114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Milyen gyakran tisztítod az ivóvizes palackodat?

Mindinkább terjedőben a trendi, dizájner, újratölthető kulacsok hordozása, amik nem landolnak egyből a kukában. De vajon tudjuk-e, mikor, mivel és hogyan kell tisztán tartanunk a palackokat?

Olvasási idő: 2 perc

Környezetvédelmi szempontból is ideális az újratölthető poharak/kulacsok használata, hiszen nem terheljük a Földet újabb és újabb szeméttel minden egyes palack víz elfogyasztása után.

A rutinos palackhasználók tudják, hogy az újratölthető üvegek tisztán tartására fokozottan figyelni kell. Aki viszont épp most vált, elbizonytalanodhat: rendben, csak víz kerül a palackba, de naponta használjuk, sőt gyakran idegen környezetben, az otthonunktól távol. Néha még ízesítjük is a folyadékot gyümölcsökkel, friss zöldfűszerekkel. Azaz sok mindennel találkozik az üvegünk, így jogos a kérdés: mégis milyen gyakran érdemes kitisztítani?

Egy mikrobiológus hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy a vizes palackok tisztaságára jobban kellene ügyelni. Javaslata szerint heti egyszer forró szappanos vagy mosogatószeres vízzel kell kitisztítani az üvegünket, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól.

Figyelmeztetése azután kezdett el terjedni a világhálón, hogy egy friss tanulmány feltárta a vészjósló adatokat: bizony egyetlen palackban is rengeteg baktérium képes megbújni. 12 átlagos, vizet tartalmazó üveg vizsgálata után arra jutottak, hogy négyzetcentiméterenként 300 ezer baktérium az átlag, ám a palack szájánál ez a szám akár a 900 ezret is elérheti. Alaposan ki kell tisztítani a palackok belsejét is, nem elég csak elöblíteni. A legjobb üvegtisztító kefét használni, és a palack külsejét, valamint belsejét egyaránt alapos takarításnak alávetni. Sőt, pár hetente egy mosogatógépes tisztítás sem árt.

A látványos penészfoltok ellen a palackba töltött kevés rizs felöntve vízzel (éppen elfedve a rizst) is csodát tehet. A palack tetejét lezárva, addig kell rázni a vizes rizskeveréket, míg el nem tűnnek a palack alján éktelenkedő fekete foltok. Egy teáskanálnyi szódabikarbóna felöntve vízzel is hasonló eredményt hoz. Mindegyik egyszerű, olcsó praktika, mégis látványos eredményt érhetsz el velük, igaz mindkét tisztítást követően ajánlott mosogatószeres vízzel is átmosni a kulacsot!

Forrás: NÉBIH - eteltcsakokosan.hu

Fotó: PxHere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink