember 19-23 között, így ennek a kezdeményezésnek emléket állítva nyilvánította tavaly szeptember 20-át az UNESCO az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává.
A központi helyszíneknek helyet adó Újbuda polgármestere Dr. Hoffmann Tamás kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több embert tudjanak bevonni a sportba, kiemelten az egyetemi sportba, hiszen már az 1935-ös Egyetemi Világjátékoknak is Újbuda adott otthont a mai Allé terültén lévő BEAC sportpályán.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - a központi események egyik fő szervezője  - dékánja Andor György köszönetet mondott azért az összefogásért, amellyel a BME és ELTE kancellárjai, rektorai megnyitották sportkomplexumaikat a többi egyetem előtt, lehetőséget adva az átjárhatóságra, összevont központi helyszíneken az összegyetemi sport megrendezésére, ahol számos hallgatónak változatos sportolási lehetőséget tudtak biztosítani e napon.
A sajtótájékoztató végén Prof. Dr. Kiss Ádám (MEFS elnök) és Gulyás Tibor (HÖOK elnök) színes lufik elengedésével ünnepélyesen megnyitották az első Egyetemi Sport Nemzetközi Napját. A lufik jelképezték azt a 16 vidéki egyetemet és az összes csatlakozó budapesti felsőoktatási intézményt, akik legalább olyan színes és változatos programokkal invitálták a sportnapra a hallgatókat, mint amilyen színesek az elengedett lufik voltak.
Az egész napos rendezvénysorozaton mintegy 50.0000 hallgató vett részt, emellett több egyetemen, pl. az ELTE-n, az oktatók számára is szerveztek sportnapot, hiszen a legtöbb intézményben rektori szünetet rendeltek el.
Budapesten 11 intézményben, 47-féle sportágban, vagy kiegészítő, egészségfelmérő, és vicces-játékos megmérettetésben vehettek részt a hallgatók. Vidéken 16 intézmény 82 eseményén mérhették össze tudásukat az egyetemisták.
Nagy sikerrel zárult a Szerencsejáték Zrt. által támogatott Campus 3 próba is, amelyet 36 helyszínen bonyolítottunk le, ahol intézményenként átlagosan 1000 hallgató vett részt.
A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség vendégül látta két partner egyetemi sportszövetség képviselőit, így a Lengyel Egyetemi Sportszövetség képviseletében Piotr Marszalt, aki az Európai Egyetemi Sportszövetség Ellenőrző Bizottságának elnöke is egyben, valamint Vince Mayne-t, aki a Brit Egyetemi Sportszövetség ügyvezetője. Mindketten részt vettek a budapesti program záróakkordjaként megszervezett XXXI. 5vös5 futóversenyen, illetve azon a 1 km-es Jótékonysági Egészségsétán, melyet a Bethesda Gyermekkórház javára szerveztek az ELTE Lágymányosi Kampuszán. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség honlapján is megemlékezett a hagyományos 5 km-es futásról, ahol célba érő 952 futó kiválóan jelképezi a Sportnap üzenetét: professzorok, hallgatók, rektorok mozognak együtt a partner cégek alkalmazottjaival és a város polgáraival.
Az egész napos sportesemény az Universiade Bajnokok Klubja által szervezett Gálaesttel zárult a Stefánia Palotában. A több mint 100 vendég, az egyetemek, a MOB, a Főváros, a kormányzat, a sportszövetségek, a hallgatói sportszervezetek és az Universiade Bajnokok Klubja tagjai részvételével nagyszabású ünnepség keretében emlékezett meg a kiváló testben kiváló elme eszméjéről. A köszöntő beszédeket az ELTE Néptáncegyüttes műsora és az UTE Taekwondo szakosztály bemutatója színesítette.
A nap fénypontja az Unviersiade Bajnokok Klubja által alapított új díj, az Egyetemi Sport Népszerűsítéséért Díj, egy, a Zsolnay gyár által készített eozin tulipán átadása volt. . A díjat Egerváry Márta, hétszeres Universiade bajnok és Nagy Tímea, hatszoros Universiade bajnok, az Universiade Bajnokok Klubja elnöke adta át.
Az elismerést az elmúlt négy évben végzett önzetlen támogatásért kapták kiemelkedő sportolóink, akik vállalták, hogy példaképül állnak az egyetemi hallgatók elé, és az egyetemi sportot népszerűsítő kampányokban, legutóbb a Mozdulj Rá! heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed kampányban való részvételükkel hallgatók tömegeit veszik rá a mozgásra és az egészségesebb életmódra.
A díjazottak:
Heidum Bernadett, rövidpályás gyorskorcsolyázó, Európa bajnok, Universiade ezüst és bronzérmes, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója,
Joó Abigél, cselgáncsozó, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres magyar bajnok, Universiade-bajnok, Olimpiai 5. és 7. helyezett, a Szent István Egyetemen idén végzett építőmérnök,
Cseh László, úszó, többszörös Olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ és Európa-bajnok, háromszoros Universiade-bajnok, 100-szoros magyar bajnok, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója.
Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink