114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Koronavírus elleni oltással az olimpiáért

A nyári és a téli olimpiai játékokra készülő magyar sportolók is megkapják a koronavírus elleni védőoltást – döntött korábban az Operatív Törzs. Az elképzelés mögött az áll, hogy versenyzőink így nyugodtan készülhetnek ezekre a kiemelten fontos eseményekre. De miképpen vélekednek erről az érintettek?

Olvasási idő: 4 perc

 

Mint ismert, január 29-én megkezdődött a téli és a nyári olimpiai játékokra készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban. Először a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajak-kenu válogatott tagjai kapták meg a vakcinát, majd a következő hetekben további sportolók és a felkészülésüket segítő szakemberek következnek. Az oltási sorrendet a kvalifikációs versenyek és a külföldi edzőtáborok időpontja alapján határozza meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

Nemcsak olimpikonjaink, hanem a magyar labdarúgó-válogatott tagjai is megkapják az oltást, amennyiben kérik. Focistáink márciusban két fontos, idegenbeli világbajnoki selejtezőmérkőzést játszanak.

Természetesen megoszlanak a vélemények a MOB döntéséről. A szervezet elnöke: dr. Kulcsár Krisztián szerint, ha egy sportoló most lebetegszik, csak nehezen lendül csúcsformába a nyári olimpiára.

Az UNISport szerkesztősége két, egyetemre járó olimpikont és egy szakembert kérdezett a témában.

 

Csipes Tamara (EDUTUS egyetem): „Ne higgyünk az összeesküvés-elméletekben!”

Olimpiai-, világ- és Európa-bajnokunk már megkapta a védőoltást, így teljes gőzzel készülhet az ötkarikás játékokra, amelyen a női kajak négyes 500 méteres (K–4 500) versenyén száll vízre az aranyéremért.

„Számítottam rá, hogy a sportolók előbb kapják meg a védőoltást, sőt először azt hittem, hogy az olimpiára utazó magyar olimpikonoknak kötelezővé teszik – mondta Csipes Tamara. – Teljes mértékben oltáspárti vagyok. Azért vannak a vakcinák, hogy megelőzzük velük a betegségeket. Én az influenza elleni oltást is minden évben felveszem, és – függetlenül az olimpiától – a koronavírus-járvány ellenit is mindenféleképpen kértem volna. Örültem, hogy előrevettek minket, de azt is megértem, hogy sokan vannak, akik felháborodtak ezen. Gyakran megyünk külföldi edzőtáborokba, és oltás nélkül be sem engednének más országokba. Az igazat megvallva, így sokkal könnyebb a felkészülés. Nem lenne szerencsés, ha a betegség miatt jó időre kidőlnék a sorból. Két hét fekvés után is csak nagyon lassan térhetnék vissza, legalább egy hónap kiesne a felkészülésből, márpedig ennyi idő rengeteget számít egy olyan sportágban, amelyben tizedmásodperceken múlik a siker. Mindemiatt sportolóként nem engedhetem meg magamnak, hogy lebetegedjek.”

Az EDUTUS Egyetem hallgatója azt is elmondta, nem fél az oltás mellékhatásaitól, s bár számolnunk kell velük, a vakcina alapvetően a járvány megfékezését szolgálja, és életeket menthet.

„Az összeesküvés-elméletek rengeteg kárt okoznak, ne higgyünk bennük! Sokan ugyanis azt gondolják, hogy bele fognak halni a vakcina mellékhatásaiba. Természetesen vannak olyan alapbetegségek, amelyek mellett nem, vagy csak elővigyázatosan lehet alkalmazni a védőoltást. Bizonyos mellékhatásokat már ismerünk, így a fejfájást és a hidegrázást is, de ezektől senkinek sem kell félnie. Ennyi kockázatot vállalnia kell annak, aki felveszi a védőoltást.”

 

Siklósi Gergely (ELTE): „A védőoltások gyerekkorunk óta elkísérnek bennünket.”

Világbajnok párbajtőrözőnk tavaly szeptemberben esett át a koronavírus-fertőzésen, így testközelből is megtapasztalhatta, milyen érzés 17 napon át elkülönítve lenni. A 22 éves sportoló egyéniben szinte biztos olimpiai résztvevőnek számít, a férfi párbajtőr-válogatottnak azonban márciusban kell kivívnia az olimpiai szereplés jogát.

„Mindenféleképpen hasznos, hogy megkapjuk az oltást, de közben arra is gondolok, hogy az egészségügyben dolgozóknak és az időseknek nagyobb szükségük van rá – szögezte le a Budapest Honvéd versenyzője. – Ezért kettős érzések kavarognak bennem. Bízom az oltásban, hiszen gyerekkorunk óta velünk vannak, ezért nem hiszem azt, hogy 5-10 éven belül kellemetlen következményei lesznek. Ha jól tudom, a Pfizer-vakcina leírása 20 000 oldalt tesz ki és biztos vagyok benne, hogy megfelelő körültekintéssel fejlesztették ki.”

Siklósi Gergely úgy véli, hogy az olimpiai részvétel szempontjából jelentős a kockázata, ha nem adatja be magának az oltást, ezért ő is felveszi.

„Ha egy élsportoló elkapja a vírust, két hétre karanténba kell vonulnia, majd négy hétig nem sportolhat, ami azt jelenti, hogy összesen hat hétig nem vehet részt a felkészülésben – vonta le a legfőbb következtetést. – Ez az én esetemben azt jelentené, hogy ha most elkapnám, nem indulhatnék a március 21-i olimpiai kvalifikációs versenyen, ami rendkívül bántana, hiszen így nem tudnék segíteni a párbajtőr-válogatottnak a kijutásban. Oltással a karunkban nyugodtabban készülhetünk fel az előttünk álló sorsdöntő megméretésekre.”  

 

Bíró Attila: „Sok más esetben is beadatjuk magunknak a védőoltást.”

Az egyetemistákkal telitűzdelt, Bíró Attila edzette magyar női vízilabda-válogatott idén januárban vívta ki az olimpiai szereplés jogát Triesztben, miután 13–10-re legyőzte Olaszországot az olimpiai selejtezősorozat elődöntőjében. Ezért is fontos, hogy egészségügyi okok miatt ne vesszen kárba a Tokióba megváltott repülőjegy.

„Nemcsak azoknak a sportolóknak lehet fontos az oltás, akik már kijutottak az olimpiára, hanem azoknak is, akiknek még ki kell vívniuk a részvétel jogát – vélekedett Bíró Attila szövetségi kapitány. – Ha már egyszer kijutottunk az ötkarikás játékokra, jól szeretnénk szerepelni, így én mindenféleképpen támogatom a vakcinát. Nekem nem számít, hogy orosz, kínai vagy amerikai oltóanyagról van szó, a lényeg, hogy mindenki megkapja. Persze fontos, hogy betartsák a kormány által előírt oltási tervet.”

A szövetségi kapitány elárulta, a női vízilabda-válogatott minden tagja felveszi az oltást, kivéve azok, akik nemrég átestek a fertőzésen, így még egy darabig védettségük van a vírus ellen.     

„Sem a Magyar Olimpiai Bizottság, sem a Magyar Vízilabda Szövetség nem kötelezte a lányokat az oltásra, sőt még én sem helyeztem rájuk nyomást ebben a kérdésben. Olyan sem hangzott el az öltözőben, hogy aki nem oltatja be magát, nem utazhat Tokióba. Persze lehet, hogy később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kötelezővé teszi az oltási igazolást, de ezt még nem tudjuk. Szeretném felhívni az oltásellenesek figyelmét arra, hogy a riói olimpia előtt is kaptunk védőoltást, továbbá, ha fertőzések szempontjából veszélyesebb helyre utazik az ember, akkor is szó nélkül beadatja magának a megfelelő védőoltást. Ezért nem látom túl sok értelmét a védőoltás-ellenességnek” – mondta a kapitány.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Magyar Olimpiai Bizottság, freepik

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink