114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nagy jövő előtt áll az egyetemi sportélet a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) nemrég állt be a „sportoló egyetemek” sorába. Hallgatói között egyre nagyobb az érdeklődés a különböző mozgásformák iránt, az intézmény pedig mindent megtesz, hogy kiszolgálja igényeiket. Olgyay Ádámmal, az egyetem ügyfélkapcsolati koordinátorával beszélgettünk a kibontakozó sportéletéről és a terveiről. 

Olvasási idő: 3 perc

 

M.F.: A METU-ról nekem elsősorban a kreativitás jut eszembe, nem pedig a sport, mégis egyre nagyobb a „mozgolódás” nálatok.
O.Á.:
Jól látod. Az egyetem sportélete 2019 nyarán indult be újra, ekkor kezdtük el megszervezni, ugyanis az utóbbi években minimális volt sportaktivitás. Mivel a hallgatók több felmérés során is azt jelezték vissza, hogy szeretnének sportolni az egyetem berkein belül, a Hallgatói Önkormányzattal karöltve felmértük, milyen mozgásformákkal és sportágakkal érdemes komolyabban foglalkoznunk. Erre alapozva indítottuk el sportprojektünket, amely ugyan kezdeti fázisban van még, de a koronavírus elmúltával szeretnénk tovább fejleszteni.

 

M.F.: Kíváncsivá tettél. Mit szeretnének sportolni a METU-s diákok?
O.Á.: Rúdfitnesz, jóga, foci, kosárlabda, röplabda és tánc szerepelt a hallgatók kívánságlistájának élén. Tavaly ősszel be is indultak a sportfoglalkozások, amelyeken hetente átlagban néhány száz hallgató vett részt. Kezdetnek ez nagyon ígéretes. Azt céloztuk meg, hogy a hallgatók 10 százaléka kezdjen el heti rendszerességgel sportolni. Idén tavasszal fejlesztettünk az edzések részvételi adminisztrációján, a kommunikáción, és elindítottunk egy új sportágat is: a karatét, hogy növelni tudjuk a sportolni vágyók létszámát.

M.F.: Csakhogy közbeszólt a koronavírus-járvány…    

O.Á.: Igen, amire mi úgy feleltünk, hogy az online térben kezdtük el megszervezni foglalkozásainkat. Bár még csak néhány kurzus került fel az egyetem közösségi oldalaira, a hallgatók már heti két alkalommal végezhetik az általam vezetett jógát a Zoomon keresztül. Egyelőre még nem tudtuk elérni a háromszáz fős limitet, de dolgozunk rajta. Az online táncoktatás is elindult, folyamatosan figyeljük, melyikre, mekkora az igény. Emellett bekapcsolódtunk az e-sport versenyzésbe is, mely a jelen körülmények között is működik. Mire minden visszatér a régi kerékvágásba, el szeretnénk érni, hogy magasabb színvonalon tudjuk folytatni a sportéletet a METU-n. A koronavírus helyzetben a lelki egészség ápolására is gondoltunk, például meditációs foglalkozásokat, illetve egyéni és csoportos beszélgetéseket is szervezünk az online térben, coach és pszichológus szakemberek segítségével.

 

M.F.: Az online tanfolyamaitok ingyenesek lesznek?
O.Á.:
Az egyetem által szervezett csoportos sportfoglalkozásokon a részvétel ingyenes a METU-n, ahogyan a jelenleg futó online edzéseink és foglalkozásaink is. Egyelőre nem tervezzük, hogy ez változik a jövőben, elképzelhető, hogy lesznek olyan foglalkozásaink, amelyekért a diákoknak fizetniük kell. Erre most is van példa az egyéni sportágak esetében, ahol a METU - a sportlétesítmény üzemeltetőjével kötött megállapodás alapján -, kedvezményes belépőjegyet biztosít a hallgatói számára.

 

M.F.: Mely mozgásformákat, illetve sportágakat kedvelik a hallgatók leginkább? 
O.Á.:
A részvételi adatok és a visszajelzések alapján a rúdfitneszt, jógát és a focit, de ez nem jelenti azt, hogy a többit ne szeretnék. Röplabdacsapatunk például kiemelkedő eredményeket ér el. 

 

M.F.: A jóga más egyetemeken is hódít.
O.Á.:
Nálunk is népszerűek a foglalkozások, mivel nagyon jó hatással van az elmére, és rugalmasabbá teszi a testet. Ezért nemcsak önálló sportként állja meg a helyét, hanem kiválóan kiegészít más sportágakat is. A meditációval pedig le tudjuk vezetni a feszültséget, fel tudunk készülni a versenyhelyzetekre, és növelni tudjuk teljesítőképességünket. A meditációs klubunk keretein belül igyekszünk megismertetni hallgatóinkkal ezt a tevékenységet.

 

M.F.: Mikor láthatunk benneteket valamelyik MEFOB-bajnokságon?
O.Á.:
Nagyon büszkék vagyunk röplabdacsapatunkra, amely 2019. november végén a University Sports Festivalon 10 csapat közül veretlenül hozta el az első díjat. Terveink között szerepel, hogy több sportágban is eljussunk az egyetemi versenysportig, jelenleg elsősorban a tömegsportra összpontosítunk. Összeállítottunk egy kérdőívet, amelyben megkérdezzük a hallgatóinkat, milyen MEFOB-versenyeken vennének részt szívesen. Ennek alapján döntjük majd el, mely bajnokságokba nevezünk be. Ám ez még a jövő zenéje, a koronavírus-járvány után térjünk vissza a kérdésre!

 

A METU meditáció klubjának kisfilmjét itt nézhetitek meg.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink