114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A Magyar Örökség részének ismerték el a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséget

Prof. dr. Klinghammer Istvántól, a Magyar Örökség-díj Bizottság elnökétől vette át prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára a Magyar Örökség Díjat december 14-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

Olvasási idő: 1,5 perc

Kilencvenhetedik alkalommal adták át az MTA Dísztermében a Magyar Örökség Díjakat 2019. december 14-én, melyet 1995-ben a Magyarországért Alapítvány hozott létre Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára. Az évente négy alkalommal, hét kitüntetettnek átadott díjat azok a magyar intézmények, csoportok kaphatják, akik tevékenységükkel, teljesítményükkel hozzájárultak a magyar kultúra, a gazdaság, a sport, a tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A díjjal több sportszervezetet, sportolót és csapatot is honoráltak már. Így került be a „Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumába” az Aranycsapat, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem. Az örök emlékezet részei lettek a vízilabdázás nagyjai, első olimpiai bajnokunk Hajós Alfréd, úszóink közül Gyenge Valéria, Egerszegi Krisztina és Cseh László, de az első díjazottak között pedig szerepelt Papp László és Balczó András is.

 

Legutoljára a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségtől (FISU) elsőként Primo Nebiolo díjat kapott dr. Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, világbajnok, olimpiai ezüstérmes, ötszörös Universiade-győztes vívót, a Nemzet Sportolóját tüntették ki Magyar Örökség Díjjal. A mostani díjátadó ünnepségen ő méltatta a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséget.

 

A laudációban dr. Kamuti Jenő ismertette a MEFS, és a magyar egyetemi sport múltját, kiemelve a Budapesten 1935-ben megrendezett VI. Nemzetközi Egyetemi Játékokat, és az 1965-ös IV. Nyári Universiadét. Beszédében kitért a MEFS jövőbeni feladataira, többek között a 2020-ban a Testnevelési Egyetemmel közös FISU Világfórum megrendezésére, és a Debrecen–Miskolc helyszínekkel az ország legnagyobb multisport eseményének ígérkező 2024-es Európai Egyetemi Játékokra. A MEFS szakmai programjaként szolgáló Hajós Alfréd Tervnek köszönhetően mind sikeresebb az egyetemi sport, a felsőoktatási intézmények felismerték a sportban rejlő értékeket, és a hallgatók egyre többet mozognak, ami egyszerre fejleszti a jellemet és szolgálja az az egészséget. Szentgyörgyi Albertet idézve: „a sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelőeszköze”.

 

A kitüntető címet bizonyító oklevelet és kitűzőt prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára vette át prof. dr. Klinghammer Istvántól, a Magyar Örökség Díj Bizottság elnökétől. „Az arra méltó Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség diáksportot ösztönző tevékenysége Magyar Örökség, amiről ezen oklevél bizonyságot tesz.” A Magyar Egyetemi -Főiskolai Sportszövetség nevét ezentúl az Aranykönyv őrzi.

 

A Magyar Örökség Díj további díjazottjai: a Szőttes kamara néptánc együttes hiteles hagyományőrzése; Bari Károly költészete és cigány kultúrát feltáró munkássága; a Magyar Néprajzi Társaság kultúraőrző tevékenysége; Czencz József dokumentarista filmművészete; a Roska család keresztény hitből fakadó, tudományt és művészetet gazdagító életpéldája; a Hódi házaspár nemzetszolgálata.

A MEFS 35 tagintézménye (egyetemek és főiskolák): Állatorvostudományi Egyetem; Budapesti Corvinus Egyetem; Budapesti Gazdasági Egyetem; Budapesti Metropolitan Egyetem; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; Debreceni Egyetem; Debreceni Református Hittudományi Egyetem; Dunaújvárosi Egyetem; Edutus Egyetem; Eötvös József Főiskola; Eötvös Loránd Tudományegyetem; Eszterházy Károly Egyetem; IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola; Kaposvári Egyetem; Károli Gáspár Református Egyetem; Kodolányi János Egyetem; Milton Friedmann Egyetem; Miskolci Egyetem; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; Neumann János Egyetem; Nyíregyházi Egyetem; Óbudai Egyetem; Pannon Egyetem; Pázmány Péter Katolikus Egyetem; Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola; Pécsi Tudományegyetem; Semmelweis Egyetem; Soproni Egyetem; Széchenyi István Egyetem; Szegedi Tudományegyetem; Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola; Szent István Egyetem; Testnevelési Egyetem; Wesley János Lelkészképző Főiskola.

 

A MEFS 35 sportszervezet tagja (egyesületek és sportvállalkozások): Budapesti Egyetemi Atlétikai Club; BEAC Női Kosárlabda Szakosztály; DASE Diáksport Egyesület; Debreceni Egyetemi Atlétikai Club; Debreceni Egyetemi Atlétikai Club Sport Nonprofit Kft.; Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesülete; Eötvös Loránd Tudományegyetem Sport és Szabadidő Egyesület; Eszterházy Károly Egyetem Diák és Szabadidősport Club; Georgikon Diáksport Egyesület; Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club; Honvéd Zrínyi Sport Egyesület; Jászberényi Tanítóképző Főiskola Diáksport Egyesülete; Kandó Főiskolai Sport Club; Kaposvári Egyetem SE; Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola Sportegyesülete; Kertészeti Egyetem Atlétikai Club; Kodolányi János Egyetem Kulturális és Sportegyesülete KSE; Közgáz Sport Club és Diák Sportkör Egyesület; Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete; Miskolci Egyetem Atlétikai és Futball Club; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Sportegyesület; Mosonmagyaróvári Gazdászok Atlétikai Clubja DSE; Műegyetemi Atlétikai és Football Club; Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesülete; Nyíregyházi Egyetem Sportegyesülete; Óbudai Egyetem Diáksport Egyesület; Orvosegyetem Sport Club; Pécsi Egyetemi Atlétikai Club; PTE-ÁOK Petőfi Sportegyesület ; Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club ; Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete; Széchenyi István Egyetem Universitas Diáksport Egyesület; Szegedi Rekreációs Sport Club; Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület; Veszprémi Egyetemi SC.

 

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Szőts László

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink