114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Magyarország Gyorskorcsolya EB mérleg: 4 arany, 3 ezüst érem

A magyar csapat összes érmét a Liu testvérek szerezték: Shaoang két arany- és két ezüstérmet, míg bátyja, Shaolin Sándor két aranyat és egy ezüstöt nyert.

Bánhidi Ákos csapatvezető azt emelte ki, hogy a Liu fivérek nemcsak példaértékű sportemberek, hanem testvérként is azok, amit újfent bebizonyítottak a debreceni Főnix Csarnokban rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A szakember szerint a szombaton 500 és vasárnap 1000 méteren győztes Liu Shaolin Sándor éppen vasárnapra lendült a legjobb formába, ennek ellenére a 3000 méteres szuperdöntőben úgy futott, hogy a pontversenyben ne előzze meg az 1500 méteren aranyérmes öccsét, Liu Shaoangot.


"Talán azért, mert a testvére még nem volt összetett bajnok, míg ő tavaly igen" - mondta. Bánhidi hangsúlyozta, ez az Eb jó reklámja volt a sportágnak mind itthon, mind nemzetközi szinten. Megfogalmazása szerint a férfi váltó döntője külön kiemelhető, mert ritkán látni ilyen színvonalas finálét, és nagyon sajnálja, hogy ebbe egy bírói döntéssel "belepiszkítottak".
 

"Ilyen esetből több is volt a döntő folyamán, Krueger John-Henrynek egy ízben át kellett ugrani lábakat, hogy talpon maradjon. Tizenhat sportember tudása legjavát nyújtva küzdött az érmekért, igazi klasszis teljesítményt láthatott a közönség mindenkitől, nagy kár volt ebbe belenyúlni" - fogalmazott Bánhidi, aki szerint akkor is ezt mondaná egy ilyen fantasztikus futam után, ha a magyarok nem lettek volna érintettek. "Számomra ők bajnokok maradnak, hiába vették el tőlük az aranyat".

A szakember a női váltó kizárását viszont jogosnak nevezte. Úgy vélte, a versenyzők formája jó volt, döntős szereplés, vagy akár érem is összejöhetett volna elsősorban Jászapáti Petrától, vagy az ausztrál születésű Lockett Deannáról, de fejben követtek el olyan hibákat, amelyek meggátolták őket ebben. Példaként említette Jászapáti kizárását 500 méteren, amikor a 21 éves szegedi versenyző azért keveredett kétes szituációba, mert egyszerre két embert akart megelőzni.

Bánhidi a szezon hátralévő részével kapcsolatban elárulta, hogy két hét múlva még a legjobbak indulnak az ötödik, drezdai világkupán, de a vk-szezont lezáró dordrechti viadalra már a "B sor" utazik, mert a legjobbak megkezdik a felkészülést a márciusi, szöuli világbajnokságra. Mint mondta, a tervek között szerepelt előtte egy kínai edzőtáborozás, de azt a kialakult helyzet miatt lemondták - utalt a koronavírus miatti megbetegedésekre.

Éremtáblázat:

A magyar válogatott négy arany- és három ezüstéremmel a hollandok mögött a második helyen zárt az éremtáblázaton a debreceni Főnix Csarnokban rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A magyar csapat összes érmét a Liu testvérek szerezték: Shaoang két arany- és két ezüstérmet, míg bátyja, Shaolin Sándor két aranyat és egy ezüstöt nyert.

A kontinensviadal legeredményesebb versenyzője a holland Suzanne Schulting volt, aki mind az öt számban aranyérmet ünnepelhetett.
  
                                ARANY      EZÜST        BRONZ
Hollandia                       5               3                   -
MAGYARORSZÁG       4               3                   -
Oroszország                 1                -                   4
Olaszország                  -                4                  3
Izrael                             -                -                   1
Lengyelország              -                 -                  1
Németország                -                 -                  1

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Illyés Tibor, MTI/Czeglédi Zsolt

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink