114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Hét érmet húztak be egyetemista sportolóink az evezős kontinens bajnokságon

Nagyon jól tolták a magyar evezősök a svédországi Jönköpingben megrendezett egyetemi Európa-bajnokságon, összesen hét éremmel tértek haza.

Olvasási idő: 2 perc

Szöveg: Márványkövi Ferenc

Fotó: https://rowing2019.eusa.eu

Öt magyar egyetem – Széchenyi István Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Óbudai Egyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Testnevelési Egyetem – 21 hallgatója vett részt az egyetemi evezős kontinens bajnokságon. Sportolóink összesen hét érmet lapátoltak össze Jönköpingben.

A szeptember 7-i döntőben kilenc versenyszámban álltak rajthoz a párevezős és váltott evezős egységek, a magyar hallgatók mindkettőben érmes esélyekkel.


Egy pár, két pár – hány pár?

Az evezés két szakága a párevezés és a váltott evezés. A párevezésben az evezősök mindkét kezükben fognak egy-egy lapátot, és ülhet egy, kettő vagy négy evezős a hajóban, amelyben nincs külön kormányos. Váltott evezésben a versenyzők csupán egy-egy, a hajó jobb és bal oldalán váltakozva elhelyezett evezőkkel eveznek. A hajóban ülhetnek ketten vagy négyen (kormányossal és kormányos nélkül), de akár nyolcan is (kormányossal). A nyolcas az evezős hajóosztályok királyi száma. 

A vasárnapi döntőkben a Széchenyi István Egyetem 4, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem versenyzői 2, Horváth Kitti Katalin révén a Testnevelési Egyetem pedig 1 éremmel tért haza az Eb-ről.

A magyar érmes hallgatók a jönköpingi egyetemi evezős Eb-n (2019. szeptember 4-7.):

1. helyezés:

Női normál súlyú kormányos nélküli kettes: Krémer Eszter, Polivka Dóra (BME)

Férfi normál súlyú kormányos nélküli négyes: Juhász Adrián, Kaczur Márton, Szlovák Rajmund, Szigeti Roland (SZE)

2. helyezés:

Női normál súlyú kétpárevezős: Krémer Eszter, Polivka Dóra (BME)

Férfi normál súlyú kormányos nélküli kettes: Juhász Adrián, Szlovák Rajmund (SZE)

Női normál súlyú egypárevezős: Horváth Kitti Katalin (TE)

3. helyezés:

Férfi normál súlyú kormányos nélküli négypárevezős: Bakaity Attila, Lacsik Péter, Litter Ádám, Fiala Balázs (SZE)

Férfi normál súlyú kormányos nyolcas: Józsa Márton, Szlovák Rajmund, Szigeti Roland, Kaczur Márton, Bakaity Attila, Vajnorák Martin, Juhász Adrián, Fiala Balázs, Lacsik Péter (SZE)

A szeptember végi magyar egyetemi evezős bajnokságon (Velencei-tó, szeptember 20-22.) testközelből szurkolhattok egyetemi sztárevezőseinknek.

Ugye ott lesztek?

 

 

Kis háttérinfó:

Jönköping - ismerős valahonnan?

A skandináv sportfővárosban tartották a 2011-es férfi kézilabda-világbajnokság jó néhány mérkőzését, a 2016-os thai boksz világbajnokságot és a hegyikerékpáros Európa-bajnokságot is. Aki pedig otthonos az e-sportban, tudja, hogy 2017-ben a város adott otthont a világ legnagyobb digitális fesztiváljának, a Dream Hacknek (https://dreamhack.com/summer/), amelyen – többek között – a FIFA-t, a League of Legends-t és a Call of Duty-t tolták az e-sportolók.

 

Egyetemek az Európa-bajnokságon? Lemaradtam valamiről?

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (#EUSA) hosszú évek óta rendez különböző sportágakban Európa-bajnokságot, amelyen nem országok válogatottjai, hanem egyetemek vesznek részt. Ilyen volt például a július végi, Testnevelési Egyetemen rendezett Sakk- és Bridzs Eb is (https://mindsports2019.eusa.eu/).

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink