114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Magyar sikerek a Sakk- és Bridzs Egyetemi Európa-bajnokságon

Július 28-án befejeződtek a küzdelmek a Szellemi Sportok (Bridzs és Sakk) Egyetemi Európa-bajnokságán Budapesten a Testnevelési Egyetemen. A négynapos torna zárónapján már csak egy-egy fordulót rendeztek a rapid sakk női és férfi csapat kategóriájában. A bridzs csapatversenyen pedig az utolsó három kör zajlott le, amelynek végén a lengyelek egy arany-és egy bronzéremnek is örülhettek. A női és férfi csapat sakkversenyben egyaránt az orosz Uráli Állami Bányászati Egyetem csapata lett az Európa-bajnok. A női sakktornán a Testnevelési Egyetem csapata ezüstérmet szerzett, míg a férfiak mezőnyében az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyesülete a negyedik helyen végzett. Továbbá ezen a napon rendezték meg a női és férfi egyéni schnell sakktornát is, ahol bronzérmet szerzett Juhász Barbara, a Semmelweis Egyetem hallgatója.

A rapid női sakktornán hat forduló után az orosz Uráli Állami Bányászati Egyetem az élről várta a folytatást a Testnevelési Egyetem és a lengyel AGH Egyetem csapata előtt. A hetedik fordulóban az első két helyezett sorrendje nem változott. Ezzel az uráliak lettek az Európa-bajnokok, míg ezüstérmet szerzett a Testnevelési Egyetem csapata. A harmadik és negyedik helyen azonban helycsere történt az utolsó fordulóban. A török Ozyegin Egyetem csapata feljött a harmadik helyre, és így a lengyel AGH Egyetem egyesülete lecsúszott a dobogóról. A másik két résztvevő magyar egyetem csapatai közül a Pécsi Tudományegyetem az ötödik, míg a Semmelweis Egyetem a hatodik helyezést ért el a nyolccsapatos tornán.

A férfi sakk rapid tornán 18 egyetem 21 csapata képviseltette magát. Az előző napok nyolc fordulóját követően az Uráli Állami Bányászati Egyetem csapata vezetett az Örmény Állami Közgazdasági Egyetem és az ukrán lvivi egyetem előtt. A kilencedik, utolsó körben nem történt változás a dobogós helyezések tekintetében. Ezzel az uráliak megvédték az Európa-bajnoki címüket. A versenyen többször is második helyen álló Eötvös Loránd Tudományegyetem egyes csapata végül a negyedik helyen fejezte be a tornát. A többi magyar csapat közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem kettes csapata a kilencedik, a Széchenyi István Egyetem a tizenötödik, az Eszterházy Károly Egyetem pedig a huszadik helyen végzett.

A zárónapon rendezték meg a női és férfi egyéni schnell sakktornát is. A kilencfordulós villámsakkverseny bő három óra alatt pörgött le. Ezúttal is az uráliak örülhettek a legjobban, hiszen a hölgyeknél a frissen szerzett csapat Európa-bajnoki cím mellé begyűjtötték az egyéni aranyérmet és ezüstérmet is, sorrendben Voit Daria és Shuvalova Polina személyében.  A bronzérmet a Semmelweis Egyetem Dietetika szakos hallgatója, Juhász Barbara kaparintotta meg az utolsó fordulóban, ahol földijét, a szintén bugaci, újdonsült Európa-bajnoki ezüstérmes Varga Klárát győzte le, aki a hatodik helyen végzett. Ezzel utóbbi csapattársa Terbe Zsuzsanna lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen fejezte be a tornát. A többi magyar versenyző közül Varga Melinda tizenegyedik, Miseta Nóra a tizenharmadik és Kubik Anna Zsófia a tizennegyedik helyen végzett.

A férfiaknál meglepetésre az uráli Európa-bajnok csapat tagjai közül az első helyen kiemelt Maksim Chigaev a harmadik, míg a második kiemelt Alexandr Predke az ötödik helyezést érte el. Kihasználva a bányász egyetem hallgatóinak megingását az ukrán lvivi egyetem versenyzői szerezték meg az arany- és ezüstérmet sorrendben Kirill Shevchenko és Petro Golubka személyében. A magyar egyetemek versenyzői közül ifj. Egri László, a Széchenyi István Egyetem hallgatója szerepelt a legjobban a nyolcadik helyével. Ezenkívül Korpa Bence tizenötödik, Kaczur Flórián tizenkilencedik, Grimm Dániel huszonötödik, Grimm György huszonkilencedik, Polyák György a harminckilencedik és Inges Zénó az utolsó helyen végzett a 41 fős mezőnyben.

Bridzsben tizennégy csapat mérte össze erejét, ahol a három játéknap tíz fordulóját követően a lengyel Kozminski Egyetem csapata az első helyről várta a folytatást a lengyel Wroclaw Egyetem és a német Tubingen Egyetem egyesülete előtt. Ezen a napon további három kör zajlott le, és az utolsó fordulóban hatalmas izgalmak közepette a cseh Károly Egyetem legyőzte a versenyen végig vezető Kozminski Egyetemet, de nem sikerült elég pontot gyűjteniük az elsőséghez, így a lengyelek ülhettek fel Európa trónjára. Ezzel a cseheknek meg kellett elégedniük az ezüstéremmel, és a másik lengyel Wroclaw egyetem versenyzői pedig a bronzérmet szerezték meg. Ennek legkevésbé a német Tubingen Egyetem örülhetett, hiszen az utolsó forduló előtt folyamatosan az első három hely valamelyikén tartózkodtak, de végül lecsúsztak a dobogóról, és a negyedik helyen végeztek. A magyarokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviselte ebben a kategóriában, és a kilencedik helyen fejezték be a tornát.

A nap végén lebonyolították az ünnepélyes díjátadást és a záróünnepséget a Testnevelési Egyetem aulájában, ahol beszédet mondott Liviu Matac, az Európai Egyetemi Sportszövetség küldötte, Dr. Homonnay Géza, a Magyar Bridzsszövetség elnöke, valamint Dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese és a Versenyszervező Bizottság elnöke. Utóbbi kiemelte, hogy először adott otthont a Testnevelési Egyetem megújult kampusza egy nemzetközi sporteseménynek, és büszke arra, hogy az intézmény magas színvonalú tornának lehetett a házigazdája.

Sakk végeredmény:

Rapid sakkverseny, női csapat:

 1. Ural State Minding University (Oroszország) 13 pont
 2. Testnevelési Egyetem (Magyarország) 12 pont
 3. Ozyegin University (Törökország) 9 pont

 

Rapid sakkverseny, férfi csapat:

 1. Ural State Mining University (Oroszország) 15 pont
 2. Armenian State University of Economics (Örményország) 14 pont
 3. Lviv State University of Physical Culture (Ukrajna) 14 pont

 

Schnell verseny (villámsakk), női egyéni:

 1. Daria Voit (Ural State Mining University) 8 pont
 2. Polina Shuvalova (Ural State Mining University) 7,5 pont
 3. Juhász Barbara (Semmelweis Egyetem) 6,5 pont

 

Schnell verseny (villámsakk), férfi egyéni:

 1. Kirill Shevchenko (Lviv State University of Physical Culture) 5,5 pont
 2. Petro Golubka (Lviv State University of Physical Culture) 5 pont
 3. Maksim Chigaev (Ural State Mining University) 5 pont

 

Bridzs végeredmény:

 1. Kozminski University (Lengyelország) 181.56 pont
 2. Charles University (Csehország) 180.38 pont
 3. Wroclaw University of Science and Technology (Lengyelország) 178.97 pont

 

Részletes eredmények az alábbi honlapon találhatóak: https://results.eusa.eu/index.php?page=multi&id=39&menu=1.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink