114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Magyar sikerek a vízilabda Európa-bajnokságon

Kitűnően szerepeltek a felnőtt vízilabda-válogatottjaink a januárban, Budapesten megrendezett kontinenstornán. A férfiak Európa-bajnokok, míg a nők bronzérmesek lettek. A siker értékét  tovább növeli, hogy egyetemisták is szerepeltek mindkét keretben. 

Olvasási idő: 3 perc

Nem mindennapi teljesítményt tett le az asztalra a férfi és női vízilabda-válogatott a januári, Budapesten megrendezett Európa-bajnokságon, mely eredményhez egyetemi sportolóink is hozzájárultak. A férfiak 21 évet követően állhattak fel újra Eb-n a dobogó legfelső fokára, míg a nők a 2016-os Eb-arany után ezúttal bronzérmet nyertek.

Märcz Tamás legénysége nem kis lelki nyomás ellenére nyert Európa-bajnoki címet. Vogel Soma, a BME 22 éves hallgatója, aki a spanyolok elleni döntőben a rendes játékidőben elért döntetlent (9–9) követően az ötméteresekre szállt csak vízbe, az utolsó, ötödik sorozatban kifogta a spanyolok büntetőjét, és ezzel a dobogó legfelső fokára repítette a fiúkat.     

De ne szaladjunk ennyire előre! Már a csoportküzdelmek során is sziporkázott a válogatott, először Törökországot „intéztük el” 19–5-re, majd 11–11-es döntetlent játszottunk későbbi, döntőbeli ellenfelünkkel, a spanyolokkal, ezt követően pedig Máltát győztük le fölényesen (26–0). A negyeddöntőben Oroszország sem jelentett akadályt (14–10) – legalábbis a lelátóról és a tévéképernyők előtt így tűnt. A döntőbe jutásért vívott mérkőzés már szorosan alakult, Montenegró nem adta könnyen magát, ám Zalánki Gergő és Varga Dénes vezényletével behúztuk ezt a meccset is (10–8).

A döntőben következett a 2018-as Eb-n ezüstérmes Spanyolország, amellyel a csoportmérkőzések során már „randevúztunk” egyszer. A rendes játékidőben elért döntetlent követően következtek az ötméteresek, amely során Vogel Soma megfogott egyet – mint kiderült, a torna során a legfontosabbat. Így történhetett meg, hogy a Molnár Tamás, Vári Attila és Kásás Tamás fémjelezte sikercsapat 1999-es győzelme után a férfi magyar vízilabdázás újra Európa csúcsára ért fel. Azt se feledjük, ez a győzelem tokiói kvótát ér.

Bár az elmúlt két évtized során a magyar válogatott rendre ott állhatott a dobogó valamelyik alsóbb fokán, mégsem sikerült aranyérmet nyernie. Ebben nagyrészt közrejátszott, hogy Szerbia-Montenegró, majd később Szerbia ekkortájt uralta az európai és világelitet, miközben Magyarország 2000 és 2008 nyolc között három olimpiai aranyérmet nyert csapata kicserélődött, és időbe telt, amíg sikerült kialakítani egy új, sikerre éhes és képes csapatot.

„Minden fontos tornának megvan a maga története, ám tény, hogy az elmúlt huszonegy évben valahogy sohasem sikerült megszereznünk az Eb-címet, jóllehet számos alkalommal közel álltunk hozzá – nyilatkozta az Unisport szerkesztőségének Märcz Tamás szövetségi kapitány. Nemcsak mi, hanem más országok válogatottjai is számos alkalommal győzelemre esélyes csapattal utaztak a kontinensviadalra. Sokszor apróságokon múlik, hogy kihez vándorol a serleg. Az számít, hogy ki a motiváltabb, melyik csapat játékosai vannak éppen megfelelőbb mentális és fizikai állapotban, és hogy melyik együttes kapusa tud némi pluszt hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Nekünk most minden összejött, ennek köszönhetjük, hogy elhódítottuk az Eb-címet.”

Női csapatunk több okból is nagyon készült az Eb-re: a lányok egyrészt hazai közönség előtt bizonyítani akarták rátermettségüket, másrészt a kontinenstorna kitűnő lehetőségként kínálkozott, hogy megszerezzék az indulás jogát a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra. Az érem összejött, az olimpiai részvétel viszont várat magára – egyelőre.

Pedig milyen jól kezdődött minden! Bíró Attila tanítványai pontveszteség nélkül zárták a csoportküzdelmeket: Horvátország (25–6), Szlovákia (20–2) és Szerbia (27–0) legyőzése szinte kötelező feladat volt, a 2018-ban Eb-ezüstérmes Görögország felett aratott sikerre (13–10) azonban már sokan felkapták a fejüket. Keszthelyi-Nagy Rita (Testnevelési Egyetem) csapatkapitány vezérletével az együttesnek egy másik bravúrgyőzelemre is futotta erejéből, a későbbi ezüstérmes oroszokat múlta felül (9–8).

Az egyenesági kieséses szakaszban a legjobb négy közé jutásért vívott mérkőzésen Franciaország nem jelentett akadályt (16–3), nem úgy Spanyolország, amely a döntőbe jutásért vívott mérkőzésen 11–10-re múlta felül a mieinket. Ekkor már tudtuk, hogy nemcsak az aranyérem, hanem – egyelőre – az olimpiai kvóta megszerzésének lehetősége is elúszott.

„Nagyon el voltunk keseredve a spanyolok ellen elvesztett elődöntő után, mert úgy készültünk a budapesti Eb-re, hogy az első két hely valamelyikét megcsípjük, és kijutunk az olimpiára – mondta Garda Kriszta, a csapat egyik húzóembere, a  Szent István Egyetem diákja. – Persze örültünk annak, hogy másnap megszereztük a harmadik helyet, mégis volt bennünk némi csalódottság. Másfelől pozitívumként értékeltük, hogy csak nagyon szoros csatában maradtunk alul a spanyolokkal szemben. Ne felejtsük, az utolsó negyedben négygólos hátrányból álltunk fel. Pár évvel ezelőtt még úgy voltunk a spanyolok elleni meccsekkel, hogy csak ússzuk meg négy-öt gólos vereséggel, most pedig a világ egyik legjobb csapata szenvedett meg ellenünk.”

Bár a csapatnak lesz még lehetősége kvalifikálnia magát az olimpiára, egy biztos, hogy nem lesz könnyű menet. Garda Krisztáék először a hazai bajnokságban bizonyíthatnak, majd február végén újra összejön a keret, és megkezdi felkészülését a márciusi, trieszti kvalifikációs viadalra, amelyen négy rendkívül erős csapat, a magyar, az olasz, a görög és a holland száll medencébe, ám a tornáról csak két csapat juthat ki az olimpiára.

A férfi torna végeredménye:

  1. MAGYARORSZÁG, 2. Spanyolország, 3. Montenegró

A férfi vízilabda-válogatott keretében szereplő egyetemisták:

Jansik Szilárd (Edutus Egyetem)
Vámos Márton (Edutus Egyetem)
Vogel Soma (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 

A női torna végeredménye:

  1. Spanyolország, 2. Oroszország, 3. MAGYARORSZÁG

A női vízilabda-válogatott keretében szereplő egyetemisták:

Garda Krisztina (Szent István Egyetem)
Gurisatti Gréta (Dunaújvárosi Egyetem)
Kasó Orsolya (Testnevelési Egyetem)
Keszthelyi-Nagy Rita (Testnevelési Egyetem)
Leimeter Dóra (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
Máté Zsuzsanna (Eötvös Loránd Tudományegyetem) 
Szücs Gabriella (Állatorvosi Egyetem)

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: MTI/Czagány Balázs, MTI/Szigetváry Zsolt, MTI/Czeglédi Zsolt

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink