114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Magyar és fehérorosz dominancia

Az 500 méteres döntők során is a magyar csapat szerepelt a legjobban Szolnokon, az Egyetemi  Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokságon. A házigazdák 5 arany- és 3 ezüstéremmel zárták a vasárnap délelőttöt, míg a fehérorosz csapat egy aranyérmet, viszont 5 második helyezést és 1 bronzérmet is gyűjtött.

Férfi K-1 500 méteren a tegnapi hosszabb távhoz hasonlóan Steven McTavish kifogott a mezőnnyel. Ugyan a magyar Noé Zsombor kezdett jobban, féltávnál azonban az ausztrál versenyző utolérte és végül több mint két másodperccel nyert a magyar kajakos előtt, a harmadik pedig a németek egyik legjobbja, Felix Frank lett.

 

A férfi kenu egyeseknél a fehérorosz Krysko kezdett jól, de aztán jött a magyar Viola Viktor és mellette a brit Jonathan Johnson is. Végül a finisben a magyar versenyző ment a leggyorsabban és hajszállal megverte a fehéroroszt, a bronzérmet pedig Johnson szerezte meg.

 

Női kajak egyesben a német versenyző kezdett jól, de a cseh Katerina Slivanska is gyors volt az első kétszáz méteren. A magyar Szénási Zsófia azonban nem vesztette el hidegvérét, a saját taktikája szerinte evezett végig és a hajrát ő bírta a legjobban, így a mellette rajtoló Neumiarzhytskaya-val együtt felőrölte a mezőnyt. Zsófia hajszállal a fehérorosz előtt lett első, míg a német Koether végül bronzérmet szerzett.

 

A női kenusoknál C-1 500 méteren a magyar Kisbán Zsófia nyert elképesztő fölénnyel fehérorosz és ukrán riválisa előtt.

 

"Arra gondoltam, hogy elejét meghajtom, mert tudtam, hogy az ukrán lány maratonista, így biztos, hogy a végét bírni fogja. Bejött a taktikám  - mondta Kisbán Zsófia, aki a kenuzás mellett a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-informatika szakos hallgatója.

 

A párosok között is arattak a magyarok. Férfi K-2-ben győzött a Hérics Dávid, Gacsal Ákos duó, míg a nőknél szintén 500 párosban az U23-as világbajnok Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita egység nyert.

 

"Azért az U23-as világbajnoki győzelem egy kicsit nehezebb volt, itt úgy álltunk oda, hogy már előre éreztük, ez meglesz. Egyébként ugyanazzal a taktikával versenyeztünk, mint két hete, ha sikerül nyernünk itt 200 méteren is, akkor kiválóan zárjuk ezt a szezont" - mondta Malcsiner Eszter.

 

Női kenuban a fehérorosz Trukhanovich, Vikhruk páros nyert, itt második lett a magyar egység, vagyis Kisbán Zsófia és Sáling Laura, míg férfi kenuban a lengyel Aleksander Kitewski, Grzegorz Brynski duó volt a leggyorsabb.

 

A férfi kajaknégyesek olimpiai számában a Tobias-Pascal Schultz, Björn Barthel, Felix Frank, Felix Landes összeállítású egység nyerte a világbajnoki aranyérmet, mögöttük a magyarok lettek a másodikok, a bronzérmet pedig Fehéroroszorág szerezte meg.

 

C-4 500 méteren a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Machácek alkotta négyes lett az első az ukránok és a fehérorosz négyes előtt.

 

"Rengeteg jó egység szerepelt a döntőben, csak az utolsó 50 méterünknek, a nagy hajrának köszönhetjük, hogy nyerni tudtunk. Azt hittem, hogy elájulok a végén, annyira kihajtottam magam, így viszont most nagyon boldog vagyok. Tetszik a pálya, bár féltem kicsit, hogy lötyögni fog a víz, de nem voltak hullámok" - mondta David Machácek, aki a Prágai Műszaki Egyetemen mérnöknek tanul.

 

Női négyesben Lengyelország (Dominika Wlodarczyk, Paulina Markiewicz, Klaudia Cyrulewska, Malgorzata) szerzett világbajnoki aranyérmet a német hajó előtt, a harmadik helyért pedig nagyot csatáztak a fehéroroszok, a magyarok és a spanyol egység, bronzérmet végül Fehéroroszország viheti haza.

 

Magyar egyetemistáink helyezései szombat délelőtt:

K-2 500 m Gacsal Ákos (EDUTUS) Hérics Dávid (EKE) - 1. hely

C-1 500 m Viola Viktor (EKE) - 1. hely

K-1 500 m Szénási Zsófia (TE) - 1. hely

K-2 500 m Katrinecz Rita (OE) Malcsiner Eszter (BGE) - 1. hely

K-1 500 m Szénási Zsófia (TE) - 1. hely

K-2 500 m Katrinecz Rita (OE) Malcsiner Eszter (BGE) - 1. hely

C-1 500 m Kisbán Zsófia (BME) - 1. hely

K-1 500 m Noé Zsombor (OE) - 2. hely

K-4 500 m Szendy Márk Szilárd (SZTE) Noé Zsombor (OE) Gál Péter (KGRE) Gecse Márton (BME) - 2. hely

C-2 500 m Sáling Laura (SZE) Kisbán Zsófia (BME) - 2. hely

C-2 500 m Koleszár Zoltán (OE) Bakó Tamás (ELTE) - 4. hely

C-4 500 m Viola Viktor (EKE) Horváth Ákos (SZE) Koleszár Zoltán (OE) Kovács Máté András (DUE) - 4. hely

K-4 500 m Kovács Petra Sára (SZE) Szendy Lilla Katalin (BGE) Mihalik Sára Anna (SZIE) Somogyi Szilvia (TE) - 4. hely

Délután a 200 méteres döntőkkel zárul az Egyetemi Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon.

Forrás: kajakkenusport.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink