114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Kihirdették a vízilabda-keretet a 2021-es Nyári Egyetemi Világjátékokra

Idén nyáron Kínában lesz a 31. Nyári Egyetemi Világjátékok (korábbi nevén: Universiade) augusztus 18-29. között, amelynek vízilabda-tornáján hagyományosan fontos résztvevője a magyar férfi válogatott. A szövetségi kapitány, Horváth János kihirdette keretét és február 15-én kezdik meg a felkészülést.

A Nyári Egyetemi Világjátékok-keret:

Kapusok:

Bányai Márk (Szolnok),

Dévai Kristóf (OSC)


Mezőnyjátékosok:

Ágh György (BVSC),

Csacsovszky Erik (OSC),

Dala Döme (OSC),

Ekler Bendegúz (Honvéd),

Kiss Bálint (Honvéd),

Magyar Márton (Miskolc),

Pellei Frank (Szentes),

Schmölcz Norman (Szolnok),

Simon Henrik (Vasas),

Sugár Péter (BVSC),

Szatmári Kristóf (Vasas),

Teleki András (Szolnok),

Vadovics Viktor (Vasas).

A Magyar Vízilabda Válogatott Horváth Jánossal, a nyári Egyetemi Világjátékok férfi vízilabda szövetségi kapitányával készült interjúját olvashatjátok:

HORVÁTH JÁNOS szövetségi kapitány: Február 15-től 19-éig edzőtáborozunk Szegeden, ezzel kezdődik meg a felkészülés a kínai Csengduban megrendezendő Nyári Egyetemi Világjátékokra (augusztus 18-29. - a szerk.). Reményeim szerint megtartják ezt a világversenyt és el fogunk tudni utazni. A legutóbbi Universiadén szerepelt magyar csapatból többen kiöregedtek (a Nápolyban bronzérmet szerzett játékosok közül Csacsovszky Erik, Pellei Frank és Szatmári Kristóf tagja most is a keretnek - a szerk.), ami érthető, hiszen a felső korhatár itt 25 év.

Ez most az első keret, bekerülni is lehet még, meg persze, kikerülni is. Hozzáteszem: a korábbi Universiadék előtti időszakokhoz hasonlóan számítani fogok néhány olyan játékosra is, akik a felnőtt válogatott bő keretének tagjai és a felkészülési időszakban Märcz Tamás kezei alatt dolgoznak, Egyébként ahogy a legutóbbi, Nápolyi Universiade előtt, most is szoros kapcsolatban leszünk a felnőtt válogatottal, Tamással folyamatosan egyeztetek majd az edzésmunkáról (még a keret összetételéről is), annak érdekében, hogy a felkészülés során hasonló legyen a szakmai munka, az alkalmazott taktikai megoldások révén is legyen egyfajta átmenet a két gárda között.

VLV: Legutóbb bronzéremmel tértetek vissza, azt megelőzően kétszer is sikerült megnyerni a tornát. Van e most "hivatalos elvárás"?

HJ: Deklaráltan egyelőre nincs, de ahogy mindig, nemzeti vízilabdacsapat esetében: a négy közé kerülés a minimum. Ami az én elvárásomat illeti, csak annyit mondhatok, hogy mindig, minden csapatommal a győzelemért utaztam egy-egy torna helyszínére.

VLV: A most ismertetett nevek láttán mire gondoljon az olvasó, te szakvezetőként milyennek értékeled a kezdéskor meglévő "emberanyagot"?

HJ: Úgy gondolom, hogy ez egy erős keret. Több olyan játékos van benne, akik topklubban szerepelnek és már bizonyítottak. Mindenkivel dolgoztam együtt utánpótlás-válogatottaknál, hárman Nápolyban is ott voltak, de esélyt latolgatni nem lehet, hiszen fogalmunk sincs a leendő ellenfelek erejéről. Azt lehet előre látni, mert így szokott lenni olimpiai évben, hogy azok az országok, amelyek nem jutnak ki az olimpiai tornára, a teljes felnőtt csapatukkal vesznek részt az Universiadén - természetesen a 25 éves korhatár figyelembe vételével. Vagyis a sportágunkban második vonalban szereplők e szinthez mérten várhatóan erős csapattal képviseltetik majd magukat. Természetesen nem foglalkozom a leendő ellenfelekkel, sokkal inkább magunkkal - szeretnénk jól felkészülni a tornára.

VLV: Mi lesz a felkészülés menete?

HJ: Ez mindig nehéz, hiszen természetesen eleve csak akkor tudunk közös foglalkozást tartani, amikor nincsenek bajnoki mérkőzések. Ez azt is jelenti, hogy az Universiade-válogatott a felnőtt válogatott "mezsgyéjén halad", fizikailag és szakmai téren is, ahogyan azt már korábban is jeleztem.

VLV: Köszönöm a tájékoztatást, jó felkészülést kívánok!

A legutóbbi, nápolyi Universiadén aranyérmes női csapat összetételéről, irányítóiról egyelőre nincsenek információk.

A 31. Nyári Egyetemi Világjátékokon az alábbi sportágakban indulnak magyar egyetemisták:

 • Női kosárlabda
 • Női, férfi vízilabda 
 • Asztalitenisz
 • Atlétika 
 • Vívás 
 • Evezés 
 • Sportlövészet
 • Íjászat
 • Tenisz
 • Taekwondo
 • Műugras 
 • Judo
 • Úszás 
 • Torna 
 • Ritmikus Gimnasztika

A magyar férfi egyetemi vízilabda válogatott eredményei az eddigi Egyetemi Világjátékokon:

2019. Nápoly, bronzérem
2017. Tajpej, 5. hely
2015. Kvangdzsu: aranyérem
2013. Kazany: aranyérem
2011. Shenzen, 9. hely
2009. Belgrád: 5. hely

Forrás: vlv

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink