114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Menőzés helyett inkább „rókát űz” Vörös Márk, a BMEnők nyerőembere

Vörös Márk szerint jó buli a Rókaűző, ezért mindenféleképpen érdemes egyszer mindenkinek kipróbálnia.

Olvasási idő: 3 perc

25. alkalommal rendezték meg a PTE Rókaűzők váltóversenyét október 5-én, amelyen a versenyzők összesen öt kategóriában teljesítették a Pécs és Kaposvár közti 84,6 kilométeres távot. A felsőoktatási intézmények között – a tavalyihoz hasonlóan – idén is a BMEnők (BME) csapata lett az első, akik majd’ ötperces előnnyel értek célba a Kullancsvadászok (EKE) előtt.

 

A győztes váltó második tagjaként futott Vörös Márk, a BME harmadéves villamosmérnök szakos hallgatója. A válogatott atléta az egyetem mellett heti 5-8 edzést látogat, és kulcsszerepet játszott a BMEnők győzelmében, hiszen már a verseny elején ötperces előnyhöz juttatta csapatát, amelyet a váltóverseny végégig meg is őriztek.

M.F.: Úgy tűnik, nemcsak a hosszabb, hanem a rövidebb távokon is menő vagy.

V.M.: Középtávfutó atlétának vallom magam, 800 és 1500 méteres távon versenyzek, válogatott szinten. Ezeken a távokon a hazai és a nemzetközi porondon is értem már el sikereket, de ilyen hosszú versenyen még nem szereztem érmet.

 

M.F.: Hogyan kerültél be a csapatba?

V.M.: Egyszerűen felkértek, hogy legyek a csapatváltó tagja. A BMEnők főszervezője, Berekméri Levente ezúttal nem tudott részt venni az eseményen, így kerültem be helyette én a csapatba.

 

M.F.: Még milyen szerencse…

V.M.: Igen. 12,4 kilométert futottam le, s bár nem ehhez vagyok szokva, jólesett. Örülök, hogy a győztes csapat tagja lehettem. A verseny minden pillanatát élveztem, mert nemcsak a sportról, hanem a jó társaságról és a buliról is szólt.

 

M.F.: Mit jelent számodra a futás?

V.M.: Segít, hogy feldolgozzam a hétköznapok gondjait, kellemes kikapcsolódás, jól el lehet merülni benne, és rendszert visz az ember életébe, ami kifejezett fontos egy olyan egyetemen, mint a BME.

 

M.F.: Az egyetemi társaid mennyit sportolnak?

V.M.: Profi szinten kevesen, de a lelkes amatőrök száma nagy. A csapattársaim is különböző sportágak képviselői voltak: tájfutók, triatlonisták, öttusázók, akik nem feltétlenül versenyszerűen sportolnak.

 

M.F.: Véleményed szerint a Rókaűzők mennyiben járul hozzá ahhoz, hogy több hallgató kezdje el a testmozgást?

V.M.: Nagyon jó lehetőség arra, hogy a lelkes amatőrök, akik szerintem sokan vannak az egyetemeken, kipróbálhassák magukat.  Csapatban futni igazi közösségi élmény, s bár a váltófutásban mindenkin van egy kis nyomás, igazi sikerélményt jelent nemcsak megnyerni, hanem részt is venni benne. Jó buli, több ilyenre lenne szükség, mert sokan vannak, akik szívesen kipróbálnák magukat benne.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMEnők) győztes csapatának tagjai:
Nagy Krisztina, Vörös Márk, Iklódi Zsolt, Dénes Ervin, Molnár Enikő, Kovács Márton, Molnár Levente, Tatai Álmos, Mantunao Eszter, Vigh Zoltán, Pintér András, Szalai Enikő.

Tudtad?

A verseny neve, a „Rókaűzők” a Mecsekben és a Zselicben élő, leggyakrabban előforduló állatra, a rókára utal. A szókapcsolat a „Szarvasűzők” mintájára alakult ki, amely a Bükk-hegységben évente egy alkalommal megrendezett váltófutóverseny.

 

Itt nézheted meg Márk futását az idei fedett pályás felnőtt országos bajnokságon, 1500 méteren.

 

Profil
Név:
Vörös Márk
Életkor:
22
Felsőoktatási intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Sportegyesület: Átigazolás alatt a Hódiák SE-ből az UTE-ba
Fő számai: 800 és 1500 méteres síkfutás
Főbb eredmények:


- 2. hely, 1500 méter; 4. hely, 800 méter, fedett pályás felnőtt országos bajnokság
- 5. hely, 800 méter, szabadtéri felnőtt országos bajnokság
- 2. hely, 800 méter és 1500 méter, U23-as országos bajnokság
- 3. hely, 1500 méter, MEFOB (2017)
- 3. hely, 1500 méter; 2. hely, 800 méter, MEFOB (2019)
- 14. hely, 1500 méter, U23-as Európa-bajnokság (2019)

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: Vörös Márk Facebook-oldala, atletika.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink