114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Mozgás és felüdülés a szabadban: próbáld ki a teljesítménytúrát!

Fel kell kötnie a gatyáját annak, aki nagyobb teljesítménytúrára vállalkozik, legfőképpen, ha télen teszi. Megmutatjuk, hogyan készülj fel a nagy kalandra, mire figyelj, és melyek azok a hazai helyszínek, amelyeknek mindenféleképpen fel kell kerülniük a (túra)bakancslistádra!

Olvasási idő: 4 perc

Mi is az a teljesítménytúra?

A teljesítménytúrát az különbözteti meg egy átlagos túrától, hogy a résztvevőknek egy előre meghatározott útvonalon kell végighaladniuk, és adott szintidőn belül kell célba érniük. A teljesítménytúrák célja nem más, mint hogy növeljük álló- és teljesítőképességünket és erőnlétünket, továbbá, hogy hasznosan töltsük el a szabadidőnket.

 

Mennyit kell gyalogolnom?

Amennyi jólesik! Komolyra fordítva a szót, ha szervezett teljesítménytúrára mész, jellemzően a 30 kilométeres, a 30-60 kilométeres, és a 60 kilométer feletti távok közül választhatsz. Amennyiben barátaiddal szeretnél elmenni teljesítménytúrázni, ti választjátok meg a távot és a szintidőt is, de előtte feltétlen kérjetek tanácsot olyan személytől, aki hiteles túratapasztalattal rendelkezik!

 

Hol kell gyalogolnom?

Egy teljesítménytúra útvonala vezethet szilárd burkolatú úton vagy földúton (országúti túra), ösvényen vagy erdei talajutakon (terepi túra), illetve mindkettőn (kombinált útvonalú túra). A különböző terepekre más jellegű túracipőt vagy túrabakancsot kell használnod, erről itt találsz több információt.   

 

Milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a teljesítménytúrának?

Előnyök

Kezdjük azzal, hogy a teljesítménytúrázásnak legfőképpen előnyös hatásai vannak: szabad levegőn, társaságban sportolhatsz, jobban megismerheted a természetet és az ország tájait, fejlesztheted álló- és teljesítőképességedet, feszegetheted képességeid határait. Ne felejtsd, ha teljesítménytúrázásnak adod a fejed, minden egyes alkalommal ki kell lépned a komfortzónádból!

 

Hátrányok, veszélyek

Mint minden sportnak, így a teljesítménytúrának is megvannak a veszélyei, de ha ezekről időben tájékozódsz, könnyen megelőzheted őket.

Ha még nem túráztál nagyobb távon, keresd fel háziorvosodat, hogy felmérje fizikai állapotodat, nehogy a mezőn érjen kellemetlen meglepetés! Jó, ha tudod: ma már kizárólag orvosi engedéllyel mehetsz szervezett teljesítménytúrára. Arra is figyelj, hogy mindig képességeidnek megfelelő túrahosszúságot válassz! A hosszú és strapás terepek megerőltetik a combizmokat, kikezdik a bokát és a lábfejet, ezért túra után hagyj elég időt – legalább egy hetet – a regenerációra!

 

Hogyan kezdjek bele?

Ha most kaptál kedvet a teljesítménytúrához, az alábbiakra figyelj!

 • Kövesd a fokozatosság elvét, először csak rövidebb, 4-5 kilométer hosszú távokat válassz!
 • Tanuld meg, hogyan kell használni a túratérképet, nehogy eltévedj!
 • Kérj segítséget tapasztalt túrázótól!
 • Ha megteheted, az első túrádra ne egyedül menj, hanem társaságban! Meglátod, így sokkal könnyebben fogsz átlendülni a kezdeti nehézségeken is, ráadásul biztonságosabb, mint egyedül nekivágni.
 • Válassz valamilyen izgalmas, látványos túracélt, így ha netán túra közben lankad a kedved, lesz miből erőt merítened.
 • Végül, de nem utolsósorban, vegyél egy megbízható túrabakancsot! Tippekért kattints ide!

Ha segítségre van szükséged, vagy alaposabban szeretnél tájékozódni a hazai teljesítménytúrákról, keresd fel a Teljesítménytúrázók Társaságát!

 

Mit vigyek magammal?

 • Mindig legyen nálad cserezokni és cserecipő arra az esetre, ha vér- vagy vízhólyag nő a lábfejedre! (Nem baj, ha sebtapasz és vízhólyagtapasz is van nálad és húzódásra való krémmel is jó, ha készülsz.)
 • Hosszabb túrákra olyan ételt vigyél magaddal, amelyet jól visel a gyomrod! Nehéz kaják helyett legyen nálad zabból és zabpehelyből készült étel, gyümölcs (főként alma és banán), továbbá aszaltgyümölcs. Az energiazselét se hagyd otthon!
 • Tegyél a túrazsákba legalább 1-1,5 folyadékot (vizet)!
 • Könnyű, jól pakolható és kényelmes hátizsákkal vágj neki a nagy kalandnak!
 • Térkép és elsősegélycsomag nélkül el se indulj!
 • Vigyél magaddal előre feltöltött, hordozható okostelefon-töltőt, és persze ne lemerült mobillal indulj el!
 • Ha süt a nap, évszaktól függetlenül jól jön a napszemüveg.
 • Vékony alálöltözetre azért lesz szükséged, hogy mindvégig ideális legyen a testhőmérsékleted. A felsőtestedre húzz gyorsan száradó pólót, legfelülre pedig szél- és esőálló vagy lélegző kabátot, illetve túranadrágot!
 • A réteges öltözködés leginkább a téli túrákon hasznos, hogy megóvjon a kihűléstől.

 

Hol vannak itthon a legkirályabb helyek teljesítménytúrára?

Egy valamirevaló teljesítménytúrázó nem hagyhatja ki a Kinizsi 100-at, a Gerecse 50-et, a Mátra 115-öt, a Kék Balaton különböző távjait, és ha már igazán belejöttél, jöhet a Vadrózsa 160 és a Kazinczy 200/300!

Szintén felejthetetlen élményben lesz részed, ha kipróbálod a legrégebbi magyar teljesítménytúra útvonalat: az Országos Kéktúrát, amelyet télen is teljesíthetsz.

 

Lehet-e teljesítménytúrázni a járvány idején?

Igen, de be kell tartanod a járványügyi előírásokat! Nézzük, melyek ezek!

 • Mivel jelenleg nem lehet szervezett teljesítménytúrát tartani, a csakis veled egy életközösségben élőkkel mehetsz túrázni!
 • A kijárási tilalom a túrázókat ugyanúgy érinti: kizárólag 5.00 és 20.00 óra között tartózkodhatnak az erdőben.
 • Legyen nálad maszk, és vedd is fel azokon a helyeken, ahol nagyobb a "tömeg" (pl. kilátó, várak környéke stb.)!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: turavezeto.hu, mtgsz.org, runnersworld.hu, sportoljma.hu, teljesitmenyturazoktarsasaga.hu, travelo.hu
Kép: freepik.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink