114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

MEFS: 11 vidéki városban mutatták be a Hajós Alfréd Tervet

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) már korábban elkészítette a felsőoktatási sport területére vonatkozó szakmai programtervét, a Hajós Alfréd Tervet, melyet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) segítségével kíván felterjeszteni a sportpolitikáért felelős miniszternek. A programterv egyes elemeit  idén januárban a felsőoktatási sport egyik bástyáját jelentő Debreceni Egyetemen hozták nyilvánosságra. Akkor Kósa Lajos polgármester elmondta, hogy a jövő évi költségvetési törvény elfogadásával válhat véglegessé a Hajós Alfréd Terv pénzügyi háttere.

A Magyar Olimpiai Bizottság diák- és egyetemi-főiskolai sportért felelős szakmai tagozat tagja, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), Debrecen után Pécsett, Gödöllőn, Egerben, Győrben, Veszprémben, Sopronban, Szombathelyen, Nyíregyházán, Miskolcon és legutóbb Szegeden – összesen 11 vidéki egyetemi városban – bocsájtotta társadalmi vitára a Hajós Alfréd Tervet. Az elkövetkezendő időszakban a budapesti egyetemek kerülnek sorra.

,,Egy egészséges értelmiséggel rendelkező társadalom polgárai is egészségesebbek és sikeresebbek, hiszen a felsőoktatásból kikerülő fiatalok később döntéshozóként, véleményformálóként jelentősen befolyásolják a magyar társadalom szemléletmódját. Így polgártársaik életmódjára, sporthoz, egészséges életmódhoz való viszonyára is nagy hatást gyakorolnak. Ezért a felsőoktatási sport ügye és fejlesztése nemzeti szintű érdek és feladat. Óriási szerepe van az egyetemi sportnak, mivel hatása van a személyiségformálásra. Egyik célunk a sportoló értelmiség kialakítása, példaképekkel. A Hajós Alfréd Terv a nemzetközi- és magyar felsőoktatási versenysport, a felnövekvő generációk életminőségét jelentősen befolyásoló szabadidősport és a rekreációs célú sportoltatás területén jelöli ki a teendőket. Az egyetemi hallgatók mindössze 10-15 százaléka mozog rendszeresen. Ezen mindenképpen változtatni kell!” – mondta Prof. Dr. Kiss Ádám, az Európában elsőként, a világon másodikként megalakuló (1907) Magyar Főiskolai Sportszövetség, a MEFS elnöke.

Az érintett városok egyetemein Dr. Székely Mózes főtitkár részletezte a sportkoncepciót. A versenysport területén a MEFS kiemelt céljai az Universiadékon és egyetemi világversenyeken való eredményes részvétel feltételeinek biztosítása, magyar rendezésű egyetemi világversenyek szervezése, a magyar egyetemi bajnokságok színvonalának és népszerűségének növelése, és a versenysportolók továbbtanulását segítő kettős életpálya modell létrehozása.  A Hajós Alfréd Terv felveti egy 2019-es vagy 2021-es Nyári Universiade megpályázását.A szabadidősport területén a Terv jelentős fejlesztéseket javasol:

  • az egyetemi sport koordináláshoz szükséges felsőoktatási Sportiroda-hálózat kialakítását;
  • az önálló hallgatói sportnormatíva bevezetését;
  • egy országos szintű, a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciájával közösen szervezett egyetemi sport- és egészséges életmód népszerűsítő kampány, a SportPont Program indítását, amellyel a hallgatók széleskörű elérését és a felsőoktatási sportéletbe történő bevonását kívánják elérni;
  • az általános testnevelés rendszerének megújítását a felsőoktatásban;
  • a fogyatékkal élő hallgatók sportoltatásának biztosítását.

,,Az egyetemi sport-infrastruktúra fejlesztését a Hajós Alfréd Terv hosszú távú célként jelöli ki. Budapesten első sikerként könyvelhetjük el, hogy az újbudai felsőoktatási sportkomplexum, a Tüskecsarnok befejezéséről és 2014-es megnyitásáról már kormányhatározat született” – mondta prezentációjában Székely Mózes. A főtitkár hozzátette, hogy akettős életpálya modell el kívánja érni, hogy a legtehetségesebb, a világ legjobbjai közé tartó sportolókat stabil felsőoktatási háttér megteremtésével, és kiemelten támogatott sportklubokkal segítse.

Az egyetemek rektorai, képviselői, valamint a helyi hallgatói önkormányzatok elnökei üdvözölték és támogatásukról biztosították a Hajós Alfréd Tervet valamint a MEFS törekvéseit.

A Hajós Alfréd Terv megvalósításához nemzeti szintű összefogásra van szükség. Szakmai partnerként a kormányzati és önkormányzati szerveken kívül számít a sportági szakszövetségekre, a sporttudományi és sportszakmai szervezetekre. A szakmai programterv sikeres megvalósítása a MEFS tagszervezetei, a felsőoktatási intézmények és sportegyesületeik közös munkáján alapszik.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink