114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Menő sportcuccok szemétből - Történet a halászhálóból készülő gördeszkáról

A sulibajárás kerékpárral vagy gördeszkával önmagában környezetbarát megoldás, kiváltképpen akkor, ha a sportszerek újrahasznosított anyagból készülnek! Íme egy igaz történet három amerikai srácról és a kukába szánt halászhálóból készült gördeszka birodalmukról.

Olvasási idő: 2,5 perc

 

Nem újkeletű találmány hulladékból sportcuccokat gyártani. Mint korábban írtunk róla, egy ideje több világhírű sportszergyártó multi is beállt az újrahasznosított anyagokból készített futócipőket és szabadidősport-ruhákat gyártó cégek sorába. A szemétből készített futócipőben kocogás a Margitszigeten vagy a debreceni Nagyerdőben meglehetősen “cool” dolog, még akkor is, ha az óceánplasztikból kreált lábbelikért minimum 60 000 forintot kell fizetnünk.

 

Út Chilébe

Az újrahasnosított halászhálókból készített sporteszközök tervezésére és gyártására szakosodott cég, a Bureo húzott egy merészet, és összepacsizott a chilei halászokkal azért, hogy új értelmet adjon hálóiknak. Mindez 2013-ban történt, három évvel azután, hogy három, a kaliforniai partoknál szörföző amerikai arc elhatározta, megmenti a Föld óceánjait a gazdátlanul sodródó, használatlan halászhálóktól.

Úgy gondolták, az lesz a legjobb, ha gördeszkákat készítenek belőlük, amire a chilei kormány volt a legfogékonyabb. Pontosabban egy kis halászfalu, Cocholgüe, amelynek vizeit ekkor már évek óta csúfították az elhasznált halászhálók. A három vállalkozó kedvú fiatal itt alapított céget, és hamarosan nekivágott a kalandnak.

 

Három négyzetméter háló = egy gördeszka

A gyártás során a hálót először megtisztítják, darabokra tépik, majd granulátumokat készítő gépbe helyezik, amely apró labdácskákká gyúrja össze az alapanyagot. Ezt követően egy acélöntőbe helyezik őket, amely segítségével – az ország fővárosában, Santiago de Chilében – laposra hengerelik. A deszkát végül hal alakúra formázzák, és befestik.

A hagyományos eljáráshoz képest ez a módszer 70 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ráadásul egy deszkához csupán három négyzetméternyi (egy kisebb mellékhelyiség mérete) újrahasznosított halászháló kell.

Hab a tortán, hogy a deszka kerekei növényi olajból és újrafelhasznált magokból készülnek, vagyis a termék teljesen környezetbarát.

 

Halászhálóból szörfdeszka?

Úgy tűnik, a három srác, Ben, David és Kevin kifogyhatatlan az ötletekből: már azt tervezgetik, hogy a jövőben szörfdeszkaúszókat is készítenek halászhálóból. Ráadásul egy gördeszkagyártó óriás nemrég kötött velük szerződést, hogy kezdjenek el fenntartható gördeszkákat gyártani nagy mennyiségben. A trió egyik tagja, David így kommentálta a felkérést: “Jelenleg annyi halászhálónk van, hogy nem igazán tudjuk, mit kezdjünk vele. Akkor leszünk igazán boldogok, amikor kifogyunk az alapanyagból, mert az azt jelenti, van érdeklődés a termékeink iránt.”

 

Mibe fáj ez nekünk?

Ami azt illeti, nem olcsó mulatság újrahasznosított anyagból készített gördeszkán menőzni: a legalacsonyabb árú is 130 amerikai dollárba, vagyis 43 000 forintba kerül, de 200 dollárért (65 000 forint) már nagyon komoly darabot vehetünk. Csak összehasonlításképpen: egy budapesti, belvárosi menő deszkásboltban 11 000 forintba kerül egy alapdeszka, míg egy jobb Longboardért 36 000 forintot kell fizetnünk.   

 

Nézni- és olvasnivaló otthonra

Azt, hogy a cég pontosan hogyan készít halászhálóból gördeszkát, itt nézheted meg, itt pedig számtalan, rövid termékbemutató videót találsz. Ha pedig meguntad a gördeszkádat, és meg akarsz szabadulni tőle, először olvasd el, mi mindent készítenek belőle!

 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: livingcircular.veolia.com, bureo.co, thinkgreen.blog.hu
Fotó: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink