114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Magyarország készen áll egy Universiade rendezésére

Sportdiplomáciai siker, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke, Adam Roczek és főtitkára, Matjaž Pečovnik most először Magyarországon tartózkodik a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) meghívásából. A hazai sportélet vezetői, diplomatái, nagykövetei és konzuljai körében a MEFS – közgyűlését követően – fogadást tartott az EUSA vezetők tiszteletére.

 

Sportdiplomáciai siker, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke, Adam Roczek és főtitkára, Matjaž Pečovnik most először Magyarországon tartózkodik a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) meghívásából. A hazai sportélet vezetői, diplomatái, nagykövetei és konzuljai körében a MEFS – közgyűlését követően – fogadást tartott az EUSA vezetők tiszteletére.

 

 

A rendezvényen a MEFS elnöke, prof. dr. Kiss Ádám kiemelte: az EUSA vezetők meghívásának célja az Európán belüli, a felsőoktatásban és az egyetemi sportban érintett szervezetekkel való együttműködésben rejlő lehetőségek jobb kiaknázása, felerősítése, kiemelten a határmenti országokkal való kapcsolatok és együttműködések hangsúlyosabbá tétele. A szomszédos országokkal való összefogásban komoly előrelépést jelenthet, hogy a szerb, a román, a szlovén és a szlovák nagykövet egyaránt részt vett a rendezvényen.

 

 

A fogadáson az EUSA elnöke, Adam Roczek elmondta, hogy Magyarország mindig is a sport országa volt, rengeteg tehetséget, kiemelkedő sportolót adott a világnak. Beszédében méltatta a MEFS eddigi kemény munkáját, amelyet az egyetemi sportért tett, és bíztatta minden egyetemi sportban dolgozót, hogy tartsanak ki és folytassák munkájukat a fiatalokért. Adam Roczek beszédében kitért rá, hogy mivel az MEFS az egyik legrégebbi egyetemi sportszövetség, így felelősséggel tartozik az egyetemisták, főiskolások szellemi és testi fejlődésének megteremtéséért, hiszen a fiataloké a jövő és a lehetőségek biztosítása nem csak a társadalom, de az egész ország számára is jövedelmező.

 

 

Az első alkalommal hazánkba látogató EUSA elnök remek lehetőséget lát Budapestben, szerinte egy remek terep egy Olimpia és Universiade rendezésére is. Beszédében kitért rá, hogy szerinte Magyarország készen áll egy világméretű sportesemény rendezésére és nagyon reméli, hogy az esélyes pályázók között láthatja majd a jövőben. Újságírók kérdéseire kifejtette, hogy remek kezdeményezésnek tartja azt a törekvést, hogy a jövőben egy város rendezhesse az Olimpiát és az Universiadét is.

Prof. dr. Kiss Ádám beszédében elmondta: „a MEFS továbbra is erősíteni kívánja Magyarország szerepvállalását az Európán kívüli, FISU tagországokat érintő sportesemények, nagy világesemények, kongresszusok megrendezésében, ennek jegyében pályázta meg a MEFS a 2018. évi FISU kongresszus megrendezését és esetlegesen tervezi egy Universiade jövőbeli Magyarországra hozatalát is”.

A fogadáson Pröhle Gergely (EMMI) megköszönte a MEFS-nek a kemény munkát, amellyel az egyetemi sportért tesz világszinten is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy sikerült létrehozniuk eme kiemelkedő sportdiplomáciai eseményt, ezzel is Magyarország támogatását kifejezve az egyetemi sportban.

A MEFS kitartóan törekszik arra, hogy a hazai egyetemi sportélet fejlesztésébe további Európai Uniós forrásokat vonjon be, ezért májusban ERASMUS pályázaton indul, amelyhez Európán belül még partnerszervezeteket keres.

 

 

Dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási és Tervezési Testület elnöke, a MEFS főtitkára a fogadáson köszöntőjében rámutatott, hogy a magyar egyetemi sport kimagasló sikereire építve feladatunk megszólítani az egész egyetemi ifjúságot, elérni mindenkinél a mozgás szeretetét és biztosítani a rendszeres sportolás feltételeit. Az egyetemi sport fejlesztését tűzte ki az az Erasmus+ pályázat is, amelyet európai partnereinkkel (Egyesült Királyság, Horvátország, Portugália és Románia) nyújtottunk be, és amelyhez az itt jelenlévő több, mint 20 ország csatlakozását is várják. A magyar egyetemi sport nemzetközi sikereinek és terveinek bemutatását követően a szervezők lejátszották a FISU-pályázatot támogató kisfilmet, melyben Szabó Bence MOB főtitkár mutatja be a korabeli, 1965-ös Budapesti Universiadét. Dr. Kiss Ádám MEFS elnök aranyplakettet adott át Szabó Bencének a pályázathoz nyújtott segítségéért.

 

 

A fogadáson részt vett Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Pröhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Földváry Gábor, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke, Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke és Körmöczi Béla, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke. A magyar sportélet vezetői mellett 27  külképviseleti vezető és munkatársaik vettek részt az eseményen.

Az EUSA elnöke és főtitkára a MEFS közgyűlésén aranyplakettet és emléktárgyat vett át prof. dr. Kiss Ádámtól, a MEFS elnökétől és dr. Székely Mózestől. EUSA elnöke pedig egy emléktárggyal ajándékozta meg a MEFS elnökét. Adam Roczek elnök kétnapos magyarországi látogatása alkalmával bejárja a 7-es Rögbi Európai Egyetemek Bajnokság helyszínét a gödöllői Szent István Egyetem campusán, majd Miskolcon tesz látogatást, ahol a Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnokságát rendezi a Miskolci Egyetem 2017-ben.

 

 

 
Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink