114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Költöznek az “Elsők”

Június 10-én a BEAC saját rendezésű, “BEAC-Az elsők” c. kiállítása a Tüskecsarnok aulájába költözött az Egyetemi Könyvtárból. Az ELTE és a BEAC közös sporttörténelmének legszebb pillanatairól szóló kiállítás továbbra is ingyenesen lesz látogatható Tüskecsarnok nyitvatartási idejében.

A május 6-ai megnyitót követően, melyet a Pázmány-nap és a Magyar Sport Napja keretein belül rendeztek meg, második állomásához érkezett a kiállítás. A tárlat nem véletlen volt 2016-ra időzítve, mivel a megnyitón egy, a rendszerváltás előtti politikai helyzet miatt feledésbe merült BEAC-os sportoló és olimpikon, Hámori Jenő rehabilitációjára is sor került, aki 60 évvel ezelőtt, 1956-ban olimpiai aranyérmet szerzett Melbourne-ben.

hámori3

Hámori Jenő a kiállítás május 6-ai megnyitóján az Egyetemi Könyvtárban

Hámori Jenő az olimpia után frissen végzett vegyészként a szabadságot választotta, és nem tért vissza a kommunista Magyarországra. A forradalom után a Kádár-rendszerre jellemző módon a disszidensek neveit, a külföldön sikeres magyar sportolókat igyekeztek elfelejteni, róluk tudomást sem venni. Így eshetett meg, hogy Hámori Jenő neve közel 60 évig hiányzott a BEAC büszkeségfaláról, egészen mostanáig

Természetesen most már Hámori neve is szerepel a büszkeségek tábláján a másik öt (név szerint: Prokopp Sándor, Csik Ferenc, Rajczy Imre, Kovácsi Aladár, Németh Angéla) BEAC-os olimpikon mellett.

Ahol eddig járt a kiállítás:

2016. május-június – Egyetemi Könyvtár

A későbbiekben az alábbi helyszíneken tekinthető meg a kiállítás:

2016 június– Tüskecsarnok (aula)
2016 nyár közepe – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
2016 szeptember – Albertfalvai Közösségi Ház/Etele Helytörténeti Gyűjtemény
2016 őszétől – az ELTE campusai

ELTE Online

 

Forrás: www.beac.hu
Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink