114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Kosáreső a debreceni, feszült hangulat a fővárosi derbin

Teljes fordulót rendeztek a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A keleti csoportban a két debreceni gérda 1 híján 200 pontot hozott össze, a héten két mérkőzést is játszó NKE pedig a Miskolc és az Eger ellen is döntetlenre hozta az első negyedet - később a riválisok jobbaknak bizonyultak. A Nyíregyháza az ELTE-BEAC otthonában, a Közgáz pedig Szegeden aratott papírforma-győzelmet. A nyugati csoportban a TF prázs hangulatú, feszült légkörben befejeződő mérkőzésen vágott vissza a BME.MAFC-nak az őszi vereségért. Gyenge kezdés után a SMAFC a Mosonmagyróvárnak vágott vissza. Vegyes hete volt a két baranyai gárdának, a PTE PEAC biztosan nyert Veszprémben, a Petőfi SE viszont nagy versébe szaladt bele Szombathelyen. 


NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK


Keleti csoport:

Debreceni Egyetem - Debreceni Medikus SE 104-95 (36-19, 21-28, 29-24, 18-24)
Debrecen, DOTE Csarnok V: Kisházi, Kokas.
DEAC: Szűcs M. 19/15, ASSZÚ 21/9, ASZTALOS 17/3, OLÁH 20/18 , SZŰCS B. 25/9. Csere: Herczku 2. Edző: Ferenczi Tamás
DMSE: NEMES 15, Veszprémy 12/6, Urbán 18/12, PROKAJ 31, PAPP  m.. 14, Csere: Kovách, Gyalog, Nagy 5/3, Mászlé, Bujdosó. Edző: Kovács István, Dóra Márton

Nagy iramban kezdődött a debreceni derbi, mindkét csapat kizárólag a támadójátékkal volt elfoglalva. Az első negyedben 17 pontos előnyt épített ki a Debreceni Egyetem csapata, amely kissé megnyugtatta játékosait. A „vendégek” rendezve védekezésüket csökkentették a hátrányukat, így a félidőben mindössze 10 pont különbség volt a két csapat között. A második félidőben sem változott a játék képe, az esélyesebb bajnoki címvédő nem tudta leszakítani magáról a szívósan küzdő, jól játszó DMSE gárdáját. Bár a Debreceni Egyetem csapatának győzelme nem forgott veszélyben, előzetesen nagyobb különbségre lehetett számítani. A DEAC-nál kiemelkedett Asszú (21 pont, 10 lepattanó), Szűcs B. (25 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), valamint Asztalos (17 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz). A DMSE csapatát Prokaj (31 pont, 16 lepattanó)  dupla-duplája, valamint Papp (14 pont, 10 lepattanó) és Nemes (15 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) hasznos mezőnymunkája segítette.

Ferenczi Tamás: Nehezen pörögtünk fel a mérkőzésen. Nagyon hullámzó volt a játékunk. Gratulálok a remekül küzdő ellenfélnek. Egyik csapatnál sem a védekezés dominált.

Kovács István: Lelkesedésből ma is jelesre vizsgáztunk. Jó volt látni, hogy kisebb a különbség az élcsapatok játéka és a mi együttesünk között, mint amilyen az év elején volt. Gratulálok a játékosaimnak a teljesítményüköz.

Statisztika 

 

ELTE-BEAC - Nyíregyházi ESE 48-84 (11-30, 15-18, 11-21, 11-15)
Tüskecsarnok  V: Lövei L., Kruk M.
ELTE-BEAC: Gyurcsányi 2, Molnár, Koncz 4, Debreceni 3, Czibula 7. Csere: SZEKERES 8/6, Somosi 4, Jakucs 3/3, Mokos 8/6, Bognár 4, Kondé 5/3, Sveda. Edző: Varga Zsolt
Nyíregyházi ESE: BUS 11/3, CZURA 23/3, FÖLDESI 8, Kovács 2, GÁSPÁR 15/3. Csere: Vida 10/6, Horányi 1, Jánkfalvi, HORVÁTH B.14. Edző: Hegedűs Ferenc

Mindkét csapat a teljes keretével állt föl a találkozón. Az egész mérkőzésen koncentráltan játszó, jó dobóformát kifogó nyíregyházi alakulat már az első negyedben eldöntötte a mérkőzést, nem sok lehetőséget adott az idegesen, enerváltan játszó ELTE csapatának. A Nyíregyháza csapata gyorsan jelentős szerzett, amelyből később sem tudtak faragni a hazaiak. A vendégeknél sikeres betöréseivel a budapesti gárda orra alá borsot törő Czura volt a legsikeresebb pontszerzésben, Bus Iván 11 ponttal és 12 gólpasszal, Gáspár Balázs pedig 15 ponttal és 12 lepattanóval ért el dupla-duplát.

Varga Zsolt: Sajnos a meccs elején nem vettük fel a ritmust, amit a második negyedben meg több védekezési hibával tetéztünk, szünet után pedig már onnantól nem tudtunk visszajönni a mérkőzésbe. Megérdemelten nyert a jobb csapat! Gratulálok a Nyíregyházának!

Hegedűs Ferenc: Gratulálok a csapatomnak, nagyon összeszedetten kosárlabdáztunk, valamint jó dobóformát is sikerült kifognunk. Minden játékosunk kivette a részét ebből a győzelemből. Ezen az úton haladunk tovább.

Statisztika

Szegedi RSC - Közgáz 47-76 (20-17, 3-17, 15-16, 9-26)
Szeged, Topolya sori sportcsarnok  V.: Nyilas, Tóth C.
Szegedi RSC: Masa 6, Eperjesi 7/3, Kubik, MAYER 19/9, LISZKAI 2. Csere: Kálmán 6/6, Jegesi, Korcsmáros 5, Buj, Kamenik 2, Segesvári, Szűcs Edző: Szablics Péter
Közgáz: VÖRÖS 22/18, PÁLHÁZI 12/6, SZATMÁRI 10, Sebők 5,
Debreceni 9. Csere: Tóth Sz. 5/3, Korompai 7/3, Harsányi 3, Csányi 3 Edző: Vladár Csaba

A mérkőzés elején a hazai csapat Mayer Ákos, és Masa Tamás vezetésével 4-8-ról 15-8-as futást produkált. A második negyed pontatlan dobásokkal, és sok hibával kezdődött. A Közgáz csapatának élére Vörös Miklós állt. Sikeres hárompontosainak, és a Szeged gyenge támadójátékának köszönhetően 34-23-as vendég vezetéssel zárult a félidő. A harmadik negyed ismét kiegyenlített párharcot hozott a csapatok között, hiszen csak egy ponttal növelte a vendég együttes az előnyét az utolsó felvonás előtt. Az utolsó játékrész Mayer Ákos, és Vörös M. dobópárbajával zárult, a végére magabiztos győzelmet aratott a Közgáz csapata.


Szablics Péter:  A második és negyedik negyed nagyon fájó volt, főként a másodikban szerzett három pont szúr szemet. Annak örülök, hogy a harmadik negyed végéig 10 pont környékén tudtuk tartani a különbséget. Az egész mérkőzésen sok hibával játszottunk, az utolsó negyedre még a fáradtság is látszott a csapaton. Szépen dolgoztak a srácok, az ellenfélnek gratulálok, megérdemelt győzelmet aratott.

Vladár Csaba: Kicsit álmosan kezdtük, a hosszú út és az iskola rányomta a bélyegét a kezdésre. Lassan gondolkodva, enerváltan mozogva játszottunk. A végére sikerült megtalálnunk a játékunkat és bár nem hibáktól mentes mérkőzésen vagyunk túl, de győztünk.

Statisztika 


NKE - Miskolci Egyetem 49-87 (15-15, 10-26, 10-26, 14-20)

Mányoki u., 

V.: Makrai, Szájer.

NKE: LACZÓ 21/9, Kaló 2, Csaba 6, Marton, SOLYMOSI 17/3. Csere: Tasnádi , Polyák. Edző: dr. Gyarmati István.

MEAFC: Orliczki Már. 2, TAKÁCS D. 29/9, Szepesi 6, KOPASZ 16/9, LIPPAI 16. Csere: ORLICZKI MÁT. 8, Varga 6, Jurányi 4. Edző: Drahos Gábor.

Az NKE csapata jól kezdte a mérkőzést a fáradtnak, tompának tűnő miskolci gárda ellen, a jobb képességű, nagyobb tudású játékosok alkotta vendégek első negyed végén kezdtek magukra  találni, a nyitó szakasz döntetlen állással ért véget. A második negyed közepétől a Miskolc sebességet váltott és ezt nem tudta a hazai csapat lekövetni, fokozatosan növelték előnyüket a vendégek, és végül teljesen megérdemelt, nagy különbségű miskolci győzelem született.

Gyarmati István: Kitűnő játékvezetés mellett sikerült egy jó mérkőzést játszanunk a Miskolc csapatával.  Örülök, hogy nagyon jó első negyeddel nyitott a csapat, de a második negyed közepétől kiütközött az ellenfél magasabb edzettségi szintje. Szerencsére a csapatunk nem adta fel, megdolgozott a tisztes vereségért. Az ilyen mérkőzések kellenek ahhoz, hogy a számunkra nyerhető mérkőzéseken győzelmi esélyünk legyen. Köszönjük a Miskolci Egyetem csapatának a játékot!"

 

Drahos Gábor:Kultúrált és tudatos kosárlabdát játszó ellenfelünk otthonában pontatlanul és tompán kezdtünk, ám a folytatásban már meg-megvillantunk. Csapnivaló távoli, pláne büntető dobószázalékot produkáltunk, de így is magabiztosan sikerült győzni. További eredményes szezont kívánok mindkét csapatnak."

Statisztika 

 


EKE Eger - NKE SE 87-45 (13-13, 25-13, 31-16, 18-3)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok V: Bene, Sörlei.
Eger
: Pomázi 9/3, SZABÓ G. 21/15, MEGYES 11/3, SZICSÁK  12, HORVÁTH R.  10.   Csere: Illés 10, Veres 4, Csákvári, Beák 8 Edző: Váczi Péter
NKE SE:
LACZÓ 17/15, Csaba, Kaló 2, Marton 4, SOLYMOSI 17/6
Csere: Tasnádi 2, Polyák, Zsamár Edző: Dr. Gyarmati István

Az első negyed nem volt túl pontgazdag, de szoros párharcot hozott, a Laczó-Solymosi kettős révén jól tartották magukat a vendégek. A második negyedben az egriek magukra találva 12 pontos előnyre tettek szert. Fokozatosan került egyre nagyobb fölénybe a tavalyi ezüstérmes, amely a második félidőben folyamatosan növelni tudta a különbséget a fáradó fővárosi csapat ellen. A harmadik negyed végére már 27-re nőtt a hazaiak előnye, s a hazaiak a záró szakaszra szinte teljesen felőrölve a héten második mérkőzésüket játszó ellenfelük ellenállását végül fölényes győzelmet arattak. Hazai részről Szabó Gábor 5 triplája, valamint Szicsák Bence (12 pont, 10 lepattanó) és Horváth Róbert (10 pont, 11 lepattanó) dupla-duplája emelhető ki, a vendégektől Solymosi Tamás (17 pont, 8 lepattanó) 2 pattanóvl maradt el ettől.

Váczi Péter: Amint rátaláltunk a megfelelő ritmusra nem volt kérdés a győzelem. Ellenfelünknek gratulálok, mert nagyon sokáig megnehezítették a dolgunkat.

Dr. Gyarmati István: Gratulálok az egri csapatnak, nagyobb tudással rendelkező együttes. Azt azonban nem értem, hogy a mérkőzést, hogy lehetett 9 faulttal végig játszani, bár az eredményen nem változtatott.

Statisztika 

 Nyugati csoport:

SMAFC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 91-56 (16-16, 28-12, 22-21, 25-7)
SMAFC: NAGY G. 21/3, HORVÁTH  CS. 11/3, BERNECZEI 23/3, Tukovits 8, RÁTVAY B. 27. Csere: Hidvégi 1, Kőfaragó, Széplaki. Edző: Rátvay Tamás
Mosonmagyaróvár: Geiger 9/3, TÓTH R. 11/6, , Kámán 6/3, Mándity 4, Horváth 10/3. Csere: NAGY B. 14, Kaczmarski 2, Szlávik, Iváncsics. Edző: Laky Tibor


Nagy volt a hazaiakban a bizonyítási vágy, hogy az első fordulóban elszenvedett fájó vereségért visszavágjanak. Talán éppen ezért kezdtek elég görcsösen, tompán a soproniak, a sokkal nyugodtabban, pontosabban játszó óváriak 9-2-re, majd 16-8-ra is vezettek. Rátvay Tamásnak időkéréssel sikerült rendezni  csapata sorait, fiai egy 8-0-lal az első negyed végén ledolgozták hátrányukat, majd a Berneczei László-Nagy Gergő. Rátvay Balázs trió vezérletével lendületben maradtak, s a második negyedben megnyugtató, 16 pontos előnyt szereztek. Ez azonban nem szegte kedvüket a vendégeknek, akik a Tóth Richárd-Nagy Barnabás kettős jó és eredményes játékára építve kiegyenlítetté tették a 3. negydet, az utolsó negyedre azonban a soproniak felőrölték ellenállásukat, és végül simának tűnő győzelmet arattak, amelyért azonban nagyon meg kellett dolgoznuk. Hazai részről Berneczei (23 pont, 14 lepattanó), a vendégektő pedig Nagy B. (14 pont, 10 lepattanó) ért el dupla-duplát.

Rátvay Tamás: Hazai veretlenségünk megőrzése a feladat mérkőzésről-mérkőzésre. Ez most is sikerült, bár langyosan, fegyelmezetlenül kezdve hitet adtunk ellenfelünknek. Időkérésnél "megbeszéltem" a fiúkkal hogy ez így nem szerencsés és attól kezdve egy összeszedettebb, fegyelmezett kosárlabdát játszva hoztuk a mérkőzést.

Laky Tibor: Az a problémánk, hogy borzasztó gyenge százalékkal dobunk. Ezzel kell valamit gyorsan kezdenünk. A kísérlet számunk megvan, csak az elvárt dobószázalékunk hiányzik.

Statisztika 

TFSE - BME-MAFC 78-61 (24-19, 17-16, 20-10, 17-16)

Alkotás u.  V.: Gaál, Józsa.

TF: Sinkovits 2, HORVÁTH K. 26/9, PETRUCSIK 11/6, PINTÉR 11/6, FÜLÖP 14. Csere: HARIS 11/9, Horváth B. 3/3, Novák. Edző: Juhász Tamás.

BME-MAFC: FEHÉR 10/6, Dobos 5/3, Szálas 9/3, MIHALICS 13/6, Kiss L. 2. Csere: ANDRÁSSY 18/3, Adányi 4, Tóth L. Edző: Bagi Melinda.

7-0-lal Horváth Kristóf és Pintér Dávid vezérletével állva hagyta a TF a műegyetemieket, de a két Gábor, Szálas és Mihalics egy-egy triplájával máris ott volt a TF nyakán a két csapat őszi összecsapását 65-52-re megnyerő "műszaki alakulat". A folytatásban üldözőverseny alakult ki, Horváth K. és Pintér mellé felnőtt Fülöp Botond, s ismét ellépett a TF, a műegyetemieknek a csereként pályára lépő Andrássy Géza adott lendületet. A tendencia folytatódott, Horváth K. tarthatatlan volt, a 2. negyed elején 10 ponttal elléptek a hazaiak, de a BME-MAFC támadó pattanók utáni kosarakkal újra feljöttek, Andrássy, valamint Fehér Ákos vezetésével. A félidő Petrucsik Bence kosarával és 6 pontos hazai vezetéssel zárult. A második félidő Fehér révén vendég találattal kezdődött. Erre azonban egy parádés 14-0-lal felelt a TF, s ezzel eldöntötte a meccset a maga javára. A folytatásban már az került előtérbe, hogy összesítésben ki legyen a jobb, és sajnos az addig kémény, férfias, de sportszerű mérkőzés jellege sajnos nagyon megváltozott. Az utolsó 15 játékpercben sok volt a reklamálás, a verbális éles a fizikai ütközet, az alattomos megmozdulás, a (vissza)könyöklés. "Röpködtek" a sportszerűtlen és technikai hibák, sajnos akadtak játékosok, akik elfeledkeztek róla, hogy a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban szerepelnek, és hogy milyen patinás felsőoktatási intézményeket képviselnek. A harmadik negyed közepétől távolról sem az látszott, hogy leendő pedagógusok játszanak a jövő mérnökeivel. Nagyon vontatott lett a találkozó, és ebbe még az amúgy elsősorban a játékkal törődő kosaraok is belefáradtak, nagyot esett a színvonal. Haris Róbert jól időzített tripláira építve a feszült végjátékban végül a TF bizonyult jobbnak összesítésben.

Juhász Tamás: Az őszi vereség után alaposan felkészültünk az ellenfélből, de az is látszott, hogy ők is ismernek minket. Jól kezdtünk, nem ragadtunk be a rajtnál, távoli dobásaink beestek. A védekezésünk is működött, felőröltük a BME-MAFC ellenállását megérdemelten nyertünk, egy nagyon kemény, jó mérkőzésen, amelyen a végig keményen küzdő, nagyot harcoló ellenfél is minden elismerést megérdemel.

Bagi Melinda: Szomorú vagyok, mert nagy lehetőséget szalasztottunk el. Horváth Kristóffal nem tudtunk mit kezdeni, fizikálisan felőrölt minket a TF. Megyünk tovább, a jövő héten újabb fontos mérkőzés vár ránk.

Statisztika 

 

 

Veszprémi ESC - PTE-PEAC 47-71 (19-15, 11-11, 9-29, 9-16)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok  V.: Sebessi, Rácz I.
Veszprém: Novák P. 8/6, Kacskó Cs. 3/3, Schmitz D. 8, Grifatong M 2,
Takács A. 22. Csere: Rozgonyi Á., Répási R. 4. Edző: Mónus Péter
PTE-PEAC: Bokor Z. 11/3,Budai-Sántha A. 7/3, Berkics B. 23/9, Benke K. 7,Kiss M. 16. Csere: Laufer G. 4, Mándity M. 3 Edző: Bán Gábor

Elejétől kezdve egy jó iramú mérkőzést láthattak a kilátogatók. A. Veszprém kezdett jobban, gyorsan el is húzott 10 ponttal. A negyed végére a soraikat rendező pécsiek 19-15-e feljöttek. A 2. negyed kiegyenlített játékot hozott, sok hibával tarkítva, szünetben maradt az első negyed utáni 4 pontos hazai vezetés. Szünet után a PTE védekezést váltott és ez ellen a hazaiaknak nem volt ellenszerük, sorra maradtak ki a hazai kísérletek, amelyek után a vendégek gyors, könnyű kosarakat szereztek, megfordítva, majd eldöntve a mérkőzést a maguk javára. A 4. negyed is hasonló játékot hozott, így a végén a PTE-PEAC megérdemelt győzelmet aratott. Pécsi részéről a Berkics - Kiss tengely szállította a pontokat, de mindenki hozzátett valamint a vendégek részéről a győzelemhez. Hazai oldalon Takácsnak ezúttal nem volt méltó segítsége 22 pont 11 pattanó. Kiemelhető még Schmitz küzdése 8 pont és 15 lepattanó.

Mónus Péter: Gratulálok ellenfelünknek. Sikerült megint jó első félidőt játszanunk, addig többé kevésbé rendbe is volt a játékunk. A második félidőre ellenfelünk átállt zóna védekezésre, amelyre nem volt ellenszerünk.  Pocsék dobószázalékunkot produkáltunk a hármas vonalon túlról a harmadik  negyedben  a helyzetek rossz kiválasztása miatt, amiből sok könnyű kosarat kaptunk, ami el is döntötte a mérkőzést.


Bán Gábor: Az első  félidei gyengébb játékunk után, a második félidőben tudtunk ellenfelünk fölé kerekedve megnyerni a mérkőzést.

Statisztika

Szombathelyi Egyetem - PTE-EMES Petőfi SE 105-68 (24-20, 27-16, 30-16, 24-16)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok  V.: Dr. Magyari, Lipics.
SzoESE: Tóth D. 8, MÉSZÁROS M. 26/12, FÖLDESI M. 26, GÁBOR M. 6, PERÁK D. 18. Csere: Vicze K. 9/3; Kerekes G. 8; Kovács B. Láng M. 5/3. Edző: Kéri Péter, Laki Ádám
PTE-EMES Petőfi SE: MÉSZÁROS M. 21, Fülöp Cs. 9/3, Szavai P. 7/3, Kövecs M. 4, Pungor Sz. 9/3.  Csere.: Fülöp Zs. 13/3; Kovács A. 5;
Edző: Sipos Á.;

Mindkét csapat tartalékos kerettel várta a mérkőzést azonban az előzetes eredmények alapján a hazaiak voltak mérkőzés esélyesei. A vendégek kellemetlen alacsony szerkezetben kezdték a mérkőzést, amelynek elején ez a SzoESE-nek nehezen megoldható feladatot jelentett. A hazaiak nem tudták kihasználni magassági fölényüket támadásban és a védekezésük is sok hibával működött. Így az első negyed végére nem volt jelentős különbség a csapatok között. A második negyed elején elléptek 15 ponttal a szombathelyiek, de a PTE csapata vissza tudott zárkózni kihasználva a SzoESE megszokottnál szellősebb védekezését. Végül a félidőre visszaállt a 15 pontos különbség. A félidőben sikerül rendezni a sorokat Kéri Péternek 3 percig alatt nem tudott betalálni a vendég csapat és egy 8-0-la 23 pontra nőtt a hazai előny. Ebben a negyedben összeállt a SZOESE védekezése és egyre jobb ritmusuk volt a hazai támadásoknak is így folyamatosan nőtt a csapatok közötti különbség. Az utolsó játékrészre már csak az volt a kérdés hogy ismét eléri-e a 100 pontot a szombathelyi gárda. Ez végül Gábor Máté ziccerével történt meg. A SZOESE megérdemelt győzelmet aratott. A hazai csapatból több játékos is eredményesen játszott, Földesi Marcell 26 ponttal,  5 lepattanóval, 5 kiharcolt faulttal és 8 gólpasszal (38 VAL), Mészáros Máté 26 ponttal, 7 lepattanóval (28 VAL) Gábor Máté 6 ponttal, 8 lepattanóval és 10 gólpasszal (24 VAL) alkottak maradandót. A vendégeknél Mészáros Márton 21 pontja és 6 kiharcolt faultja dicsérhető.


Kéri Péter: Sérülések, valamint tanulányi elfoglaltságok miatt tartalékos csapattal léptünk pályára és nehezen is kezdtük a meccset rengeteget hibáztunk elsősorban védekezésben. A második félidőre azonban sikerült rendezni a sorainkat és folyamatosan növelni az előnyünket.


Sipos Ádám: Tartalékosan érkeztünk Szombathelyre, de az első félidőben sikerült még jól tartottuk magunkat. Ezután azonban egyre több hibával játszottunk és sok könnyű kosarat engedtünk ellenfelünknek. Gratulálok a hazai csapatnak győzelemhez!

Statisztika 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink