114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nagy lépést tett a csoportgyőzelem felé a SzoESE

Rangadók egész sorát játszották a keleti és a nyugati csoportban egyaránt a héten a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. 

Keleten az éllovas Nyíregyháza és a címvédő Miskolc egyaránt remek találkozót nyert meg saját pályáján az Eger illetve a Debrecen ellen. A csoport alsóbb régióiban is kiélezett mérkőzések játszottak, a NKE a Szegedet verte nagy küzdelemben, a DMSE pedig az ELTE-BEAC otthonában győzött 2 ponttal. A nyugati csoport elsőségéről döntő összecsapást a Szombathely minimáls különbséggel nyerte meg a BME otthonában. Szintén nagy és kiélezett küzdelemben győzött a Mosonmagyaróvár a Petőfi SE pályáján, a másik pécsi gárda, a PTE-PEAC pedig kis híján "elszórakozta" több, mint 20 pontos előnyét a Veszprém ellen. A Közgáz a papírformának megfelelően simán verte a SMAFC-ot. Igen izgalmas végjáték várható mindkét csoportban.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Keleti csoport:

ELTE-BEAC - Debreceni Medikus SE 60-62 (24-13, 14-15, 7-17, 15-17)
Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Gaál, Polonkai.

ELTE-BEAC: MOLNÁR A.  22/15, Czimer10, Somosi 8, Torda 5, MAYER 2. Csere:  KÓSY 11/9, Tímár 2, Kovács D.,  Nagy D. , Szeiler. Edző: Varga Zsolt.

DMSE: Bujdosó S. 5/3, Velkey 5/3, URBÁN 11/9 CSIRPÁK  6, KOVÁCS G. 30/9.  Csere: Hegyi 2, Bujdosó P., Barta 3. Edző: Kovács István.


Nagyon jól kezdte a mérkőzést a magabiztosan játszó ELTE  csapata, el is húztak a budapesti egyetemisták 10 ponttal az  ellenféltől. A debreceniek sokáig nem tudtak mit kezdeni az ELTE agresszív védekezésével és lendületes, pontos támadásaival. A hazai előny egészen a félidőig kitartott, amikor úgy tűnt, hogy megszerezheti első győzelmét a vendéglátó gárda. Szünet után a DMSE csapata zónára váltott, amivel a  már fáradó ELTE-BEAC nem igazán tudott mit kezdeni. Fokozatosan faragott a hátrányából a támadásban az első félidőben látottnál jobb ritmusban kosarazó medikus alakulat. A végéjáték nagyon izgalmasan alakult, hazai oldalon Molnár Alex tartotta életben a reményeket, a vendégeknél Kovács Gergő volt megállíthatatlan. A szoros mérkőzést  végül a vendég debreceniek bírták jobban, így egy kis szerencsével, de ők szerezték meg a győzelmet.


Varga Zsolt: Büszke vagyok a csapatra, nagyon jól kezdtünk, tartottuk is magunkat a harmadik negyedig, amikor az ellenfél egy zónára  váltott, ami ellen taktikailag sajnos egy kicsit "megszorultunk",  támadásban elbizonytalanodtunk. Ettől függetlenül gratulálok a  Debrecennek és remélem, hogy legközelebb mi leszünk a szerencsésebbek.


Kovács István: Kiváló végjáték volt, nagyon izgalmas mérkőzés. A szerencsésebb csapat nyert, de akár fordítva is  történhetett volna, úgyhogy gratulálok mindkét félnek.

Statisztika 

Nyíregyházi ESE - EKE Eger 97-87 (29-19, 14-28, 30-25, 24-15)
Nyíregyháza, Egyetemi Csarnok, 100 néző. V.: Gergely, Zalai.

Nyíregyháza:  BUS 25/3, Oláh 14/6, KOVÁCS Z.  19/9 , GÁSPÁR 25, MOKÁNSZKI 12/6. Csere: Vida 2. Edző: Hegedűs Ferenc.

EKE-Eger: MÉSZÁROS 23/21, Veres 4, PAPP 25/15. Megyes 2, ILLÉS 16,   Csere: HORVÁTH R. 14, Szicsák 4, Szabó 3/3. Edző: Dr. Váczi Péter.

Mindkét csapatból meghatározó játékosok hiányoztak ezen a rangadón, amely ennek ellenére nagy iramú, roppant színvonalas játékot, látványos palánk alatti csatákat hozott. A hazaiak esélyeshez méltó, jó játékkal kezdve 10 pontos előnyt szereztek a nyitó szakasz végére, ám a második etapban a vendég egriek remek dobóformát kifogva fordítottak, s a szünetben 4 ponttal vezettek. Térfélcsere után már inkább a küzdelem dominált, jobban ügyeltek a védekezésre a felek. A záró etap előtt visszavette a vezetést a Nyíregyháza, amely egyetlen ponttal állt jobban az egri együttesnél. A végét a hazaiak bírták jobban, az Eger játékosai több labdát eladtak, így a Nyíregyháza egy remek, népes közönség előtt lejátszott összecsapáson megőrizte veretlenségét.


Hegedűs Ferenc: A keleti csoport két legjobb csapata játszott. Nem a  legerősebb keretükkel játszottak a felek, de minkét együttes igen jó játékerőt  képviselt. A játék szenzációs volt, jól dobott az ellenfél, mi viszont magunkhoz képest gyengén, ezért volt ilyen szoros az eredmény.


Dr. Váczi Péter: Mindkét csapat rendkívül színvonalas kosárlabdát  játszott. Kicsit kevesebben tudtunk elutazni, mint szerettünk volna és  a meccs végére elfáradtunk. A nyíregyházi csapat megérdemelten nyerte  meg a mérkőzést, gratulálok nekik.

Statisztika 

NKE SE - Szegedi RSC 59-53 (8-16, 21-15, 16-10, 14-12)
Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Józsa, Nagy.

NKE SE: Laczó 7/3, Obermann 6, TASNÁDI 9, Mészáros 7, BARANYI 23. Csere: KOVÁTS 7, Marton, Polgári 2, Kovács, Polyák. Edző: Szekeres  Dávid.

Szegedi RSC: Horváth 17/6, Kereszty 4, KUBIK 7/3, Szűcs  A, MAYER 15/6 . Csere: EPERJESI  7/3, Jegesi 3/3, Kamenik. Edző: Szablics Péter.


Kiélezett meccsen győzött hétfőn az NKE SE. Jól kezdett a Szeged,  ültek a kinti dobásaik, a negyed végére 8 ponttal húztak el, amit a  tartani tudtak a 15. percig. Köszönhetően a védekezésüknek, a félidő  végére felzárkózott az NKE, 2 pontos különbséggel fordult a két gárda.  A 2. félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, de egyre többet hibáztak a Szeged játékosai, az NKE védekezése pedig egyre jobban felpörgött. Nagy küzdelem mellett elléptek a hazaiak, de a meccs hajrájában kétszer is betalált távolról a Szeged kintről, és 4 pontra közelítette meg az NKE-t, de ennél közelebb már  nem tudtak kerülni a hazaiakhoz. Az NKE csapatából Baranyi Péter (23 pont, 16 lepattanó), a vendégektől pedig Mayer Ákos (15 pont, 14 lepattanó) ért el dupla-duplát.


Szekeres Dávid: Nem tudom, hogy a meccset megelőző probléma, vagy a  csillagok állása miatt dobtunk ennyire rosszul, különösen kintről, de  nagyon formán kívül játszottunk. Ezt a meccset hajtással és  védekezéssel tudtuk csak behúzni. Külön köszönöm a Szegednek a fair és rugalmas hozzáállását.


Szablics Péter: Először is gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez,  de keserű szájízzel. Nem a vereség, hanem a szervezés és a körülmények miatt. Sajnos érződött a mérkőzésen, hogy nagy késéssel kezdtünk. Örülök, hogy sérülés nem történt, és büszke vagyok a csapatom  sportszerű, fegyelmezett, méltóságteljes viselkedésére.

Statisztika 

Miskolci Egyetem - Debreceni Egyetem 90-73 (27-17, 23-18, 18-22, 22-16)
Miskolc, Egyetemi körcsarnok, 50 néző, V.: Vaszi, Marton.

Miskolc: TAKÁCS 12/3, Piukovics 8/6, TÓTH B.13, KOPASZ 10, LIPPAI 28.  Csere: SZŐKE 10, Gonda 6/6, Szanyi 2, Orliczki M. 1, Orliczki B. Edző:  Drahos Gábor.

Debrecen: Pollák 8, Kozák M. 16, ASSZÚ 14/6, Kozák B. 4, GÁSPÁR 19/3.  Csere: Zsuga 6/6, SZŰCS M. 4, Szűcs B. 2, Szekeres, Oláh. Edző: Kovács  Adrián.


A két csapat őszi mérkőzését csupán 4 emberrel és 4 pontos vereséggel  fejezhette be a Miskolc, így mindenképp égett a bizonyítási és a visszavágás iránti vágy a címvédő borsodiakban. Lippai Szabolcs az első félidőben tarthatatlannak bizonyult, 20  pontja tisztes távolságban tartotta a végig letámadó Debrecent. A  második félidőben szépen járatták Takács Dánielék a labdát, így húsz pontra  nőtt a különbség. A vendégek a játékukat ügyesen szervező Szűcs Máté passzaiból szerzett  kosarakkal, valamint támadó pattanók utáni találatokkal, elsősorban Gáspár Mátyás eredményessége révén az utolsó negyedben még tíz pont közelébe érkeztek, ám Kopasz Máron jó ütemű belépések utáni kosaraival a Miskolc visszaverte a hajdúsági offenzívát. A hazai együttes megérdemelten  győzött a tabella jelenlegi második helyezettje ellen egy remek  iramú találkozón, amelyet miskolci részről Lippai (28 pont, 10 lepattanó), a vendégektől pedig Gáspár (19 pont, 13 lepattanó) zárt dupla-duplával.


Drahos Gábor: Igazán hasznos találkozó volt, hiszen ritkán találkozni ilyen egységes és jó értelemben vett agresszív csapattal,  akik végig keményen melóznak. Ugyan a mi fiaink is megdolgoztak a  győzelemért, de sajnos sok esetben túlságosan megkönnyítettük  ellenfelünk dolgát. A huszonegy odaajándékozott támadó lepattanónak nyolcvan százaléka az akaraterő hiányból adódott, ami elfogadhatatlan. A felzárkózási  kísérleteiket mindig visszavertük, ami - Szőke mai játékához  hasonlóan - dicséretes, így összességében azért örülünk.


Kovács Adrián: Gratulálok a Miskolcnak! Úgy gondolom, hogy mindkét  csapat számára egy hasznos mérkőzés volt. Gyengén kezdtünk, nem igazán  tudtunk hatékonyak lenni az első pár támadásunkban, talán egy kicsit  görcsösek is voltunk. Védekezésben sok apró hibát vétettünk, amit ellenfelünk sorra ki is használt. Folyamatosan próbáltuk keresni a  sikerhez vezető utat, de az agresszív védekezésünk és a már jóval kidolgozottabb támadásaink ellenére sem sikerült uralnunk a  találkozót. Ha a végeredmény nem is kedvező számunkra, csapatként egy  nagy lépést tettünk előre, ami úgy gondolom, hogy mindennél fontosabb.  Három nehéz mérkőzésünk maradt, megpróbálunk minden tőlünk telhetőt  megtenni azért, hogy sikeresen zárjuk az alapszakaszt.

Statisztika 

Nyugati csoport:

PTE-PEAC - Veszprémi ESC 84-79 (28-22, 18-18, 23-15, 15-24)
Pécs, Egyetemi Csarnok, 50 néző. V.: Szalóki, Téczely.

PTE-PEAC: Halász 5, SCHUJ 21/9, NAGY 28/15, NYULÁSZ 9, Lajos 8. Csere:  Major 2, Iveszics 2, Bujtor 6, Tombor 3. Edző: Földi Sándor.

Veszprémi ESC: NAMÉNYI 15/9, Veingartner 5/3, Kacskó  12/6, Lenger 20/3, SCHMITZ 14/3 . Csere: KOVÁCS B. 13. Edző: Mónus Péter.


Három negyeden át úgy tűnt, a pontosabban, szervezettebben kosarazó, az igen "izmos" dupla-duplát elérő Nagy Kevin (28 pont, 16 lepattanó), valamint Schuj Márton vezette hazai együttes győzelme nem forog veszélyben. A hazaiak a 3. negyed hajrájában már 21 ponttal is vezettek. A veszprémieket dícséri, hogy nagyon összeszedett játékkal és palánk  alatti jó és harcos játékukkal igen izgalmassá tették a  végjátékot.  Az utolsó pillanatig szívósan küzdő vendégektől Schmitz Dávid (14-14 pont és lepattanó), valamint Kovács Botond (13 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplát ért el.


Földi Sándor: Játékosaim a látottak alapján nem igazán becsülték meg a megszerzett előnyt és felelőtlen megoldásaikkal visszaengedték a  mérkőzésbe ellenfelünket, akik viszont nagyot küzdve majdnem éltek is  a lehetőséggel.


Mónus Péter: Nagyon örülök, hogy feledtetni tudtuk a múlt heti gyengélkedést és nagy szívvel, valamint időnként jó játékkal 20 pontos  hátrányból is megszorongattuk a végén a pécsi csapatot.

Statisztika 

BME-MAFC - SzoESE 58-59 (18-18, 15-11, 14-17, 11-13)
Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Horváth Cs., Czupi, Tóth K.

BME: Fehér Á. 13, Schaul 9, Tálos 4, CSEPREGI 6, FEKETE J. 13. Csere: Lukács 5/3, TÓTH L. 8, Láng-Miticzky, Koflánovics. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

SzoESE: HORVÁTH CS. 6, Sinkovits 5, TÓTH D. 10/6, MÉSZÁROS 13/3, Schveighoffer 2. Csere:  GÁBOR 13/3, Vicze 8, Papp, Soós 2, Földesi M. Edző: Kéri Péter.

Különböző okokból mindkét oldalon több meghatározó játékos hiányzott erről a nyugati csoport elsősége szempontjából döntő fontosságú találkozóról. Februárban Szombathelyen 79-69-re nyert a SzoESE, a "műszaki alakulat" érthetően ennél nagyobb különbségű sikerre vágyott. A mezeiket otthon felejtő, így bemelegtő pólójukban pályára lépő vendégek kérésére 3 játékvezető vezette ezt  kiemelten fontos összecsapást.

Az első mezőnykosárra 2 és fél percet kellett várni, azt Schaul Levente révén a hazaiak szerezték, ám Gábor Máté villanásaival a szakasz közepét követően 4 ponttal ellépett a Szombathely. A hazai szakvezetés időkéréssel rendezte a sorokat, egy 6-1-gyel fordított a BME, de az etap döntetlennel zárult.

A második szakasztól még élesebbé vált a küzdelem, a hazaiak magassági fölényüket, a vendégek pedig gyorsaságukat, mozgékonyságukat próbálták kihasználni. A félidő hajrájában a hazaiak juttatták érvényre akaratukat, s 4 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

A második félidő elején tartotta néhány pontos előnyét a BME, majd jött egy rövidzárlat haza részről, amit Tóth Dávid, valamint a labdákat szerző Horváth Csaba vezérletével kíméletlenül egy 9-0-lal büntette a Szombathely. Hazai időkérés után a rangadót végül 13 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával záró Fekete József vette széles vállaira a műszakiakat, s vezérletével visszaszerezte a vezetést a BME. Ettől kezdve végig fej-fej mellett haladt a két remekül védekező, s éppen ezért gyengén dobó együttes. Hazai oldalon a bizonytalan kezdése után nagyot javuló Tóth Lóránt  lépett elő, szombathelyi részről megoszlottak a terhek. 11 másodperccel a vége előtt egálnál Mészáros Máté visszaszerezve egy már elvesztett labdát a vendégeket juttatta előnyhöz, ám 7 szekundummal később az addig 6-ból 6 büntetőt értékesítő Fehér Ákossal szemben tripladobás közben szabálytalankodtak a szombathelyiek A hazai játékmester az első büntető még értékesítette, ám a következő két kísérleténél a labda leperdült a gyűrűről, így minimális különbség szombathelyi siker született ezen a roppant küzdelmes, playoff-jellegű összecsapáson, amelynek megnyerésével a SzoESE nagy lépést tett a nyugati csoport megnyerése felé.

A lepattanózást nagy fölénnyel, 46-27-re nyerte a BME, ám a SzoESE remek lábmunkával "alátámasztott" védekezésével 26 labdaeladásba "hajszolta bele" a vendéglátókat, míg a vasi legénység csupán 11 alkalommal adta, veszítette el a játékszert.

Tiba Klára: Rutintalanságunk miatt nem tudtuk kihasználni adódó lehetőségeinket, a kritikus szituációkból rendre a szombathelyiek jöttek ki jobban.

Kéri Péter: A nagy tét, valamint a tény, hogy otthon hagytuk mezeinket rányomta bélyegét a teljesítményünkre, nagyon görcsösen kosárlabdáztunk. Nem kifejezetten látványos, de kemény, férfias küzdelemben egy ponttal nyertünk, gratulálok ellenfelünknek, köszönjük a játékot.

Statisztika 

Közgáz-SMAFC 114-42 (32-12, 25-4, 32-8, 25-18)
Kinizsi u., 20 néző. V.: Kozma, Lázár.

Közgáz: VÖRÖS 12/6, PÁLHÁZI 10/6, HARSÁNYI 19/3, Nagy Sz. 9/3, SEBŐK 18/3. Csere: ÚR 14, BERNACCHINI 17/15, Imre 7, Horváth M. 8. Edző: Vladár Csaba.

SMAFC: Tóth B., Gottlieb 2, Tukovits 8, SZEGEDI 24/6, Barcza 8. Cs.: Erdős. Edző: Farkas Dávid.

Az első percekben még ügyes akciókkal tartotta a lépést a SMAFC a hazaikkal, de a nyitó etap közepétől egyértelműen kidomborodott a hazai együttes nagyobb tudása. Érdekesség, hogy a mezőny legereményesebb játékosát a 24 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Szegedi Márton személyében a vendégek adták, ám őt társai eléggé magára hagyták pontszerzésben. A Közgáznál viszont hatan is szereztek legalább 10 pontot, köztük az igen izmos dupla-duplát elérő Sebők Bence (18 pont, 17 lepattanó), így a hazaiak helyenként örömjátékot bemutatva, sok triplát szerezve, s néhány támadásukat zsákolással befejezve könnyedén nyertek.

Vladár Csaba: Biztosan győztünk a tartalékos, de szimpatikusan küzdő soproni csapat ellen. A győzelem mellett annak örülök, hogy néhány korábban kevesebb lehetőséghez jutó játékosom is sokat és jól játszott.

Farkas Dávid: A hazaiak gladiátorokként, a vendégek megszeppent óvodásokként kosárlabdáztak. Gratulálok a Közgáznak és sok sikert kívánok neki a rájátszásban.

Statisztika 

PTE-EMES Petőfi SE -  Mosonmagyaróvár SZE 87-92 (26-17, 19-22, 16-29, 26-24)
Pécs, TÁSI Csarnok, 25 néző. V.: Földvári, Dr. Danka.

PTE-EMES Petőfi SE:  BUDAY-SÁNTA 18/3,  Földes 10/6, FÜZY 14, GÁSPÁR 17, Kárpáti.  Csere: Pungor, Mándity 2, Kovács 2, Győr, Szavai, KIS 12,  Fülöp 12/3. Edző: Petőfi Áron.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN  26/9, Mándity, Iváncsics 6, RÁTVAY 40/18, HORVÁTH Á. 11/3,. Csere: Nagy-Bíró, KOVÁCS K.  9/3, Faragó.  Edző: Laky Tibor.


Igazán parázs hangulatú mérkőzést játszott a két csapat egymással. A  mérkőzés első részében kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, de a 3.  negyedre a hazai csapat mintha az öltözőben maradt volna, nem sikerült  felvenniük a ritmust a vendégcsapat tagjaival, akik ezt a negyedet 13  ponttal nyerték, így inkább kapkodóvá vált a hazaiak játéka. A  negyedik negyedben ismét szorossá vált a küzdelem, a 39. percében csak  2 ponttal vezettek a vendégek, de a kiélezett végjátékot a vendégek bírták jobban. Hazai oldalon kiemelkedő teljesítményt  nyújtott dupla - duplával Gáspár Erik (17 pont, 12 lepattanó) és Kis  Milán (12 pont, 20 lepattanó), rajtuk kívül Buday-Sántha Attila (18/3  pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz és 8 kiharcolt fault) emelhető ki.  Vendég oldalon  Rátvay Tamás szintén dupla-duplát ért el (40 pont, 11 lepattanó és  4 gólpassz), s kiváló "szárnysegédje" volt Kámán Bálint (26/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz és 8  kiharcolt fault) személyében, elsősorban ők vezették győzelemre csapatukat.


Petőfi Áron: Az első félidőben a két csapat fej-fej mellett haladt,  de a mérkőzés végére fejben elfáradtunk. Gratulálok a vendégcsapatnak,  megérdemelten nyerték meg a mérkőzést.


Laky Tibor: Mindkét csapatnak gratulálok a mérkőzéshez. Talán,  ha türelmesebb mind a két gárda és a játékvezetők jobban  kézben tartják a játékot, akkor egy egyszerűbb mérkőzés lett volna. Boldog  vagyok ezzel az eredménnyel.

Statisztika 

 

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink