114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Magyar siker született a Súlyemelő Egyetemi Világbajnokságon

Az ólomsúlyú magyar bajnok Nagy Péter (Edutus Főiskola) szakításban 182 kilogrammal, lökésben pedig 216 kilogrammal lett első, így 398 kg-os eredménnyel összetettben is aranyérmet szerzett a súlyemelők thaiföldi Egyetemi Világbajnokságának mai zárónapján.

A szegediek 28 éves kiválósága méltó eredménnyel búcsúzik tehát az egyetemi sporttól, hiszen ez volt az utolsó alkalom, amikor az 1986-os születésű versenyző egyetemi világversenyen mérettethette meg magát.

A Thaiföldön, Chiang Mai városában 2014 december 5-8 között rendezett Súlyemelő Egyetemi Világbajnokságon a plusz 105 kilósok mezőnyében, lökésben 215 kg-os eredményével csupán a koreai származású Lee Jaesang szorította meg a legnehezebb résztvevőként pódiumra lépő, kilencszeres országos magyar bajnokot. A koreai - a versenyre több mint 153 kg testsúllyal mérlegelő Péter eredményét látva -, ugyan még tett egy kísérletet 223 kg-al, ez azonban kudarccal végződött, így az Edutus Főiskola hallgatója állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára ott, ahol 195 kilogrammos eredményével a japán Murakami Eishiro szerezte meg a harmadik helyet.

Szakításban már nem volt ennyire kiélezett a küzdelem, hiszen a koreai ellenfél Lee Jaesang, és a japán Hwang Wooman is 170 kg-nál állt meg.

A Magyarországot a thaiföldi EVB-n képviselő versenyző, 2011-ben a Shenzeni Universiadén - ahol még a Szegedi Tudományegyetem színeiben indult - a +105 kilós versenyszámban aranyérmes lett, majd a 2013-as Kazany Universiadén negyedik helyen végzett szintén a +105 kilós versenyszámban. Nagy Péter a legutóbbi vb-n, 2013-ban Lengyelországban szakításban 191 kilóval negyedik, összetettben 415 kg-al hatodik helyet szerzett, a londoni olimpián pedig 11. volt 416-os egyéni csúccsal.

A Súlyemelő EVB a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) repertoárjában 2008-ban tűnt fel először. A görögországi Komotiniben rendezett versenyen 32 ország 159 súlyemelője vett részt. 2016-ban a mexikói Monterrey városában rendezik a versenyt.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink