114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a MEFS főtitkárát

Dr. Székely Mózes az utóbbi 30 évben a magyar felsőoktatás egészét érintő kiemelkedően eredményes tevékenységéért, különösen az utóbbi hét évben a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség főtitkáraként az egész felsőoktatási közösség sportjának alapvető átalakítását eredményező Hajós Alfréd terv kidolgozásáért és sikeres, eredményes megvalósításáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Várkert Bazárban tartott díjátadón.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Prof. dr. Kásler Miklós a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével harmincegy személyt díjazott. „Önök a tudomány és a kultúra különböző területein a semmiből alkottak értéket, példaképül szolgálnak kortársaiknak és a feltörekvő ifjúságnak is” – mondta az ünnepségen a miniszter.

Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át dr. Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség főtitkára, a Felsőoktatási Tervezési Testület korábbi elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának tudományos főmunkatársa, tízszeres ironman.

Székely Mózesnek 1998 és 2001 között, a Felsőoktatási és Tudományos Helyettes Államtitkárság főosztályvezetői rangú munkatársaként döntő szerepe volt abban, hogy a 2000-ben végrehajtott felsőoktatási intézményhálózat átalakítása közjogilag és gyakorlatilag sikeresen lezajlott. Ugyanebben az időszakban figyelemre méltó szerepe volt a Felsőoktatási Diákhitel bevezetésében. 2001-ben ő volt a Diákhitel Központ Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. Ebben a minőségében a diákhitel rendszer felállítása és az operatív irányítás volt a feladata.

Mindezt megelőzően a rendszerváltás idején az ELTE Természettudományi Kara Hallgatói Önkormányzatának alapító elnöke, illetve az ELTE Hallgatói Képviselet első vezetője volt. Alapító elnöke az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány kuratóriumának, a ELTE-n a mai napig folyamatosan működő TTK-s Nyúz első kiadója, valamint a HÖOK jogelőd Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség (OFÉSZ) első elnökségének tagja.

2003-ban az OTP Önkéntes Egészségpénztár szakmai szolgáltatásait kidolgozó és felállító OTP Egészségmegőrző Kft. helyettes ügyvezető igazgatója. Az ELTE Tudományszervezési, Pályázati és Innovációs Központját tudományos és stratégai igazgatóként irányította 2003-2007 között. Ezt az egységet megszervezte, működését irányította, továbbá koordinálta az egyetem stratégiai tervezési feladatait.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem stratégiai rektorhelyetteseként működött 2007-2008-ban. Elsődleges feladata az intézményi stratégiai tervezés felállítása és a civil képzésfejlesztés koncepcionális irányítása volt.

2003-től az MTA Kommunikációelméleti Kutatócsoport, 2007-től az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Kara tudományos főmunkatársa. E minőségében nemzetközi kutatási projekteket vezet és azóta is folyamatosan részt vesz az egyetemi oktatásban és fejlesztésben. Alapító tagja többek között a Neveléstudományi Intézet Felsőoktatás-menedzsment Intézeti Központjának, az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetnek, továbbá a Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetnek.

Főbb kutatási területei a Szociálpszichológia Tanszék keretei között a világproblémák szociálpszichológiája, az értékrend- és életmódváltozások vizsgálata, a hallgatók sportolási szokásainak feltárása. Szakmai vezetője volt az országos Fenntarthatósági Stratégia háttéranyagai kidolgozásának, a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös fenntartható fogyasztás kutatási projektnek. Egyik szerkesztője és írója a Gazdaságpszichológia egyetemi tankönyvnek.

Székely Mózes tevékenységében kiemelkedően fontos mozzanat, hogy 2012 és 2015 között a hazai felsőoktatás egyik legfontosabb szervezete, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöki tisztjét is sikerrel, figyelemre méltó eredményességgel látta el. 2013 és 2015 között a Nemzeti Egészségfejlesztő Intézet felsőoktatási vezető szakértője volt. Ő az egyik irányítója az Egészségfejlesztő Egyetem kutatási projektnek, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi programját adaptálja a hazai felsőoktatásra. Szakértő résztvevője továbbá az Oktatási Hivatal felsőoktatási kompetenciamérési, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társadalmi programok értékelését és hatáselemzését végző projektjeinek.

Székely Mózes élete – sportolóként és társadalmi munkában dolgozó sportszervezőként – összeforrt a sporttal. Az utóbbi tíz esztendőben sokat tett a hazai triatlon egyetemi és amatőr szakágának fejlesztéséért. A Magyar Triatlon Szövetség választott alelnöke, az egyik legnagyobb amatőr triatlon klub alapító vezetője. Az 1898-ban Eötvös Loránd által létrehozott BEAC választott vezetőjeként komoly, aktív szerepe volt az egyesület és az ELTE 2009 utáni megújult egymásra találásában, a patinás sportklub működtetésében és fejlesztésében. Korábban a Magyar Olimpiai Bizottság, jelenleg is több hazai és nemzetközi sporttestület tagja.

Az elismerések átadásán elhangzott: a díjazottak hozzájárulnak hazánk felemelkedéséhez. A történelem tanúsítja, hogy minden nemzet életében vannak időszakok, amelyek évszázadokra megváltoztatják sorsukat, fejlődésnek vagy visszafejlődésnek indulhatnak.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink