114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Kettős TF győzelemmel zárult az idei Kosárlabda MEFOB

A Testnevelési Egyetem férfi és női csapatának győzemével ért véget a 2018-19-es Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Országos Bajnokság. 

Idén május 13-14-én Debrecen adott otthont a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság final four mérkőzéseinek. Május 13-án a férfi és női elődöntőké volt a főszerep. A megnyitó ünnepségen Dr. Balogh László, a Debreceni Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Becsky István, az MKOSZ elnökségi tagja, dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára és Pázsitka Ferenc a versenybizottság elnöke mondtak köszöntőt, jelenlétükkel is emelve a verseny fontosságát.

A hétfői (május 13.) elődöntők végeredményei:

NŐK

Közgáz-TFSE   59-67  

Széchenyi KA Győr- Debreceni Egyetem  56-61

FÉRFIAK

TFSE - Nyíregyházi ESE   77-58 

Miskolci Egyetem - Debreceni Egyetem  69-75 

Az elődöntőkről a beszámoló ITT érhető el.

A keddi (május 14.) bronzmérkőzések az alábbi kiélezett csatátkat hozták:

 

Nők:

Bár a Győr kezdett jobban, a Közgáz remek második negyedével fordított, és jó mérkőzésen megnyerte a bronzcsatát.

Közgáz - Széchenyi KA Győr   81-67     (11-18, 26-9, 28-24, 16-16)
Debrecen  V.: dr. Mészáros, Csabai-Kaskötő, Lövei.

Közgáz: Szalay 2, FARKAS 25/12, DOKTOR 14/6, KOCSIS 14/3, Dénes 8. Cs.: KATONA 10, Kapornai 2, Imre 2, Szammer, Baliga 2. Edző: Németh Kata. 

Győr: CHROMÉJ 12, Gosztola 6, Horváth D. 3/3, NAGY R. 15/6, BICZÓ 20. Cs.: Török 6, Perl, Szűts, Rabi 5, Gyöngyösi, Tóth. Edző: Barthalos István.

A két együttes remek mérkőzéseket játszott egymás ellen az alapszakaszban. A bajnoki bronzcsatát Biczó Laura vezérletével a Győr kezdett jobban, 8-0-lal, amikor az elődöntőt vizsgája miatt a Közgáz szakvezetésének nagy bánatára kihagyó Katona Bianka megszerezte az első fővárosi pontokat. A szakasz második felében Nagy Rebeka vezérletével tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a dunántúli együttes.

A második etap elején gyorsan 10 pontosra nőtt a különbség. Úgy látszik, ez ébresztette föl igazán a Közgázt, amely Doktor Anna és Farkas Fanni egy-egy triplájára építve egy 8-0-s perccel "megérkezett" ellenfele sarkába. Az érthető győri időkérést követően a pihenőjéből visszatérő Biczó villant, majd indításból Chroméj Hajnalka. Felpörgött a Közgáz, a győri lendület viszont megtört, egységes, tudatos csapatjátékkal egy 13-0-lal fordított, s szünetben 10 ponttal vezetett a fővárosi együttes.

Térfélcsere után a két Fanni, Kocsis és Farkas találataival tartotta 10 pont körüli előnyét a Közgáz a Nagy-Biczó kettős vezette Győrrel szemben. A szakasz közepén szétesett, több labdát is eladott a Győr. A jól dobó Közgáz egy 11-0-as rohama után 20 pont fölé nőtt a különbség, ezt csökkentette 14-re a szakasz végéig Gosztola Lívia vezérletével a Győr, amely nem tört meg, hanem a záró etap közepén 6  pontra feljött. A Doktor-Farkas kettős a hajrában megakadályozta, hogy ennél közelebb kerüljön a dunántúli alakulat, amelyben Nagy Rebeka 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el.

Németh Kata: Nagyon örülök a bronzéremnek, különösen azért, mert ropant enervált kezdés után sikerült magunkra taláni és fordítani, ráadásul úgy, hogy mindenki hozzátett valamit a sikerhez. Nagyon büszke vagyok a lányokra, gratulálok mind a két csapatnak.

Barthalos István: Hosszú szezonon vagyunk túl, több játékosunk több bajnokságban is helytállt. Bár voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor úgy tűnt, lehet esélyünk, de az elveszített elődöntőt ez a fiatal társaság lelkileg még nem tudta feldolgozni, ráadásul ellenfelünket Farkas Fanni A-csoportos szintű játékkal, extra dobóteljesítménnyel vezette győzelemre. Gratulálok a Közgáznak, de nem vagyok elkeseredve, mert az eredeti célt, a négyes döntőbe jutást elértük.

Statisztika

Férfiak:

Nyíregyházi ESE - Miskolci Egyetem 78-84 (18-27, 15-27, 18-19, 27-11)
Debrecen V.: Nagy V., Tóth C., Horváth

Nyíregyháza: VASKÓ 11, Czura, OLÁH 18/9, Mokánszki 12/3, Gáspár 4. Cs.: Kovács Z. 9/3, VIDA 15/12, DEMETER 9/9. Edző: Hegedűs Ferenc.

Miskolc: TAKÁCS 5/3, PIUKOVICS 19/9, SZANYI 11/9, Kopasz 4, LIPPAI 30. Cs.:TÓTH B.7/3, Orliczki B 5., Gonda 3/3, Orliczki Márton, Takács Z.. Edző: Drahos Gábor.

A csalódott csapatok - a keleti csoport győztese és a címvédő - csatájának első perceiben Piukovics Bálint és Lippai Szabolcs vezérletével a tavalyi győztes Miskolc állva hagyta az elődöntőn szellemi vezérét, Bus Ivánt sérülés miatt elveszítő szabolcsi legénységet, amelyben a tegnap szintén megsérülő Czura Attila ugyan megpróbált játszani, de csak 4 perc erejéig.  15-3 után Vaskó György vezetésével kezdett "éledezni" a Nyíregyháza. A Miskolc Tóth Bence találataival tartotta 10 pont körüli előnyét.

A második etap elején Vida Zoltán és Szanyi Róbert váltott triplát, tartotta 10 pont körüli előnyét a Miskolc. Lippai Szabolcs vezette 12-0-lal közel 20 ponttal lépett el a "borsodi brigád". Demeter Ádám tripláival próbált "csatlakozást találni" a Nyíregyháza, de Lippait nem tudták tartani a szabolcsiak, állandósult a 15 és 20 pont közötti különbség, sőt Takács Dániel hármasával ez 20 pont fölé nőtt a félidő hajrájában.

A második félidőt Lippai vezérletével 10-0-lal kezdve 30 pont fölé növelte előnyét a Miskolc, úgy tűnt, el döntötte a meccset. Tudat alatt talán túlságosan is megnyugodtak a borsodiak, a záró etap első 6 és fél percét 19-2-re nyerve Oláh Zoltán vezérletével 5 pontra feljött a NyESE. A felzárkózás sokat kivett a szabolcsi legénységből, egy 6-0-lal újra 10 pont fölé növelte előnyét a Miskolc. A jól játszó Tóth Bencét bő másfél perccel a vége előtt sportszerűtlen, majd technikai után kiállították, s bő fél perccel a vége előtt 3-ra feljött a Nyíregyháza, de Piukovics dudaszóra dobott triplájával eldőlt a bronzcsata, a Miskolc lett a 3. 

Hegedűs Ferenc: Két sérült kulcsjátékosunk nélkül huszonöt percig még az elveszített elődöntő letargiájában kosárlabdáztunk. Ami pozitívum, hogy volt tartásunk, és az eddig kevesebbet játszó játékosaink jó teljesítménye révén szorossá tettük a végjátékot.

Drahos Gábor: Két legveszélyesebb játékosa nélkül még veszélyesebb volt a Nyíregyháza. Harminc pontos vezetésünknél megőrültünk mint Daenerys a Trónok harcában, a Nyíregyháza peremeberei pedig "szétlőttek" minket. Így a vége kicsit izgulós lett, de ebben a mezőnyben és ezen lebonyolítás mellett a bronzérem is nagyon értékes.

Statisztika 

Női döntő:

TFSE - Debreceni Egyetem   69-53   (14-24, 14-9, 22-8, 19-12)
Debrecen, 100 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Horváth Cs., Lövei.

TFSE: MIHÁCZI 13/6, VÖRÖSHÁZI 12/6, KARLÓCAI 25/15, KOVÁTS G.11/3, Varga B. 2.  Cs.: Révész,  Szeli 4, Agic, Szabó E. Edző: Magyar Bianka.

Debrecen: Mezei 4, Szabó R. 4, GöÖTTLINGER 21/18, Jávor 4, FOLTIN 16. Cs. Földvári, Papp 2, Herdon, Ruzsa-Kiss 2. Edző: Jávor Barna, Kovács Imre. 

A zónával kezdő Debrecen alaposan meglepte, mondhatni állva hagyta a címvédőt, Foltin Blanka dupláival, valamint Göttlinger Anna hármasával 2 perc alatt 7-0-ra elhúzott, jött is az időkérés fővárosi részről. Karlócai Juiannna triplájával ugyan megtört a TF kosárcsendje, de a szakasz közepén is 3 pontál járt a női bajnok. Élesedett a harc, Karlócai triplájára Göttlinger felelt hármassal. Foltin és Göttlinger látványos szerelésekkel, ez utóbbi ráadásul a negyed végén két újabb triplával - egyik a negyed végét jelző dudaszó pillanatában esett - járult ahhoz, hogy a nyitó etap végén 10 pontos debreceni vezetést mutasson a tábla. Ami némi fejfájást okozhatott a Jávor Barna - Kovács Imre edzőkettősnek, hogy a debreceni center, Földvári Andrea 3 hibával állt, illetve ült.

Göttlinger és Foltin révén 12-re nőtt a hajdúsági előny, amikor a padról beszállva Szeli Dorina villant a TF-től. Tartotta 10 pont körüli előnyét a Debrecen. A szakasz közepén Révész Sára szenvedett balszerencsés bokasérülést ártatlan szituációban. Foltin betöréseivel nem igazán tudott mit kezdeni a TF. A félidő végén azonban Karlócai, valamint Vörösházi Jázmin egy-egy triplájával 5 pontra megközelítette ellenfelét a fővárosi alakulat.

Vörösházi újabb hármasával indult a második félidő, s ez egy óriási lökést adott a címvédőnek, amely egy 9-2-vel a szakasz közepére megfordította az állást, kapkodóvá, pontatlanná vált a Debrecen játéka, amelyet Jávor Petra próbált büntetőkkel versenyben tartani. Fokozatosan került egyre nagyobb fölénybe a TF, Miháczi Diána szerzett duplát, majd hármast. Jávor megsérült, a hazai pad technikait kapott, a vendéglátóknál lehet, kezdett visszaütni a meglehetősen nagy iramú, kimerítő elődöntő. Bő 7 és fél perc elteltével szerezte első mezőnykosarát szünet után a Debrecen, igaz Göttlinger találata 3 pontot ért. Nem tört meg a Karlócai vezette TF lendülete, az óriási fordulatot hozó 3. etap végén 9 ponttal "ment" a címvédő.

A záró etap elején potyogtak a triplák, sorrendben Karlócai, Göttlinger és Miháczi talált be távolról. Egyre magabiztosabbá vált a címvédő, remekül kezdő a Debrecen játékosai pedig elkészültek erejükkel. Fokozatosan "nyílt az olló", a végére a TF felőrölte ellenfele ellenállását, a kitűnő második félidejének köszönhetően biztosan győzött a fináléban. A mezőny legjobbja Karlócai Julianna 25 ponttal és 14 lepattanóval, hazai részről pedig Foltin Blanka 16 ponttal és 12 lepattanóval ért el dupla-duplát.

Magyar Bianka: Nehéz szavakat találni ara, amit a csapat ebben a szezonban véghezvisz. Sérülésektől sújtottan, nagy hátrányból felállva fordítottunk, megint megmutatták a lányok, mekkora szívük van, milyen remek emberek. Egész évben keményen dolgoztunk, Karlócai, Juli, Kováts Gabi és Miháczi Dia igazi vezérei a társaságnak, nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ilyen teljesítménnyel koronázták meg teljesítményüket - de a hét végén még a Hepp-kupában is szeretnénk jó meccseket játszani.

Jávor Barna: A finálé előtt elmondtam a lányoknak, hogy annak eredményétől függetlenül nagyon büszke vagyok arra, hogy idáig eljutottak. Álomszerűen indult a döntő, az első negyedben szinte minden beesett. Fordulás után azonban mind fizikálisan, mind mentálisan szétestünk, és ezt a TF könyörtelenül megbüntette. Három negyeden át méltó ellenfelei voltunk Magyarország legjobb egyetemi csapatának, amelynek gratulálok, saját csapatomra pedig nagyon büszke vagyok.

Statisztika 

TFSE - Debreceni Egyetem   82-67   (20-15, 23-11, 21-23, 18-18)
Debrecen V.: Dr. Mészáros, Nagy V., Tóth C.

TFSE: Nagy Benedek 2, NAGY BOTOND 20/6, Armaghani 5/3, PINTÉR 16, Scerbinskis 5. Cs.: KATONA 9/3, BOINITZER  16/3, Világi, HORVÁTH B 9/3., Király, Bognár. Edző: Boros Zoltán

Debrecen: POLLÁK 7, KOZÁK M.15/3, Kozák B., Asszú 9/3, GÁSPÁR 30. Cs.: Szűcs B., Szekeres, SZŰCS M.,6/6, Zsuga, Nemes, Orosz. Edző: Kovács Adrián.

Lüktetett, nagy iramú volt a játék, hazai részről Gáspár Mátyás, a TF-ből Armaghani Ármin majd Nagy Botond dobott triplát. Fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a felek, majd a szakasz második felében Nagy Botond találataival ellépett a TF, de a végén Kozák Márton villanásaival 5 pontra feljöttek a hazaiak. Ezt faragta tovább triplával a második szakasz elején Szűcs Máté, aki elkapta a fonalat, ám ezt a "szövetdarabot" Katona Bence és Horváth Barnabás is megtalálta a túloldalon, így egy 8-0-lal 12 ponttal ellépett a TF. A jól védekező fővárosiak a félidő hajrájában is pontosabban játszottak a házigazdáknál, s 17 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

Pollák szóló kosarára Pintér Dávid révén felelt a TF. Asszú Ádám hármasa egy 10-3-as hazai sorozatot indított útjára, a 10 pontra feljöttek a második félidőt óriási elánnal kezdő vendéglátók, amikor időt kért Boros Zoltán. A szakasz közepén Kozák Márton és Gáspár vezérletével 10 ponton belülre kerültek a hazaiak. A TF-et Boinitzer Dávid próbálta átlendíteni a holtponton egy triplával. Megtört a debreceni lendület ismét 10 pont fölé nőtt a differencia. Ekkor a hazaiak edzőjét, Kovács Adriánt két technikaival kiállították, felforrósodott a légkör, s a negyed hajrájára visszaállt a szünetbeli 17 pontos különbség, a záró etap előtt pedig 15-tel vezettek a fővárosiak. Ennek elején Scerbinskis két duplájával közel 20 pontra nőtt a TF előnye, Gál Balázs, a debreceni másodedző időkéréssel próbálta megtörni a fővárosi gárda lendületét.  Sikerrel tette, a Kozák M.-Gáspár kettős jóvoltából újra visszaküzdötte magát a 10 pontos lélektani határ közelébe a Debrecen, amikor Katona dobott hármast. Nem tört meg a hazai lendület, zónára állva 11-re jött föl a házigazda, ám ekkor Pintér nem engedte 10-en belülre kerülni. Bő 2 perccel a befejezés előtt 15 ponttal "ment" a TF, s végül ennyivel is győzött.

Boros Zoltán: Az első félidőben védekezésünkkel sikerült megállítani ellenfelünk betörésekre és kiosztásokra épülő játékát, s a jó védekezés hozta magával a ritmust támadásban, szünet után pedig tartottuk az előnyt. Gratulálok a jól játszó Debrecennek.

Kovács Adrián: Gratulálok a csapatomnak, óriási élmény velük dolgozni, nagyon jól éreztem magam a közös munka során. Köszönöm a szurkolóknak, akik kijöttek buzdítani a srácokat, rengeteget segítettek a fiúknak. Megyünk tovább, azon dolgozunk, hogy jövőre még sikeresebbek legyünk, gratulálok a TF-nek a női és a férfi torna megnyeréséhez.

Statisztika

Az eredményhirdetésre kedden este került sor, ahol Dr. Balogh Lászlóa Debreceni Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója méltatta a csapatokat és gratulált az elért eredményekhez. A díjakat Dr. Balogh László,  Dr. Sterbenz Tamás, a MEFS alelnöke, Becsky István, az MKOSZ elnökségi tagja, Lóczi Lászlóné, a DEAC Kft. ügyvezető igazgatója, Pázsitka Ferenc, a versenybizottság elnöke adta át.

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságon az alábbi végeredmény született:

Nők:

 1. TFSE
 2. Debreceni Egyetem
 3. Közgáz
 4. Széchenyi KA Győr
 5. ELTE BEAC
 6. PTE-PEAC
 7. Szegedi RSC
 8. NKE-CSATA
 9. PTE-EMES Petőfi SE
 10. Miskolci Egyetem
 11. Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület
 12. EKE EVSI
 13. BME-MAFC
 14. Nyíregyházi Egyetem

Férfiak:

 1. TFSE
 2. Debreceni Egyetem
 3. Miskolci Egyetem
 4. Nyíregyházi Egyetem
 5. Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület
 6. BME-MAFC
 7. Közgáz SC és DSK
 8. Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC
 9. EKE Eger
 10. PTE-EMES Petőfi SE
 11. PTE-PEAC
 12. Debreceni Medikus Sportegyesület
 13. Szegedi RSC
 14. Veszprémi Egyetemi SC
 15. SMAFC
 16. NKE SE
 17. ELTE BEAC

KÜLÖNDIJAK

Női csapatok legjobbjai

SZKA Egyetemi U25: Nagy Rebeka

Közgáz SC és DSK : Doktor Anna

TFSE: Kováts Gabriella

Debreceni Egyetem: Szabó Réka

 

Női All Star csapat tagjai

Foltin Blanka – Debreceni Egyetem

Karlócai Julianna – TFSE

Farkas Fanni – Közgáz SC és DSK

Göttlinger Anna – Debreceni Egyetem

Doktor Anna – Közgáz SC és DSK

 

MVP – a döntő legértékesebb játékosa

Karlócai Julianna – TFSE

 

Férfi csapatok legjobbjai

Nyíregyházi Egyetem: Vaskó György

Miskolci Egyetem: Takács Dávid

TFSE: Pintér Dávid

Debreceni Egyetem: Kozák Márton

 

Férfi All Star csapat tagjai

Nagy Botond – TFSE

Szanyi Róbert – MEAFC

Reinis Scerbinskis – TFSE

Pollák Balázs – Debreceni Egyetem

Lippai Szabolcs - Miskolci Egyetem 

 

MVP – a döntő legértékesebb játékosa

Boinitzer Dávid - TFSE

Fotó: Derencsényi István

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink