114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Mit ér az előny, ha 15 pontos?

A címvédő Miskolc, valamint a keleti csoportot megnyerő Nyíregyháza férfi, a fináléba magát már korábban beverekedő TF mellett a Debrecen és a Győr női csapata is bejutott a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság debreceni négyes döntőjébe.  Az ELTE-BEAC lányai Közgáz, a TF fiai pedig a Szombathely ellen szereztek 15 pontos előnyt hazai pályán - a visszavágókon eldől: mire elég az előny, ha 15 pontos...

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG

 

Negyeddöntők, nők:

ELTE-BEAC - Közgáz 71-56 (18-20, 16-12, 25-12, 12-12)
Budapest, Tüskecsarnok, 1. mérkőzés, 30 néző, V.: Oláh, Németh.

ELTE BEAC: VARGA A. 8/3, Némedi 4, KULCSÁR 25/9, LENDÉR 29/12, Stekler 3. Csere: Simoncsik, Tarnai 2, Szakolczi, Glavinics. Edző: Dr. Gyarmati István.

Közgáz: Szalay 9/3, Hidas 3/3, FARKAS F. 20/3, Szammer 2, Imre 4. Csere: Kapornai 7, PFANDLER 8, Pataki 1, Wunder 2, Galba, Kokavecz. Edző: Németh Kata

Lendér Lilla duplájára Hidas Réka révén triplával felelt a Közgáz, majd Szalay Viktória is "beköszönt" egy hármassal a hazaiaknak. A színvonalas, kiegyenlített játékot hozó első etap után 2 ponttal vezetett az egyik, ha nem a legjobb játékosát, Doktor Annát nélkülöző Közgáz. A második etap elején megsérült Hidas Réka, a venségek bedobója, ezt az etapot 8-0-lal kezdve 6 ponttal elléptek a hazaiak. Rendehtze sorait, s egységes csapatmunkával egy 10-1-es rohammal visszavette a vezetést a Közgáz, de a félidő vége a hazaiaknak sikerült jobban.

A harmadik negyedben egyértelműen a Lendér-Kulcsár Bianka kettős vezette ELTE-BEAC fölényét hozta, amelynek nagy lökést adott a szakasz közepe táján Varga Anna 4 pontos (tripla plusz büntető) akciója.  A Közgáztól érdemi veszélyt egyedül Farkas Fanni jelentett a hazai kosárra, így a záró etap előtt 15 ponttal vezettek a hazaiak, akik ezt az előnyüket meg is tartották a mérkőzés végéig.

Dr. Gyarmati István: Először is köszönjük a Közgáz csapatának a játékot. Megpróbáltunk élni az eséllyel, amit a Közgáz tartalékos felállása kínált nekünk. Nincs lefutva ez a párharc, nagyon nehéz visszavágóra számítok, Hidas Rékának pedig mielőbbi felépülést kívánunk.

Németh Kata: Sajnálom, hogy a lányaim fizikailag nem tudták felvenni a versenyt az ellenféllel. Hiányos kerettel, ráadásul sérüléssel tovább fogyatkozva nem volt esélyünk. Az első félidőben úgy gondolom méltó ellenfelek voltunk. Gratulálok az ELTE-nek.

Statisztika 

 

Széchenyi Kosárlabda Akadémia  Győr –Szegedi RSC 81-55 (28-14, 18-18, 19-13, 16-10)
Győr, Egyetem tér, 2. mérkőzés, 80 néző. V.: Surányi, Erős.

SzKA: CHROMÉJ 18/3, Gosztola 6, HORVÁTH 7/6, NAGY R.14,  TÖRÖK 8. Csere: BICZÓ 10, Perl 4, GYÖNGYÖSI  8, Szüts, Rabi 4, Tóth 2. Edző: Barthalos István.

Szegedi RSC: NAGY L. 14/3, BOROS 15/3, Fodor 5, Burján 5, VÁRADI 5. Csere: Kurityák 4, Ódry 3, Finsztál 3, Méhesi 1. Edző: Földi Alexandra.

A Szegeden a pérharc első összecsapásán egy rendkívül színvonalas találkozón 9 pontos előnyt szerző győri együttes a visszavágón 8 perc alatt eldöntöttek minden vitás kérdést. A remekül kezdő Rába-parti alakulat ekkor 18 ponttal, 26-8-ra, összesítésben pedig 27-tel vezetett a visszavágóra tartalékosan elutazó szegedi alakulat ellen. A folytatásban ugyan a helyenként ügyesenkombináló, szépen játszó szegediek kiegyenlítetté tették a játékot, de a 14 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Nagy Rebeka vezette győr együttessel szemben nem volt esélye szoros mérkőzést játszani.

Bartalos István: Jó előjelekkel indultunk a sorsdöntő összecsapásra. A lányok mosolyogva, teljes összhangban edzettek a mérkőzést megelőzően. Gyorsabbak, koncentráltabbak és teljesebbek voltunk, mint a Szeged. Köszönjük nekik a sportszerű játékot. Nagy siker ez az eredmény a győri női egyetemi kosárlabdázásban. Ez egy közös siker, amiben minden edzőnek köszönöm a közreműködését! Gőzerővel készülünk a döntőre!

Földi Alexandra: Nagyon sajnálom, hogy az egész évadban a tizennégy mérkőzésünk közül egyszer sem sikerült a teljes kerettel kiállni, ma is volt egy hiányzónk, akire nagy szükség lett volna. Úgy gondolom, elfáradtunk mind fejben és fizikailag is, és a Győr megérdemelten nyert, nem tudunk ezzel a magassági szerkezettel. Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.

Továbbjutott: Széchenyi KA kettős győzelemmel

Statisztika 

 

 

Debreceni Egyetem –PTE-PEAC 86-37 (31-6, 20-6, 20-11, 15-14)
Debrecen, 2. mérkőzés, 15 néző. V.: Kisházi, Kokas.

Debreceni Egyetem: Szabó 7/3, Papp 5/3, Kőrösi 7/3, GÖTTLINGER 13/9, FOLTIN 18. Csere: FÖLDVÁRI 18, Jávor 8/6, Csorba 7/3, Rúzsa-Kiss-Schubert 3. Edző: Jávor Barna, Kovács Imre.                                                

PTE-PEAC: Propszt 8/3, Krikler, Kóbor 11/3, Süle 4, Scherer 12. Csere: Tóth 2. Edző: Gyenge Gábor.                                                                                  

Nagy iramban és pontos befejezésekkel kezdett a debreceni csapat, ezzel is mutatva magabiztos idegenbeli nagyarányú sikerük nem volt véletlen (31-6). A második negyedben sem lassítottak a hazaiak, a pécsiek pedig csak futottak az eredmény után (51-12). A félidei szünet után sem változott a játék képe. A debreceniek tartva a nagy ütemet növelték előnyüket, míg a pécsiek próbálták tartani az iramot és szimpatikusan küzdöttek a nagy különbség ellenére. Az utolsó negyed, mondhatni már csak formalitás volt és már csakis a pontos végeredmény volt a kérdés. Ezzel a Debreceni Egyetem női csapata, két magabiztos győzelemmel jutott az Egyetemi Bajnokság négyes döntőjébe. 

Jávor Barna: Örülünk, hogy ismét sikerült kiharcolnunk a négyes döntőbe jutást, gratulálok ehhez minden játékosomnak. Hálásak vagyunk a vezetőségünknek, hogy megteremtették a feltételeket, hogy hazai közönség előtt játszhatjuk a döntő mérkőzéseit. Minden erönkkel azon leszünk, hogy minél fényesebb eredménnyel örvendeztessük meg az értünk szorítókat! A PEAC-nak sok sikert kívánok a szezon hátralévő részéhez!

Gyenge Gábor: Maximális gratuláció az ellenfélnek, egy nagyon szépen felkészített csapat. Nagyon jó dinamikával és jó edzésmunkával felépített társaság, abszolút megérdemelt a győzelmük. Emellett pedig szeretnék gratulálni a csapatomnak, mert az a hat lány, aki eljött, helyt állt. Most ebben a mérkőzésben ennyi volt, viszont egyébként is azt gondolom, hogy a két csapat közötti különbség ennyi, amit az eredmény is mutat.

Továbbjutott: Debreceni Egyetem kettős győzelemmel.

Statisztika 

 

 

Férfiak:

TFSE – Szombathelyi Egyetemi SE 64-49 (22-29, 10-4, 14-9, 18-7)
Budapest, Alkotás u., 1. mérkőzés, 80 néző. V: Bagi, Szilágyi, Makrai.

TFSE: NAGY BOTOND 16/3, Nagy Benedek 5/3, Armaghani 3/3, SCERBINSKIS 10, PINTÉR 16. Csere: Boinitzer 2, Király 6/3, Bognár 2, Fülöp 4, Világi, Horváth, Laman. Edző: Boros Zoltán.

Szombathelyi Egyetemi SE: Tóth 6, MÉSZÁROS 11/6, Werner 5, Horváth, Oroszi 3. Csere: CZUKOR 18/9, Sinkovits 3, Vicze 3, Földesi, Papp, Soós, Schveighoffer. Edző: Kéri Péter.

Nagy csatát hozott a rájátszás első mérkőzése a TFSE és a SzoESE között, melyből végül a TFSE jött ki jobban, s előnyből várja a jövő heti visszavágót. A két csapat mondhatjuk, hogy jól ismeri egymást, hosszú évek óta játszanak egymás ellen parázs ütközeteket. A szombathelyi csapat magja régóta együtt dolgozik, a TFSE-ben azonban idén komoly változások voltak a játékoskeretben. Ez az összeszokottság béli különbség ki is ütközött az első negyed során, melyben egyértelműen a vendégcsapat akarata érvényesült. Mind közelről, mind távolról sikeresen támadták a hazai gyűrűt, s sikerült is sok pontot dobva előnyt kiépíteniük. A második negyedben éledezni látszott a TFSE védekezése, több hibába is belekergették a szombathelyieket, azonban a támadás így sem állt össze, így egy rendkívül pontszegény negyedet követően 1 pontos vendég előnnyel vonultak a csapatok a szünetre. A harmadik negyed elején egyértelműen átvette az irányítást a hazai csapat, akik agresszív védekezéssel, letámadással okoztak zavart Tóth Dávidéknak, s át is vették a vezetést. Ekkor a SzoESE védekezést váltott, s a zóna ellen jó darabig nem találta az ellenszert a TFSE. A záró negyedben ismét nagy hévvel érkezett ki a hazai csapat, és a SzoESE kissé fáradni is látszott. Továbbra is sok hiba csúszott a befejezésekbe mindkét oldalon, azonban az utolsó 5 percben a TF-nek sikerült mozgósítani tartalékait, s végül Scerbinskis dudaszó előtt elengedett ziccerével kialakult a 64-49-es végeredmény. Hazai oldalon Pintér Dávid ért el dupla-duplát (16 pont, 10 lepattanó), vendég részről Czukor Bence emelhető ki, aki 18 pontot szerzett hibátlan triplázással.

Boros Zoltán: Rosszul kezdtük a mérkőzést, mind támadásban, mind védekezésben az összeszokottság hiányából fakadó hibákat vétettünk. A külső dobásaink nem ültek a mai napon, így próbáltunk a gyűrűhöz közelebb pontokat szerezni, több-kevesebb sikerrel. A második félidőben tudtunk egy fokozattal feljebb kapcsolni, elsősorban védekezésben, így sikerült ritmust találnunk, s végül nyernünk is. Gratulálok a fiúknak, örülök a győzelemnek, azonban a párharc még koránt sem ért véget. Élesnek kell maradnunk, hogy Szombathelyen ki tudjuk harcolni a döntőbe jutást.

Kéri Péter: Az első negyedben csináltuk azt, amit megbeszéltünk, addig működtünk csapatként, utána az egyéni megoldások kerültek előtérbe. Emellett nehezen alkalmazkodtunk a második félidőre véleményem szerint megváltozott játékvezetői felfogáshoz is. Jövő héten megpróbálunk visszavágni, és ledolgozni hátrányunkat.

Statisztika 

 

 

Nyíregyházi ESE – Mosonmagyaróvár Széchényi Egyetem 101-83 (20-25, 25-22, 30-21, 26-15)
Nyíregyháza, Egyetemi Csarnok, 2. mérkőzés. 150 néző. V.: Pozsonyi, Nemes.

Nyíregyháza: CZURA 21, OLÁH 27/9, Vaskó 3/3, MOKÁNSZKI 21/6, Kovács Z. 5/3. Csere: BUS 16/3, Horváth 2, Vida 6. Edző: Hegedűs Ferenc.

Széchényi Egyetem: Kámán 13/3,  GEIGER 15/6, RÁTVAY T. 22/12, Horváth 13, DOMSITZ 18. Csere: Tóth 2, Mándity, Iváncsics, Kovács K. Edző: Laky Tibor.

A kosárlabdában meglehetősen ritka, de kuparendszerű párharcoknál lehetséges módon döntetlenre végződő első ütközet után a szép számú közönség előtt rendezett visszavágó első negyedében érezhető volt, hogy az esélyesség terhe bizony nyomja a hazai játékosok vállait. A nyitó etap után 5, a nagyszünetben pedig 2 ponttal álltak jobban a higgadtan, pontosan kosarazó, a Rátvay Tamás és a dupla-duplával záró Domsitz Márton vezette mosoniak. Térfélcsere után felpörgött a Nyíregyháza arra a sebességre, amellyel megnyerte a borzasztó erős keleti csoportot. A Mosonmagyaróvár azonban nem adta olcsón a bőrét, nagy érvágás volt a vendégeknek az amúgy jól játszó Kámán Bálint kiállítása miatt történő elveszítése. Fokozatosan kerültek egyre nagyobb fölényben a sérült Gáspár Balázs szemlélyében palánk alatti kulcsemberüket nélkülöző nyírségiek, akik végül nagyobb összeszokottságukat kihasználva a Bus Iván,-Czura Atila--Mokánszki Máté-Oláh Zoltán kvartett vezetésével a záró etapra megtörve ellenfelük ellenállását megérdemelten nyerték meg a roppant színvonalas, érzelemgazdag párharcot az egyetemi bajnokság üde színfoltjának számító, jól küzdő Mosonmagyaróvárral szemben.

Hegedűs Ferenc: Amint az várható volt, nagy küzdelem zajlpttt a pályán. Egy nagyon szimpatikus és jó csapat ellen játszottunk. Három sérülttel is tudtuk hozni a továbbjutást egy színvonalas, helyenként  szikrázó volt a párharcban.

Laky Tibor: Gratulálok a Nyíregyházának. További sok sikert kívánok a négyes döntőhöz.

Továbbjutott: Nyíregyháza 199-181-gyel.

Statisztika 

 

 

BME-MAFC – Miskolci Egyetem 52-61 (10-15, 14-19, 13-12, 15-15)  
Budapest, Tüskecsarnok, 2. mérkőzés, 30 néző, V.: Goda, Horváth                                                                                   

BME-MAFC:  FEHÉR 17/6, Schaul 6, Lukács 6, FEKETE 9, Tóth 3. Csere: Tálos 8/3, Velenyák 3/3, Svéda, Csepregi. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.               

Miskolc: Takács D. 12/6, TÓTH B. 10, Szanyi 4, Kopasz 2, Lippai 8. Csere: Gonda 11/3, ORLICZKI MÁR. 7/3, TAKÁCS Z. 7, Orliczki B. Edző: Drahos Gábor.             

A címvédő miskolci együttes az első mérkőzésen elért 56 pontos hazai győzelme után reálisan nézve formalitásnak tűnhetett a negyeddöntő visszavágója. Azonban mindkét csapat komolyan vette a mérkőzést, és a kevés pontot hozó mérkőzésen jó iramú fizikális meccset láthattak a kilátogató nézők. A pontosabban játszó bajnok a fővárosban is legyőzte a nyugati csoportban 2. helyen végző BME-MAFC együttesét, s teljesen megérdemelten jutott a négyes döntőbe.                                                                                               

Tiba Klára: Örülök, hogy a nagyobb tét hiányában is  komolyan tudták venni a srácok a mérkőzést, és jó hozzáállással küzdöttek végig. Mindenkinek lehetőséget próbáltam adni, méltón zártuk a szezont e mérkőzéssel.         

Drahos Gábor: A nagyarányú hazai győzelem után is komoly odafigyelést kértem a fiúktól. Mivel én már láttam a Bosszúállók és a Trónok Harca legújabb részeit, ezért játékosaim koncentrációja az esetleges spoiler veszély miatt végig a megfelelő szinten működött. Gratulálok a fiúknak, hiszen nagyon nagy dolog, hogy egymást követő harmadik évben sikerült bejutnunk a legjobb 4 csapat közé. Két hét múlva a debreceni rendezésű fináléban is igyekszünk majd minden tőlünk telhetőt megtenni a sikeres szereplésért. Gratulálok a BME csapatának és sok sikert kívánok nekik a következő szezonban!                                                                                                                     

Továbbjutott: Miskolci Egyetem kettős győzelemmel.                                  

Statisztika 

Fotók: DEAC-PEAC: Gál Krisztián

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink