114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Készülj a beach body-ra, ne a csodában reménykedj!

Javában dübörög a tavasz és hamarabb el fog telni, mint gondolnád. Pillanatok alatt itt a nyár a strandszezonnal, amikor már nem lesz mentség, muszáj lesz félretenni a nagykabátot!

Olvasási idő: 2 perc

A télen felszedett kilók egészséges ütemű ledolgozásához már nincs elég idő. A két hónapos négy fal közé zárkózás ugyan korlátozta a mozgási lehetőségeinket, de az egyetemek kínálta széles online sport-kínálatnak köszönhetően így is lehetett válogatni a hatékony gyakorlatok közül. A jó hír az, hogy a kibertérben zajló edzési lehetőségek nem állnak le, így továbbra is van esély, hogy ügyesen leszaladjanak a kilók, izmosabbak és tónusosabbak legyünk, mire a hőmérő visszautasíthatatlanul a starndra csalogat.

A netet böngészve edzéstervekkel csábító hirdetések tucatjait találjuk, amelyek azt ígérik, hogy 10 nap, de maximum 2-3 hét alatt a legjobb formádba hozhatod magad. Nem kell bedőlni az üres, pénzéhes szövegnek, nincsen az a csodabogyó vagy por, amivel néhány hét alatt elérjük, amire évek óta készülünk! Önámítás, ha azt hisszük, hogy néhány napi éhezéssel pikkpakk ledobhatjuk a felesleges kilókat, ehhez  ugyanis a megfelelő táplálkozás éppúgy elengedhetetlen, mint a kellő mennyiségű és minőségű edzés, de a legfontosabb a kitartás.

Az első és legfontosabb dolgod, hogy megtervezd az edzéseidet, úgy oszd be az idődet, hogy heti 4-5 nap, alkalmanként cca. egy órát szánj az edzésre. Mindig bemelegítéssel kezdj és nyújtással fejezd be, hogy nagyobb legyen az edzés hatásfoka! Szükség lesz kardio-edzésre és erősítő gyakorlatokra is, egyszer a felsőtestet majd a lábakat erősítsd, de legjobbak mégis azok, amelyek az egész testet átmozgatják. A legjobb ilyen gyakorlatok: a plankolás, a guggolás különféle változatai, de a fekvőtámaszok is nagyon hasznosak. Hanyattfekvésből törzsemelés a vázizomzatot erősíti. A saját testsúlyos edzések remek választás: ezen az oldalon láthatsz néhány hasznos gyakorlatot! 

Kiemelt figyelmet fordíts a táplálkozásodra is! Figyelj arra, hogy a reggeli legyen a legfontosabb, és a lehető leginkább fehérjedús étrenddel (sok tojást kell enni!), délután és este viszont vegyél vissza. A különféle zöldség- és gyümölcsturmixok a vitaminpótlás szempontjából lesznek fontosak (a spenót és a kel igazi vitaminbombák).

Ha teheted, illeszd be a jógát a napi rutinodba, figyelj az alvásod mennyiségre, 7-8 óra alvás szükséges, hogy a diétával és az edzésekkel együtt elérd a kívánt hatást. Arra azért figyeljünk, hogy ne csak ebben az időszakban edzzünk és táplálkozzunk egészségesen, hanem egész évben, és akkor a külön nyárra készülő edzésterveket akár ki is dobhatod!

Ha segítségre van szükséged itt ingyenes online edzések linkjei között böngészhetsz!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink