114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Louisianába vándorolt a serleg az amerikai egyetemi fociligában

Januárban véget ért a világ legszínvonalasabb egyetemi amerikaifoci-bajnoksága, az NCAA, amelyet - némi meglepetésre - a Lousianai Egyetem nyert meg.

Olvasási idő: 2 perc

 

Januárban szinte egymást érték a különböző rangos nemzetközi sportesemények. Elég, ha csak a férfi kézilabda Európa-bajnokságra vagy a hazai rendezésű férfi és női vízilabda Eb-re gondolunk. Talán emiatt is szorult kissé méltánytalanul háttérbe az amerikai egyetemi futballiga (NCAA) döntője, amely látványos játékot és nagyszerű egyéni teljesítményeket hozott. Végül a Lousianai Egyetem (LSU) ülhetett fel a trónra, immáron negyedik alkalommal.

Az NCAA-ben az elmúlt tíz év leginkább két nagy egyetem csapata: a Clemson Tigers és az Alabama párharcáról szólt, már, ami a begyűjtött bajnoki címeket illeti: a Clemson úgy vágott neki a 2019-2020-as idények, hogy 2016-ban és 2018-ban is elhódította a serleget, míg az Alabama 2011-ben, 2012-ben, 2015-ben és 2017-ben volt a liga legeredményesebb csapata.

 

Nem meglepő tehát, hogy a szakemberek idén is a két nagy rivális egyikét várták a végső befutónak. A címvédő Clemson – mindössze egy vereséget szenvedve – toronymagasan nyerte meg csoportját (Atlantic Coast) az alapszakaszban, míg az Alabama – két vesztes meccset is begyűjtve – „csupán” második lett a Délkeleti csoportban, ami azt jelentette, hogy bukta a playoffkört. Mindez azért is érdekes, mert a csoportban az Alabamát éppen a később győztes Lousianai Egyetem előzte meg úgy, hogy egyetlen pontot sem hullajtott el a csoportmeccsek során. Utóbbi tehát jól felkavarta az állóvizet, sok munkát adva ezzel a bukmékereknek, akiknek újra kellett számolniuk az oddsokat.

 

Az elődöntőbe a fent említett két egyetemen kívül az Oklahoma és az Ohio State jutott, utóbbi – 17 bajnoki címmel – az egyik legsikeresebb csapat az NCAA történetében. A döntőbe jutásért vívott mérkőzésen az egyik ágon az LSU simán „elintézte” az Oklahomát (63–28), a Clemson azonban csak kissé nyögvenyelősen jutott túl az Ohión (29–23). Nem csoda, hogy az elődöntők után sokan meglepetésszagot éreztek.

 

Január 14-én zsúfolásig megteltek a New Orleans-i Mercedes-Benz Superdome lelátói, ahol csaknem 75 000 néző volt szemtanúja, ahogy az LSU irányítója, Joe Burrow nem kevesebb mint öt touchdownpasszt és egy futott hatpontost nyomott, így járulva hozzá csapata 42–25-ös győzelméhez. Az már csak hab a tortán, hogy Burrow az első irányító, aki az egyetemi bajnokságban egy idényben hatvan passzolt touchdownt osztott ki. Ez volt az LSU történetének negyedik bajnoki címe, és egyben az első 2007 óta. A Clemsonnak még nagy tehetsége, Trevor Lawrence sem hozott szerencsét, akivel soraiban az idény első 25, kezdőként játszott meccsét megnyerték a „tigrisek”.  

 

Nem kizárt, hogy a júniusi, székesfehérvári egyetemi amerikafoci-világbajnokságon találkozunk egy-két NCAA-sztárral, úgyhogy ha másért nem, legalább ezért érdemes lesz személyesen végigszurkolnunk a vb-t.

 

A döntő legemlékezetesebb pillanatait ITT nézheted meg.

 

Az NCAA legtöbb bajnoki címet szerzett egyetemei:

 

Princeton           28
Yale                   27
Alabama            22
Notre Dame       22
Ohio State         17
Oklahoma          17
USC                   17

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: ncaa.com
Kép: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink