114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Mozgástippek a tanuláshoz és a vizsgaidőszakra

Ne engedd, hogy a Teams és a Zoom ellustítson, máskülönben nehezebben megy majd a tanulás vizsgaidőszakban! Mutatunk néhány apró, rém egyszerűen elvégezhető trükköt, amelyekkel sokat tehetsz az eltompulás és az elhízás ellen. Okostelót le, ugrálókötelet a kézbe!

Olvasási idő: 3 perc

Bő egy hónap múlva nyakunkon a vizsgaidőszak, amikor másfél hónapra mindannyian bezárkózunk a szobánkba, hogy nekiveselkedjünk a tanulnivalóknak. Ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, mint általában, márpedig fontos, hogy ebben a megfeszített időszakban se mondjunk le a fizikai aktivitásról.

Ráadásul sokan már idő előtt „szobafogságba” kényszerültek, hiszen számos egyetem állt át ősszel a távoktatásra, ami azt jelenti, hogy jelentősen növekedett az ülve töltött órák száma. Másképpen fogalmazva, a notebook előtt sokkal több képernyős tevékenységet végzünk, amelynek káros hatásai széles körben ismertek: könnyebben elhízunk, rosszabbul alszunk, anyagcserénk lelassul, és kognitív, illetve érzelmi funkcióink gyengülni kezdenek.

Jó hír, hogy van erre megoldás, de csakis rajtunk múlik, mennyit teszünk meg testi-lelki jóllétünkért. Bármikor kimehetünk a kertbe fél órára tenni-venni, nagyokat sétálhatunk, de a bátrabbak – akiket nem zavar az egyre hidegebb idő –, akár futócipőt is húzhatnak, vagy bringára pattanhatnak.

Igen ám, de mi lesz azokkal, akiknek nincs erre idejük, vagy nincs hozzá kedvük? Szerencsére az egészséges életmóddal foglalkozó portálok őket sem hagyták cserben, és remek listát állítottak össze arról, hogyan mozgassák meg a testüket tanulás közben. 

  

Milyen típusú testmozgást végezzek?

Tudományos kutatások sora támasztotta alá, hogy azok a mozgásfajták, amelyek növelik a pulzusszámot és a vérnyomást – aerob mozgás –, nagyban befolyásolják tanulási képességeinket. Az intenzívebb testmozgás megnöveli agyunknak azt a területét, amely a memóriáért és a tanulásért felelős, így nemcsak könnyebben sajátítjuk el a tananyagot, hanem nehezebben is felejtjük el. 

Arról nem is beszélve, hogy ennek a fajta fizikai aktivitásnak hangulatjavító hatása is van, oldja a szorongást és a feszültséget, továbbá csökkenti vagy megszünteti az alvási nehézségeket. 

 

Mit csináljak pontosan?

  • A legegyszerűbb, ha elmész futni vagy kocogni, és látni fogod, hogy húsz perc múlva tartósan megemelkedik a pulzusod.
  • Na nincs kedved ehhez, vagy ha a futás nem a te világod, válassz valamilyen közepes intenzitású sportot, mint amilyen az úszás, a tánc, a lépcsőzés vagy a gyorsséta!
  • Akinek ezek sem fekszenek, végezzenek házimunkát, vagy molyoljanak kicsit a kertben! A lényeg, hogy izzadj meg, és emelkedjen a pulzusod!
  • Ha más nem, akkor fél óránként állj fel, nyújtózkodj egyet, végezz néhány guggolást, felülést vagy lábemelést!

Milyen fajta testmozgást ne csináljak?

Sokan tanulás közben súlyokat emelgetnek. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen az izompakolás is fontos, de tudnod kell, hogy az izomépítő gyakorlatok – mivel nem minősülnek aerob mozgásnak – nem váltják ki ugyanazt a hatást, mint amelyet a guggolás, az ugrókötelezés vagy a fekvőtámasz.   

Ha nem jó az állóképességed és az edzettségi állapotod, ne végezz nagy intenzitású mozgásformákat! Amortizált testtel nem sokra mész és napokba is telhet, amire túlerőltetett izmaid regenerálódnak.

Egyes szakemberek szerint azért nem jó ötlet tanulás közben nagy intenzitású testmozgást végeznünk, mert ilyenkor testünk minden energiájával szívünk és izmaink megfelelő vérellátására összpontosít, agyunkat pedig „hanyagolja”.

 

Mennyit mozogjak? 

Csakis rajtad áll, hogy mennyit, a határ a csillagos ég. Ahhoz azonban, hogy jó kondiban tartsd a tested és az elméd, elég, ha naponta 20-30 percet végzel aerob típusú testmozgást. 

Egyes szakértők szerint még ennyit sem kell gyötörnöd magad. Harminc-negyven percenként állj fel a székből, és néhány percig sétálj körbe a szobában, nyújtózkodj, végezz egy-két guggolást vagy jógázz!

Az sem rossz ötlet, ha rövid ideig végzel intenzív testmozgást: három percig ugrókötelezz, szökdelj vagy csinálj négyütemű fekvőtámaszokat, mint a hölgy ebben a videóban, vagy mint ez a srác!

 

Még mit csináljak?

  • Tanulás közben ne csak a testmozgásra, hanem a megfelelő életmódra is figyelj! Kerüld a nassolást, és ne fogyassz nehéz ételeket!
  • Hagyd az alkoholt a vizsgaidőszak végére, ereszd ki a gőzt akkor!
  • Ha teheted, szőlőcukorral, kakaóval vagy étcsokival turbózd az agyad, ne pedig energiaitalokkal! Utóbbi ugyan emeli a pulzusszámot, de tuti, hogy nehezebben alszol el tőle.
  • Kevesebbet internetezz, netflixezz és facebookozz, hiszen vizsgaidőszakban vagy távoktatás során így is eleget ülsz a képernyő előtt!
  • Végül, de nem utolsósorban, ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen attól, hogy a szobában ülsz, a testednek még szüksége van vízre!

Videótár

Íme néhány pofonegyszerű gyakorlat, amelyekkel könnyen serkenheted agyműködésedet:

Tuti megoldás a guggológyakorlatok székkel – erről ide kattintva találsz egy rövid videót, de nyugodtan kipróbálhatod a faltámaszt is, és nem fogsz csalódni a forgószékes workoutban sem. Ha még van erőd, plankolj kicsit a lábaddal!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: medicalalert.com, masterstudies.com, aumed.org, iqfactory.hu, nlc.hu,
Kép: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink