114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Leharcolt drótszamarakból vadiúj bringákat varázsol, karbantartást oktat és biciklizni tanít a Bike for Good

Ne hidd, hogy a lepukkant, kidobásra ítélt bringahulladéknak ne vehetnénk hasznát! Egy skót alapítvány ugyanis hasznavehetetlennek tűnő bicajalkatrészekből épít új járgányokat. Tudd meg, hogyan és miért?

Olvasási idő: 2 perc

 

A Bike for Good (Tekerj jó célért!) nevű alapítvány jó ideje foglalkozik azzal, hogy a kidobásra szánt, ütött-kopott, rozsdamarta kerékpáralkatrészeket összegyűjti és újrahasznosítja. A szervezet honlapján az áll: évente körülbelül 1828 bringát épít újjá, ami elképesztő szám, figyelembe véve, hogy „mindössze” alig több mint ötven önkéntest „foglalkoztat”.  

Hogyan is lehetséges mindez?

 

Az alapítvány története

Az alapítvány 2010-ben kezdte meg működését, jóformán egy fillér nélkül. Pénze nem, lelkesedése viszont annál több volt Greg Kinsman-Chauvet-nak, aki úgy döntött, nem engedi, hogy a kidobásra szánt bringahulladék a szeméttelepeken végezze sorsát. Az alapítvány gyorsan növekedett, az ötlet pedig annyira betalált, hogy 2014-ben már a tízezredik eladott kerékpárnál járt, három évvel később pedig már azt ünnepelte, hogy húszezer járgánynak segített gazdára lelni. 2019-re a szervezet kinőtte telephelyét, és új helyszínre költözött.

 

Miről is szól a Bike for Good?

Az alapítványnál dolgozók rendbe teszik, felújítják és megjavítják a kerékpárokat. Továbbá arra tanítják a helyi közösségek tagjait, hogyan kell karbantartaniuk bringáikat. Azt vallják, hogy e tudás birtokában a bicajozás iránti vágy egy életen át megmarad.

A rendbehozott, kipofozott kerékpárok nemes célokat szolgálnak, hiszen az újrahasznosulás révén óvják a környezetet és javítják az emberek testi-lelki egészségét.

A Bike for Goodnál nemcsak felújítják, hanem értékesítik is a kétkerekűeket, az eladásból befolyt összeg egy részét pedig jótékony célra használják fel.

A felújításon túl szervizeléssel, karbantartással és felülvizsgálattal is foglalkoznak, mindemellett arra törekednek, hogy kis idő elteltével mindenki megtanulja, hogyan teheti rendbe saját járgányát. Aki pedig még nem tud bringázni, válassza a Bike for Goodot, amely az alapokon túl a biztonságos közlekedést is elsajátíthatja az önkéntesektől.

 

A Bike for Good küldetése

Az alapítványban tevékenykedők szilárdan vallják, idővel rá tudják venni az embereket, hogy kerékpárral közlekedjenek – egyelőre legalábbis Skóciában. Azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2020-ra az országban már minden tizedik ember bringával járjon.

A hulladékok újrahasznosításával, valamint kidobásra ítélt biciklik megmentésével szeretnék óvni a környezetet, hiszen így jóval kevesebb vas és alumínium vész kárba, miközben a tekeréssel csökkentjük az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást.

És ami talán mindennél fontosabb: Greg és csapata szeretné megosztani a kerékpározás szeretetét mindenkivel, és igyekeznek átadni a mozgásforma iránt érzett csillapíthatatlan szenvedélyüket az embereknek.

 

Jó tudni

  • A Bike for Goodot egy Greg Kinsman-Chauvet nevű francia srác alapította.
  • Greget kiskorában kisebb balest érte biciklizés közben, és úgy megrémült, hogy megfogadta: többé nem ül nyeregbe.
  • Harminc évesen aztán újra megtanult kerékpározni, otthagyta jól fizető állását, eladta autóját, és önkéntesnek állt.
  • Az alapítvány a gyerekbringákat 25 fontért (10 000 forint), a felnőttbicikliket pedig 85 fontért (33 000 forint) árulja.
  • A bicókat tapasztalt szakemberek szerelik össze, és minden eladott darab mellé háromhónapos jótállás is jár.
  • Egy Colin Woof nevű glasgow-i mérnök és kerékpárszerelő nemrégen egy 4.3 méter hosszú (!) tandembiciklit épített, és az alapítványtól szerezte be az alkatrészeket.

 

A Bike for Good zanzásított történetét – Greg tolmácsolásában – ebben a kétperces videóban ismerheted meg.

Szöveg: Márványkövi Ferenc 
Kép: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink