114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Lőrincz Tamás aranyesélyes a pécsi birkózó egyetemi vb-n

Egy héttel a 11. Egyetemi birkózó-világbajnokság rajtja előtt – néhány visszalépést követően – 27 ország 250 birkózójának neve szerepel a torna regisztrációs rendszerében. A magyar keret legfőbb aranyesélyese háromszoros Európa-bajnokunk, Lőrincz Tamás.

A legújabb lista alapján (a vb angol nyelvű hivatalos honlapja: http://wrestling2014.pte.hu) már látszik, hogy Bulgária és Ukrajna a lehető legjobb csapatát küldi Pécsre. Az oroszok ugyan nem az elsővonalbeli kiválóságaikkal érkeznek, ám így is kiemelkedő birkózókat neveztek. Ázsiából Japán és Mongólia, Amerikából az Egyesült Államok és Kanada, míg Európából Lengyelország, Moldova és Törökország a legjobbjaival vesz részt a világbajnokságon, de befuthat Azerbajdzsán is.

 

 

A 22 birkózót számláló magyar keretben nyolc jelenlegi felnőtt válogatott kapott helyet. A Wöller Ákos szövetségi kapitány vezette női keretből az 58 kilós Barka Emese az elmúlt évben bombaformában szerepelt: Európa- és világbajnoki bronzérme után az Universiadén is 3. lett. A téli alapozás alatt súlyos könyöksérülést szenvedett, ám sikeres rehabilitációját jelzi, hogy idén megnyerte a Német Nagydíjat. Pécsett várhatóan az ukrán, bolgár, orosz és ázsiai birkózók tudják megnehezíteni a dolgát, de érmet várhatunk tőle. A 60 kilós Sleisz Gabriella is hasonló cipőben jár. A korábbi kétszeres Európa-bajnoki 5., egyetemi-világbajnoki 3. helyezettet az utóbbi időben sérülések sokasága, és még műtét is hátráltatta, ennek ellenére kedvező sorsolással ő is odaérhet a dobogóra.

 

 

A szabadfogásban a 70 kilós Gulyás Zsombor az idei Eb-n újoncként lett 5., de korábbi utánpótlás-világversenyein is bizonyította, hogy érdemes vele számolni. Az Európa- és világbajnoki bronzérmes Veréb István vállsérülés miatt kénytelen kihagyni az egyetemi vébét, így a helyére Gulyás István szövetségi kapitány a kabai Tőzsér Sándort jelölte a 86 kilóban, aki hajszállal csúszott le a pekingi olimpiáról. A kategóriában az oroszok az idei Európa-bajnok csodagyereküket küldik, aki nemrég megnyerte az orosz bajnokságot is.

 

fotó: Illyés Tibor/MTI archív

 

A férfiak másik fogásnemében, a kötöttfogásban magasan a legkiemelkedőbb eredményekkel rendelkező, háromszoros Európa-bajnok, londoni ezüstérmes, jelenleg is a világranglista élén álló Lőrincz Tamás képviseli színeinket. Aligha tudnak olyan ellenfelet küldeni ellene, aki legyőzné a 71 kilogrammos súlycsoportban. A legkomolyabb kihívást a török világbajnoki bronzérmes Arzimanov jelentheti, de az azeri Csunajevet is nagyon komolyan kell venni, mert korábban már nyert egyetemi vb-t és Universiadét is. Lőrincz azonban épp az idei Eb-döntőben fektette két vállra, ezért bizakodással várhatják a magyar drukkerek a hazai egyetemi vb-t.

 

 

A ceglédi Lőrincz Tamást körbevevő súlycsoportokban is számíthatunk eredményre. Eggyel lejjebb Jäger Krisztiántól, eggyel feljebb Szabó Lászlótól, aki 2012-ben második lett az egyetemi világversenyen, idén pedig újoncként 5. a felnőtt Eb-n. Súlycsoportjaikban kellemetlen török versenyzők várhatóak, de Struhács György szövetségi kapitány szerint mindketten dobogóra érhetnek.

 

 

A fogásnem 96 kilójában a korábbi junior világ- és Európa-bajnok Németh Ivánnak van jó esélye pontszerző helyre. Egyedüli magyarként mondhatja el magáról, hogy legyőzte a törökök (ma már nehézsúlyú) Európa- és világbajnokát, olimpiai bronzérmesét, Riza Kayaalpot.
A kötöttfogású nehézsúlyban, a 130 kilóban szintén junior-világbajnoknak szurkolhatunk. Lám Bálint a második Európa-bajnokságán már ötödik lett, valamint juniorként két Eb-bronzot és egy vb-aranyat gyűjtött be, a kazani Universiadén pedig bronzérmes volt. Pécsett ő is esélyes az arany megszerzésére. Megnehezítheti azonban a dolgát a bolgárok Eb-ezüstérmese, valamint az olimpikon román versenyző is.

A világbajnokság a Lauber Dezső Sportcsarnokban július 8-án, 14 órakor a szabadfogásúak selejtezőivel kezdődik, majd másnap a hölgyek is szőnyegre lépnek; a kötöttfogásúak csütörtökön kapcsolódnak be a küzdelmekbe, a verseny július 12-éig mindennap 14-20 óra között zajlik majd.

 

További hírek, információk, adatok és linkgyűjtemény: www.psnzrt.hu, valamint https://www.facebook.com/hellowrestling2014?fref=ts

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink