114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

MEFS Tanácsadó Testületi vacsora és Évzáró ülés a Károlyi Étteremben

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Tanácsadó Testületi hagyományos évzáró megbeszélésén Prof. Dr. Kiss Ádám, elnök, és Dr. Székely Mózes, főtitkár számolt be a 2018-as év egyetemi sport életéről, a verseny-, és szabadidősport aktivitásokról, pályázatokról, a dél-koreai Phjongcshangban lezajlott XXIII. téli olimpiai játékok egyetemi vonatkozású magyar sikeréről, és az évben elért eredményekről.

A főtitkár beszámolóját a téli olimpiák történetében, 26 év után magyar aranyérmet szerzett, és olimpiai bajnok lett rövidpályás gyorskorcsolya Férfi 5000m váltó versenyszámban, a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor váltó sikerével kezdte. A versenyzők közül Burján Csaba az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ, Knoch Viktor a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója.

Az ülésen részt vett többek között, Dr. Csótai József a Miskolci Egyetem tanára, Dr. Gál László a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ címzetes főigazgatója főiskolai tanár,  Dr. Fehér Györgyné Dr. Mérei Ildikó egyetemi docens az Óbudai Egyetem DSE elnöke, Földesiné Prof. Dr. Szabó Gyöngyi a Testnevelési Egyetem professzor emeritája, Máté János, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott intézetigazgatója, ny. tanár, Dr. Molnár Sándor ny. egyetemi docens, a TFSE volt elnöke, Prof. Dr. Tihanyi József a TE volt rektora. Új taggal bővült a testület Prof. Dr. Szabó Tamás a Testnevelési Egyetem magántanára személyében.

Dr. Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet alapítója, egykori főigazgatója, a hazai utánpótlás-nevelés egyik meghatározó személyisége idén május 18-án ünnepelte hetvenötödik születésnapját.

Az általános iskola és a Kölcsey gimnázium elvégzése után elektro-, és rádióműszerésznek tanult, majd elvégezte a TF-et, ahol testnevelő tanárként és atléta szakedzőként szerzett diplomát. Ezt követően tudományos területen végzett tanulmányokat, az MTA Kísérleti Biológia Szak belföldi aspiránsa; doktori fokozatot szerzett, 1999-2000-ben a Semmelweis Egyetemen habilitált. Sportágában, az atlétikában – Tipográfia SE, Honvéd SE, TFSE –, a ’60-as évek első felében utánpótlás-válogatott gerelyhajító volt, majd a ’70-es években edzőként tevékenykedett, irányította a válogatottakat is.

1972-től, a „Jégszínházban” dolgozott, a KSI módszertani főelőadója, tudományos munkatársa, később igazgatója, a Nemzeti Sportmódszertani Kutató Intézet igazgatója; 2002-től a hazai, állami – jelenleg a MOB keretein belül működő – utánpótlás-nevelési programokat – Héraklész-, Sport XXI. és Sportiskolai program – kidolgozó és koordináló Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet főigazgatója, valamint annak jogutódjaként – NUSI UPI, NSI – működő szervezetek vezetője. Jelenleg, 2012 novembere óta a Budapesti Olimpiai Központ területén található Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Központjának igazgatója. 

Óraadó egyetemi magántanár a TF-en, a doktori iskolában, területe a terhelésélettan. A Magyar Sporttudományi Társaság alelnöke, a sporttudományos élet meghatározója; számtalan tudományos írás, publikáció, magyar és angol nyelvű szakcikk szerzője humánbiológia, terhelésélettan és társadalomtudományi témákban.

Szabó Tamást a MOB 2005. májusi tisztújító közgyűlésén elnökségi tagnak választották, majd a következő ciklusban, 2009 januárjától 2012 februárjáig a szervezet alelnöke volt, ez idő alatt vezette a MOB Szakmai és tudományos bizottságát is. Pályafutása során, sportvezetőként részt vett több olimpián, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, illetve 2010-ben a szingapuri ifjúsági olimpián is.

Elismerésként 1973-ban az „Év utánpótlásedzője” lett, 2007-ben a Nemzeti Sportszövetség gáláján az „Év sportvezetője” címmel díjazták, 2008-ban megkapta a Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztjének Polgári Tagozatát. 2013 májusában, a Magyar Sport Napja alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megbízásából Eszterházy Miksa-díjjal ismerték el munkásságát.

A vacsorán a MEFS Tanácsadó Testület tagjai megemlékeztek Bácskai Sándor tanárról, aki 8 éven keresztül vezette a MEFS Nyugat-magyarországi Régió Sportirodáját, majd a MEFS elnökségi tagjaként az egész egyetemi sportéletet meghatározva kidolgozta az egyetemek közötti versenyeztetés amatőr rendszerét. 2000-ben vette át a Pannon Egyetem Testnevelési és Sportintézetének irányítását.

Neve összeforrt a veszprémi röplabdasporttal. 14 évesen kezdett el röplabdázni a Haladás Petőfi SC-nél, majd a TF-re kerülése után NBI-es játékos lett. A diploma megszerzése után Veszprémben tanított, emellett maga is játszott és edzősködött NBII-es csapatban. Egy jeles generáció tagjaként tevékeny részese volt annak, hogy a Pannon Egyetem mellett működő Veszprémi Egyetemi Sport Club női röplabda szakosztály csapata többször is feljutott a sportág élvonalába és ott bizonyíthatta tehetségét, tudását. Csapatkapitányként, sportvezetőként, edzőként is példakép volt. Bácskai tanár úr, sportvezető idén volt 66 éves.

A Tanácsadó Testület tagjai már több éve segítik a MEFS munkáját nagy tapasztalatukkal, javaslataikkal, melyek meghatározó szerepet töltenek be a szövetség irányvonalait illetően, és segítik az egyetemi sport életét.

A rendes évértékelésen túl a megbeszélés fókuszában az egyetemi sportegyesületek helyzete, azok további fejlesztési lehetőségei, és a 2019-es téli és nyári Universiade voltak, melyek kiemelt szerepet kapnak majd a 2019-es évben. 

A szakemberek a jövő évi és az azt követő tervekről is beszélgettek, amely kiemelt projektje az Európai Egyetemi Játékok 2024-ben, Debrecen-Miskolc közös rendezésében. Szóba került még az egészségfejlesztés, a hallgatók egészségi és fittségi állapota és mérési módszerei is.

A MEFS-et az elnök és főtitkár mellett  Kegyes Éva szabadidősport és szponzorációs menedzser is képviselte.

A testület tagjai közül sokan ma is aktívan sportolnak, példát mutatva a felnövekvő generációnak az élethosszig tartó sport, mint a szellemi és testi frissesség egészségmegőrző szerepéről és fontosságáról.

A megbeszélést hangulatos karácsonyi vacsora, és a MEFS sajtófala előtt közös fotó készítése, majd sportos ajándékok átadása zárta.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink