114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Télen is ügyelj a folyadék fogyasztásra!

Nyáron a szomjúságérzet miatt könnyebb ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, télen azonban gyakran megfeledkezünk róla, holott a hidratáció megfelelő szinten tartása ebben az évszakban is alapvető.

Olvasási idő: 2 perc

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mennyire fontos a hidratáció a téli hónapokban, ami jóval nagyobb odafigyelést igényel, mint nyáron. A meleg időben való sportolás során meg sem fordul a fejünkben, hogy ne igyunk, az izzadás jelzi a folyadékvesztést. Télen viszont ritkán szomjazunk, így gyakran el is felejtünk inni, ez pedig dehidratációhoz vezet.

Sőt. Télen több folyadékra van szükségünk, főleg akkor, ha a szabadban vagyunk, futunk vagy csak túrázunk, sétálunk. A levegő hideg és száraz, így a testünknek több energiát kell mozgósítani, hogy párásítsa és melegítse a belélegzett levegőt. Ahhoz, hogy szerveink készen álljanak az erőteljesebb működésre, több folyadékra van szükségük. Ez ennyire egyszerű. 

A téli dehidratációt már csak a hatásain keresztül vesszük észre (fáradtság, fejfájás stb.), azt viszont nem, hogy a folyadék távozik a szervezetünkből, hiszen nem izzadunk úgy, ahogyan nyáron. A szervezetünk pedig becsap bennünket: nem érzünk szomjúságot, pedig már szükségünk lenne folyadékra.

A dehidratációt úgy kerülheted el, hogyha odafigyelsz a következőkre:

  • Mivel nem érzed szomjasnak magad, szükséges, hogy tervezd meg a folyadékbeviteledet, hogy mikor, mennyit kell innod. Állíts be magadnak emlékeztetőt, hogy innod kell - ebben már sokféle applikáció van segítségedre. (De akár okosórán is állítható a figyelmeztetés.)
  • A téli hidegben nem szeretsz hideget inni? Akkor melegítsd meg a vizet legalább szobahőmérsékletűre. De a legjobb, ha a termoszodba valami meleget csomagolsz útravalónak: teát, hosszú kávét, cukormentes forró csokit, vagy akár felmelegített ízesített növényi tejeket.
  • A folyadékbevitelbe az ételek is beleszámítanak: ha nem szívesen iszol, helyettesítsd egy nagy tányér levessel! 
  • Egyes gyümölcsök és zöldségek is sok folyadékot tartalmaznak, ezért télen is fogyassz belőlük! (De a gyümölcsök cukortartalmát ebben az évszakban se vedd félvállról!)
  • Figyeld a vizeletedet: ha halványsárga akkor elég folyadékot fogyasztottál. Ha sötétebb, akkor keveset, ha nagyon világos, majdnem átlátszó, akkor túlzásba vitted.
  • Hogy a tested megfelelő szellőzését biztosítsd a kinti edzések során, öltözz rétegesen. Ez a honlap segít eligazodni a réteges öltözködésben.
  • Ha edzeni készülsz, előtte fogyassz mindig kicsit több folyadékot!

Hogyha mindezekre odafigyelsz, akkor nem lesz gondod a téli folyadékbevitellel!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink