114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Kilenc magyar érem a brazíliai egyetemi-világbajnokságon

Az elmúlt egyetemi-világbajnokságok egyik legsikeresebb versenyét zárta a magyar csapat Brazíliában. Hajdu Imre irányításával a nyolc fős magyar küldöttség összesen kilenc érmet szerzett, azaz voltak olyan versenyzők, akik mindkét fogásnemben dobogóra állhattak. A kilenc medál között két arany is született, Galambos Ramóna és Borsos Bálint állhatott a dobogó tetejére.

Brazília legkeletibb városa, Goiana adott otthont a 2018. évi egyetemi birkózó-világbajnokságnak. Mint minden egyetemi világversenyen, így ezúttal is erős magyar csapat képviselte hazánkat. Szabadfogásban öt, női birkózásban egy, míg kötöttfogásban három szabadfogású versenyzőnek köszönhetően szintén öt súlycsoportban voltunk érdekeltek.

Már a vébé első napjaiban röpködtek a magyar érmek Brazíliában, hiszen a szabadfogású férfi szakágban Borsos Bálint  (EKE) meglepetésre világbajnoki címet szerzett a 125 kilogrammosok versenyében, majd az idei felnőtt Eb-bronzérmese, Nagy Mihály (TE) és a tavalyi U23-as Eb-ezüstérmes Tóth Bendegúz (TE) egyaránt ezüstérmes lett súlycsoportjában. A magasra tett lécet a Sziget SC egyetemistái is megugrották, Gergely László (BME) és Tomin Márton (BME) ugynacsak dobogóra állhatott Brazíliában, mindketten harmadik helyen zárták a megmérettetést.

A hölgyeknél az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna (PTE) ölthette magára Magyarország címeres mezét. Rami az 55 kilogrammos súlycsoportban az úgynevezett “nordic system” rendszerben versenyzett. A csoportmérkőzések során egy-egy győztes és vesztes mérkőzést birkózott, ám az elődöntőben, majd a fináléban is diadalmaskodott, így megszerezte a magyar együttes második világbajnoki címét Brazíliában.

Végezetül a kötöttfogású mérkőzéseket rendezték meg, ahol Balatoni Bence (BME) és Fritsch Róbert (TE) mellett Nagy Mihály (TE), Tóth Bendegúz (TE) és Borsos Bálint (EKE) is szerencsét próbált. Balatoni és Fritsch ezüst- és bronzéremmel lettek gazdagabbak, míg a szabadfogású versenyzők közül Tóth Bendegúz (TE) a kötöttfogású férfi szakágban is ezüstérmet vehetett át. Nagy Mihálynak (TE) és Borsos Bálintnak (EKE) is hajszálon múlt az újabb dobogós helyezés, végül mindketten negyedikek lettek.

A magyar csapat eredményei az egyetemi-világbajnokságon:

Szabadfogás:
70 kg: 3. Gergely László (BME)
86 kg: 2. Nagy Mihály (TE)
92 kg: 2. Tóth Bendegúz (TE)
97 kg: 3. Tomin Márton (BME)
125 kg: 1. Borsos Bálint (EKE)

Női birkózás:
55 kg: 1. Galambos Ramóna (PTE)

Kötöttfogás:
67 kg: 2. Balatoni Bence (BME)
72 kg: 3. Fritsch Róbert (TE)
87 kg: 4. Nagy Mihály (TE)
97 kg: 2. Tóth Bendegúz (TE)
130 kg: 4. Borsos Bálint (EKE)

A magyar csapattal Pál Szabolcs nemzetközi bíróként vett részt a világbajnokságon.

Forrás: Magyar Birkózó Szövetség

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink