114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Két magyar egyetemista is képviseli hazánkat az idei FISU Önkéntes Vezetők Akadémiáján

Gáspár Sára (BCE) és Horváth Marcell (BME) képviseli idén Magyarországot a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Önkéntes Vezetők Akadémiáján.

A vírushelyzet miatt idén júniusban online formában, és ha minden jól megy szeptemberben személyesen is találkozhatnak az országokat képviselő hallgatók a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiája keretében egymással. Az Akadémián megismerhetik a nemzetközi egyetemi sportot és annak mozgatórugóit közvetlen közelről annak érdekében, hogy hazájukba visszatérve hatékonyan tudják alkalmazni a tanultakat és segítséget tudjanak nyújtani egyetemük és a nemzeti sportszövetségük szervezésében lévő egyetemi sportesemények tervezésében, szervezésében, fókuszba helyezve az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját (IDUS).

 

Az Önkéntes Vezetők Akadémiájára bejutott egyetemisták a tervek szerint a júniusi online szemináriumok után szeptember 8-14. között Kazanyban találkoznak személyesen is és vesznek részt egy az egyetemi sport területén egyedülálló önkéntes vezetők képzésében, mely sikeres elvégzése utána a FISU-tól hallgatói nagyköveti (FISU Student Ambassador) tisztséget kapnak. A FISU Hallgatói Nagyköveteinek szerepe az, hogy fontos összeköttetésként szolgáljon a FISU és a hallgatói közösségek között azokban az országokban, ahol a FISU jelen van, és segítsen felhívni a figyelmet az egyetemi sportmozgalomra a hallgatók körében. Amennyiben a programban résztvevő hallgatók továbbra is aktívak  maradnak az egyetemi sport hazai és nemzetközi rendezvényein és azokon jól is teljesítenek, hosszabb távon is számít rájuk a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség a különféle projektjei megvalósítása során.

 

Idén két magyar egyetemista is bekerült az Akadémiára. Gáspár Sára a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója, aki a tanulás mellett nemcsak a Közgáz SC és DSK kosárcsapatának aktív tagja, hanem a Hallgatói Önkormányzatnak is, ahol egyik feladatköre – a rendezvényszervezési területen – a hallgatók számára kedvező sportolási lehetőségek és körülmények biztosítása.

 

Gáspár Sára: „A sport számomra mindig is a hétköznapok része volt, mert szerintem elengedhetetlen az egészséges élethez. Kosárlabdán kívül előszeretettel jógázom, ami az online oktatás miatt külön felüdülés tud lenni számomra. Szabadidőmet szívesen töltöm a családommal, barátaimmal. Nagyon örülök annak, hogy felvételt nyertem a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájára, mert nagy fejlődési potenciált látok benne és emellett szívesen ismerek meg új embereket, kultúrákat. Mindig öröm számomra, ha gyakorolhatom az angol és német nyelvet, hogy ne kopjon meg a nyelvtudásom. Remélem, hogy országunk jó hírét is tudom majd öregbíteni.”

 

A másik egyetemista, aki hazánkat képviselheti a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiáján Horváth Marcell, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának mérnökinformatikus hallgatója. A szombathelyi születésű Marci szintén kosarazik, immár második éve vesz részt a BME-MAFC tagjaként a Kosárlabda MEFOB-on.

 

Horváth Marcell: „Középiskolában német, sport, majd matek tagozaton végeztem. Kedvenc időtöltésem az edzés és a sport mellett a zenehallgatás és a videójátékozás. 5 éves korom óta kosarazom, a Falco utánpótlás csapataiban nevelkedtem. A FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájáról edzőmtől értesültem. Mivel szeretem a kihívásokat, izgatottan várom az Akadémiát és remélem minél többet tanulhatok és fejlődhetek ott.”

 

A FISU az Önkéntes Vezetők Akadémiáján a hallgatókat felkészítik és képzést kapnak az alábbi témakörökben:

 • az egyetemi sport nemzetközi rendszerének alapvető ismerete,
 • egészséges életmóddal kapcsolatos témák megismertetése, népszerűsítésének mikéntje, fókuszban tartva a sportot,
 • kultúrák közötti párbeszéd és a nemzetközi hallgatói együttműködések fejlesztési lehetőségei,
 • az egyetemek szerepének és státuszának növelése a nemzetközi egyetemi sportban,
 • az IDUS (Egyetemi Sport Nemzetközi Napja) megünneplésének tervezése, közös módszertan és a már bevált gyakorlatok, tapasztalatok elsajátítása a hazai lehető legjobb szervezés érdekében,
 • a világ minden tájáról érkező sportesemények önkéntesei számára egy egységes platform megteremtésének módszertana,
 • a FISU közelgő eseményeinek bemutatása és hallgatók bevonása ezekbe az eseményekbe,
 • fenntarthatóság, elfogadás és a nemek közötti egyenlőség fontosságának elmélyítése.

 

Az Önkéntes Vezetők Akadémiájának 2021-es képzési programja:

 • FISU bemutatása: kialakulása, felépítése, sport és képzési események bemutatása,
 • Felkészülés az IDUS2021-re. A résztvevők egy saját rendezvénytervének kidolgozása az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjára,
 • Média és kommunikációs platformok, azok használata az egyetemi sportban,
 • Sportesemények önkénteseinek menedzselése szemináriumok,
 • Sport és kulturális események szervezésébe is bepillantást nyernek,
 • Előadásokat hallgathatnak a nagyobb sport és kulturális események rendezéséért felelős nemzetközi szervezetek képviselőitől,
 • Bemutatják a 2013-ban rendezett 27. Nyári Universiadét és helyszíneit.

 

A FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájának eddigi magyar résztvevői:

 • Szekeres Lilla (Testnevelési Egyetem 2020)
 • D’Ess Sabina (Testnevelési Egyetem 2019)
 • Király Julianna (Széchenyi István Egyetem 2018)
 • Fodor Anett (Testnevelési Egyetem 2017)
 • Édes Anna (University of Peloponnese 2017)

Édes Anna - Fodor Anett (2017)

Az Önkéntes Vezetők Akadémiája programban való részvételt követően a delegált hallgatók további megbízásokat, pozíciókat, feladatokat is kaptak a FISU-tól, vagy az EUSA-tól.

 

Fodor Anett továbbra is részt vesz önkéntesként az EUSA Erasmus+ projektjeiben. Édes Anna az EUSA Hallgatói Bizottságának jelenleg is az elnöke. Király Juliannát a FISU, részvétele óta minden évben foglalkoztatja a FISU Nagyköveti programban. 2020-ban a FISU Önkéntes Vezetők Akadémiájának online rendezvényén csoportvezetőként tevékenykedett. D’Ess Sabina részt vett a FISU World Forum 2020 hazai online rendezvényén előadóként, valamint a Hallgatói projekt zsűrijének tagjaként.

Nyitókép: FISU

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink