114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Meghalt prof. Dr. Sárközy Tamás, a MEFS egykori elnöke

Rövid, súlyos betegség után, életének 80. évében elhunyt prof. Dr. Sárközy Tamás jogászprofesszor, aki 2007-2011-ig a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökségi tagja, majd 2011-től 2012-ig a MEFS elnöke volt.

Prof. Dr. Sárközy Tamás a magyar társasági jog és a gazdasági rendszerváltozás meghatározó alakja volt, mindezen felül közgazdász- és jogászhallgatók nemzedékei lehettek részesei egyéni hangvételű, a diákok körében legendássá vált előadásainak – adta hírül az MTI. Az MTA Jogtudományi Intézetének professor emeritusa tanszékvezető egyetemi tanára volt a Budapesti Corvinus Egyetemnek és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek, emellett hosszú ideig betöltötte a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki tisztjét is.

MEFS elnöksége alatt kiemelt fontosságúnak tartotta az egyetemi klubok erősítését, a hallgatói sportnormatíva növelését. A célok elérése érdekében egyeztetéseket folytatott az egyetemi klubok vezetőivel, valamint az Országgyűlés Sport- és Turizmus Bizottságával.

A nemzetközileg is elismert tudós, több állami kitüntetés és a Prima Primissima-közönségdíj birtokosa a rendszerváltás időszakában deregulációs kormánybiztosi és igazságügyminiszter-helyettesi tisztséget töltött be.
"Szerette az életet, és az élet is szerette őt. Hiányozni fog nemcsak nekünk, de a jégkorong- és futballmérkőzések lelátóiról is" - búcsúzik tőle a Magyar Jogász Egylet.

Prof. Dr. Sárközy Tamás 1940-ben született Budapesten, 1963-ban az ELTE jogtudományi karán szerzett diplomát, majd az Építésügyi Minisztérium jogtanácsosa, 1969-től az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, főmunkatársa, vállalati jogi osztályvezetője volt, 1993-től másodállásban a polgári jogi részleg vezetője, tudományos tanácsadó. 1972-től a budapesti közgazdaság-tudományi egyetem gazdaságjogi tanszékén egyetemi docens, majd egyetemi tanár, 1981-2001-ben tanszékvezető volt. 2005-től 2010-ig a Gazdasági Jogi Intézet igazgatója. 2000-től egyetemi tanár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Üzleti Jogi Tanszék alapítója és 2011-ig vezetője. Prof. Dr. Sárközy Tamás 2008-tól 2011-ig az Általános Vállalkozási Főiskola rektoraként is tevékenykedett.

Szerepet vállalt kormányzati területen is: 1987-90-ben a Minisztertanács parlamenti titkára, deregulációs kormánybiztos, 1988-90-ben igazságügyminiszter-helyettes, a társasági törvényt kidolgozó kodifikációs bizottság vezetője volt. 2002-ben a Kopint-Datorg Rt. igazgatóságának elnöke lett, 2004-2006-ban a közigazgatás reformját előkészítő kormánybiztosként is dolgozott. 2014-től a Testnevelési Egyetem rektori tanácsadója, tevékenyen hozzájárult a TE Corvinus Egyetemmel közös Sportmenedzser mesterszak elindításához és az intézmény Sportjogi Tanszékének megalakításához.1993-tól a Gazdaság és Jog folyóirat főszerkesztője és több mint ötven szakkönyv szerzője.

Kutatási területe volt a gazdasági jog, a társasági jog, a polgári jog, ezen belül a jogi személyek és a tulajdonjog, a kormányzati intézményrendszer.
Prof. Dr. Sárközy Tamást 1985-ben Állami Díjjal, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben pedig Prima Primissima-közönségdíjat kapott. 2019-ben beiktatták a hazai jégkorong Hírességek Csarnokába.

Szöveg: MTI, TE

Fotó: MEFS

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink