114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Minden a futással kezdődött az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján

Van, aki egy laza sétát, más egy pörgős öt kilométert tolt le az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának nyitórendezvényén (#IDUS2019).

Olvasási idő: 2 perc

Mozdulni is nehéz volt szeptember 19-én, az ELTE Lágymányosi Campusának Északi és Déli tömbje közötti zárt területen, ahol a csaknem 600 futni vágyó hallgatókból és oktatókból álló tömeg izgatottsága a maratoni futóversenyek hangulatát idézte.  

A FISU által kezdeményezett Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának nyitórendezvényén sokan döntöttek a futás mellett, ők nyomtak egy 5-öst az 5vös5 5 km-en (#5vos5km), a lazulni vágyók pedig a fél kilométer hosszú Jótékonysági Egészségsétán vettek részt. A nyitórendezvény – és ezzel együtt az egyetemi sportnap – nem titkolt célja az volt, hogy felhívja a hallgatók figyelmét a heti 3x45 perc mozgás és az egyetemi sport fontosságára.

Az eseményt Szabó Tünde olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár nyitóbeszéde előzte meg, aki részt vett a rajt előtti visszaszámlálásban is.

 

A verseny résztvevőinek pár perccel a rajt előtt Varga Diána csoportos és személyi edző tartott pörgős bemelegítést, amelyre szükség is volt a csípős, szeles időben. 17 óra után 5 perccel elrajtolt az 5vös5, kicsit később a Jótékonysági Egészségséta is. Mindössze bő negyedórát kellett várni az első befutóra: Pápai Márton, az ELTE TTK biológia szakos hallgatója 15:42-es idővel tolta le a távot. Csupán 2 perc telt el, amikor az első női versenyző, a Team Újbuda Sportegyesület triatlonosa: Bragmayer Zsanett (TE) is a célba ért, nem akármilyen, 17:49-es időeredménnyel.

A versenyt követően a célba érők ajándékpólót kaptak, aki pedig a rajtszámát bedobta a helyszínen elhelyezett dobozba, az tombolán is részt vehetett. 

Az 5vös5 végeredményét erre a linkre kattintva tekintheted meg: https://fairtiming.hu/eredmenyek/

Részletes infókért katt IDE

Vágod?

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjához idén több, mint 20 hazai felsőoktatási intézmény csatlakozott.

Az 5vös5 5km gyökerei 2000 áprilisáig nyúlnak vissza. ELTE TTK-s hallgatók egy csoportja azzal menőzött, hogy lépcsőfutó-bajnokságot rendezett. Néhány évvel később simán skippelték a lépcsőket, és megmaradtak a hagyományos futóversenynél, amit évente két alkalommal rendeznek meg.

A Jótékonysági Egészségsétán résztvevők nevezési díját idén karitatív célra használták fel, és a befolyt pénzösszeggel a Suhanj! Alapítványt (#suhanjalapitvany) támogatták. Aki nem indult a sétán és jófej akart lenni, a helyszínen felállított adománygyűjtő ládába is adakozhatott.

 

A Suhanj! Alapítvány célja a látás-, értelmi- vagy mozgássérült gyermekek és családjuk tömegsportba történő bevonása, és az ép valamint fogyatékkal élők együttes mozgási és sportolási lehetőségének megteremtése.

Szöveg: Márványkövi Ferenc

Fotó, videó: Varga Dávid (MEFS)

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink