114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Mentálisan lazító sport a lovaglás

A lovaglás urizáló sportként terjedt el a közhiedelemben, sokan erre hivatkozva nem merészkedtek le soha lovardába. Költség szempontból valóban nem filléres mozgásformáról beszélünk, azonban hobbi sportként űzve egy egészen új dimenzió nyílik azok számára, akik esélyt adnak a négylábú lélek-lények irányába.

Olvasási idő: 3 perc

A sportforma kedvező élettani hatásai ismeretesek és amellett, hogy átmozgatja az egész testünket, erősíti a hasi, kismedencei, comb és hátizmokat egyaránt. Jótékony hatásai azonban nem merülnek ki fizikai síkon…

 

Stresszoldó

Az egyik olyan tényező, amivel szinten mindenki találkozik a mindennapi élet során: a stressz. Ez nagyban csökkenti immunrendszerünk védekező képességét, de több mentális és fizikai betegség mozgatórugója is lehet.

A lovaglás során az agyban olyan kémiai anyagok termelődnek, melyek euforikus és feldobott hangulatot okoznak. Ezek nagyban segítenek a stressz legyőzésében. A legtöbb lovas rendszeresen kijár tereplovaglásra, ahol a természet szépsége és békéje szintén remek stresszoldó hatású, segít kikapcsolódni a mindennapi élet rohanó tempójából. Szakemberek szerint nem csupán a lovaglás maga, hanem szimplán a lovak társasága is segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a mindennapok során.

 

 

Gyors gondolkodás

A lovaglás sokat segíthet a gyors gondolkodás, az éberség és a problémamegoldás képességének javításában, hiszen egy nagyon élvezetes, ugyanakkor nehéz sportról beszélünk. A lovak nagy és erős állatok, egy apró figyelmetlenség is súlyos sérülésekkel járhat. Ez arra készteti a lovasokat, hogy éberen figyeljék és reagáljanak a környezetükre és általánosságban is elmondható, hogy aki rendszeresen lovagol, annak ez a gondolkodásmód beépül a mindennapi életébe.

 

 

Koncentráció fejlesztés

A lovaglás közben általában nem gondolkozunk a jövő heti feladatokon, vagy azon, mit főzzünk vacsorára, netán, hogy mi történt velünk a múltban. Az egyetlen dolog, amire ilyenkor gondolunk az nem más, mint a ló, melyen ülünk, illetve azok a komplex feladatok melyeket közösen kell megoldani az adott pillanatban. A legjobb, hogy ez általában egy természetesen folyamat eredménye, sokan úgy fogalmazzák meg, hogy ahhoz a „pillanatban” létezés érzéséhez hasonlít leginkább, amit gyermekkorban él át az ember. Ezt a koncentrációs képességet sikerrel kamatoztathatjuk az iskolában, munkában vagy bármilyen szituációban, ahol a későbbiekben szükség lehet rá.

 

Intelligencia fejlesztés

Tokiói Mezőgazdasági Egyetem kutatói vizsgálatai szerint a lovaglás során keletkező rezgések az emberi agy olyan részeit stimulálják, melyeket szimpatikus idegrendszer néven ismerünk. A 34 fiúból és 72 lányból álló tesztcsoport alapján megállapították, hogy a nyeregben eltöltött idő valóban javíthatja a fiatalok kognitív képességeit, valamint a memória, a tanulás és a problémamegoldás színterén is javultak az eredményeik.

Új-Mexikóban pedig olyan gyermekeknek tartottak speciális lovasterápiás foglalkozásokat, akik szemtanúi voltak családon belüli erőszaknak. Ezeknél a gyerekeknél általában nagyobb eséllyel jelentkezhetnek mentális vagy viselkedésbeli problémák, azonban a terápiának köszönhetően javult a gyerekek szociális és pszichológiai eredménye.

 

Félelmek leküzdése

Félelmeink legyőzése és saját komfort zónánk átlépése mindig kihívás, nincs ez másképp a lovasoknál sem. Vannak bátrabb és visszafogottabb lovasok egyaránt, akik közül sokaknak meg kell küzdeni félelmeikkel, szorongásaikkal a lovaglás során. Mivel egy hatalmas, több száz kilós állatot kontrollálunk, így a félelem természetes reakció bizonyos szitációkban. Azonban csak az válhat jó lovassá, aki a saját félelmeit kordában tudja tartani, hiszen nem élvezhetjük például a tereplovaglás örömeit, ha közben végig azon izgulunk, nehogy leessünk a lóról. Az élet más területein, az iskolában vagy éppen a munkahelyen is hasznos lehet, ha a lovak mellett megtanulunk a félelmeinknek gátat szabni, hiszen más szituációkban is remekül kamatoztathatjuk ezt a képességet.

 

Lovas programajánló:

A Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémia: június 20-án Díjugrató Országos Minősítő Versenyt, június 28-án Póni Klub Versenyt, július 3-5. között pedig Országos Minősítő Lovastusa Versenyt szervez.

Lovaglási lehetőség, lovasoktatás:

NKE hallgatók, illetve NKE tualjdonú munkáltatói jogviszony igazolással a Ludovika Huszár Lovardában Budapesten:

https://sportosegyetem.uni-nke.hu/letesitmenyek/ludovika-huszar-lovarda/fontos-informaciok

 

Debreceni Lovasakadémia: http://www.debrecenilovarda.hu/hu/szolgaltatasok

Lovasterápia - Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémia:

http://www.lovasakademia.hu/

Lovasoktatás:

Szent István Egyetem - Babatvölgyi Tanüzem

Forrás: Alsóhegyi Tarka Major, bejarhatomagyarorszag.eu

Fotó: PxHere

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink