114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Keleten a TFSE, Nyugaton a Szombathely és a Közgáz is őrzi hibátlan mérlegét a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban

Mind a keleti, mind pedig a nyugati csoportban játszottak - az eddigi eredmények alapján - egy rangadót a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban.  A keleti csoportban az előző kiírás fináléjának visszavágóján a TF egy a 3. negyedben bekövetkező hullámvölgyet leszámítva kézben tartva az irányítást verte a Debreceni Egyetem együttesét, az Eger csak a záró etapban tudott az újonc AKE-BGE fölé kerekedni, a Nyíregyháza a DMSE a Miskolc pedig - 135 pontig jutva - a Szeged együttesét verte simán. A nyugati rangadón a Mosonmagyaróvár 35 percen át tartotta a lépést a Közgázzal, de a hajrára két kulcsjátékosa kipontozódott, így a végén "hengereltek" a fővárosiak.  A BME nagy hátrányból felállva fordított a PEAC ellen, a Szombathely simán győzött Veszprémben, a SMAFC pedig 100 pont fölött dobva aratott fölényes győzelmet a Petőfi csapata ellen. 

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Keleti csoport, 6. forduló:

 

TFSE - Debreceni Egyetem 94-75 (26-20, 22-16, 20-22, 26-17)

Budapest, Alkotás utca 44, 40 néző. V.: dr. Szakáll, Bátovszky.

 

TFSE: Nagy Botond 36/21, Félix 14, Nagy Benedek 10/6, Boinitzer 9, Király 4. Csere: Kelenföldi 13, Horváth B. 6/6, Szabó D. 2. Edző: Boros Zoltán.

 

Debreceni Egyetem: Pollák 19, Gáspár 16/9, Nemes 11/3, Fábián 6, Opre 2. Csere: Zsuga 12/12, Balázsi 6, Berzi 3/3. Edző: Kádár Tamás.

 

Az előző kiírás döntőjének visszavágóján az első negyed végéig fej-fej mellett haladt a két csapat. A döntős csapatokhoz méltó, színvonalas szakasz végén két triplával 6 pontos előnyt szerzett a címvédő TF csapata. A labdás elzárásokra és hárompontosokra építő Debreceni Egyetem jól tartotta magát, de Nagy Botond hárompontos sorozata és Félix Ákos hatékony palánk alatti játékának köszönhetően biztosan vezetett a TFSE, amely szünetre megduplázta az első negyed végén szerzett előnyét. A harmadik negyedben a debreceni fiúk, Pollák Balázs és a mérkőzést 16 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával záró Gáspár Mátyás kosaraival 5 pontra felzárkóztak, de a hazaiak újítani tudtak, s 10 pontos előnnyel várhatták a záró etapot. A negyedik negyedben a TF  agresszívabbá tette a védekezését, aminek köszönhetően végül közel 20 pontos, biztosnak mondható győzelmet aratott.

 

Boros Zoltán: - Az első félidőben problémáink voltak a labdás elzárások védésével, de ezt sikerült a második félidőben nagyobb arányban megoldanunk. Támadásban voltak egyénileg és csapatszinten is tetszetős akcióink, amit vagy külső hárompontossal vagy palánk alatti ziccerekkel tudunk befejezni.

 

Kádár Tamás: - A mai meccsen a védekezésünk nem működött, ezt a 94 pont is bebizonyítja. Úgy gondolom, hogy a dobókra nem értünk ki elég agresszívan, illetve a visszarendeződéssel és a támadólepattanókkal is akadtak problémáink. Gratulálunk a TFSE csapatának a győzelemhez.

 

Statisztika 

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület – Debreceni Medikus SE 97-65 (28-17, 30-21, 21-15, 18-12)

Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 50 néző. V.: Sallai, Zalai.

 

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület: Kovács 8, Demeter 22/12, Sitku25/6, Vaskó 3, Mokánszki 33/9. Csere: Jurák 4, Horányi 2. Edző: Hegedűs Ferenc.

Debreceni Medikus SE: Velkey 12/6, Mlcoch 12, Csirpák 8, Veszprémy, Bujdosó 12. Csere: Nádasi 2, Nyiri 2, Hegyi 7, Horai 6/6. Edző: Kovács István.

 

Már a kosarakban gazdag első negyed végére 10 pont fölé nőtt a két csapat között a különbség. A második negyed, ha lehet mondani még látványosabb játékot hozott, Mokánszki Máté szinte megállíthatatlan volt. A szünet után tovább nőtt a hazai gárda előnye, amely a Mokánszki-Sitku Márton-Demeter Ádám trió jóvoltából a végére 30 pont fölé nőtt. A vendégektől Mloch Máté játéka emelhető ki, aki 6/6-os mezőnymutatóval és 7 lepattanóval zárta a találkozót.

 

Hegedűs Ferenc: - Gratulálok a srácoknak a győzelemhez, sok sikert kívánok a medikusnak és készülünk a továbbiakra.

 

Kovács István: - Sportszerű mérkőzésen a jobbik csapat megérdemelten győzött. A saját csapatomra is büszke vagyok. Egy kifejezetten kellemes mérkőzést játszottunk. Gratulálok a győztes hazai csapatnak és sok sikert a továbbiakban.

 

Statisztika

 

Miskolci Egyetem – Szegedi RSC 135-63 (37-15, 34-10, 41-19, 23-19)

Miskolc, Körcsarnok. 50 néző. V.: Takács, Lónáth.

MEAFC: Pap 9/3, Sándor 11/9, Gadus 5/3, Szőke 12, Asszú 23. Csere: Kozák B. 23/9, Lippai 20, Takács 10/6, Kozák M. 10/6, Orliczki 8, Molnár 4. Edző: Drahos Gábor.

Szeged: Eperjesi 19/3, Kaszai 2, Kereszty 16, Hajdú 5, Kéri 11/3. Csere: Banda 6, Kirják 4. Edző: Mészáros Vivien.

A mérkőzés előtt a hazaiak edzőjét köszöntötték, hiszen Drahos Gábornak a Szeged elleni találkozó volt a jubileumi 100. MEFOB mérkőzése a Miskolci Egyetem kispadján. Az összecsapást a komplett fiatal sorával is magabiztosan kezdte a Miskolc, amire a második negyedben a „cserék” még egy lapáttal rátettek. Hiába játszott a szegedi csapat is szervezetten és lendületesen, a keretek közti különbség gyorsan kiütközött. Az utolsó negyedet ugyan szorossá tudta tenni a vendégcsapat, ám a nagyobb arányú végeredmény így is reálisnak mondható.

Drahos Gábor: - Igyekeztünk végig megfelelő felfogásban, kellő határozottsággal és alázattal játszani, így végül 44 gólpasszal zártuk a mérkőzést. Mindenki kapott húsz perc körüli időt, amit úgy gondolom, hasznosan is töltöttek. További sok sikert kívánok a mindenkori szegedi csapatnak.

Mészáros Vivien: - Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez, másrészt a nagyarányú különbség ellenére meg voltam elégedve a fiúkkal, főleg a második félidő teljesítményével. Sokat javítottunk az elsőhöz képest és remélem, hogy ilyen ütemben fejlődünk tovább.

Statisztika

 

AKE-BGE - EKE Eger 70-87 (23-21, 15-21, 21-18, 11-27)

Budapest, Ludovika Aréna, 10 néző. V.: Németh, Lázár.

 

AKE-BGE: Steier 11, Garai 13/3, Mogyorós 21/3, Körömi 15, Szőke 8/3. Csere: Horváth, Majkó, Szappanos 2, Major. Edző: Zsirai Gyula.

 

EKE Eger: Mészáros 38/27, Steier 13/9, Szicsák14/3, Illés 2, Papp 10/9. Csere: Szabó 10/6, Szatmári, Bürgés, Sárosi. Edző: Dr. Váczi Péter.

 

A harmadik negyed a két csapat fej-fej mellett haladt a nagy iramú, küzdelmes találkozón. A vendégcsapat a 9 hármast beemelő Mészáros Bence vezetésével triplaesőt zúdított az AKE együttesére, így tudta tartotta a lépést a hazaiakkal. Az utolsó negyedben egyértelműen  tapasztaltabb, összeszokottabb egri együttes akarata érvényesült, amelyben Mészáros druszája, Szicsák Bence 14 pontos, 19 lepattanós dupla-dupláig jutott. A vendégek végül biztosnak látszó, közel 20 pontos győzelmet aratott, de a folyamatosan fejlődő AKE - amelyben Mogyorós Bence (21 pont, 13 lepattanó) és Körömi László (15 pont - 18 mezőnykísérlet - 10 lepattanó) is dupla-dupláig jutott, három negyeden át abszolút egyenrangú ellenfele volt a keleti csoport egyik meghatározó együttesének. 

 

Zsirai Gyula: - Szeretnék gratulálni az Eger csapatának, további sok sikert kívánok.

Kicsit szomorú vagyok, mert megmondom őszintén ez a mai egy nyerhető mérkőzés lett volna. Ma küzdöttünk, de a fejünket sajnos otthon hagytuk. Semmi gond nincsen, megyünk tovább. Bízunk benne, hogy minél hamarabb megérkezik az első győzelem!

 

Dr. Váczi Péter: - Kifejezetten jó mérkőzést játszottunk ma, bár a hazai csapat rendkívüli módon megnehezítette a dolgunkat. Talán azzal sikerült nyernünk, hogy egy kicsivel rutinosabb csapat vagyunk az NB I B-s tapasztalatoknak köszönhetően. Le a kalappal a hazai csapat előtt, mert rettentő nehéz volt ez a mérkőzés. Hozzátéve, hogy rengeteg hiányzónk van, de azt hiszem, hogy az egyetemi kosárlabdának jó propagandája volt ez a mérkőzés.

 

Statisztika

 

Nyugati csoport, 6. forduló:

Közgáz - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 110-81 (31-17, 25-32, 24-16, 30-16)

Budapest, Kinizsi u. 40 néző. V.: Jankovics, Erdész.

 

Közgáz: Laczó 6, SEBESTYÉN 9, Fóti, KISS BARNABÁS 22, BEA 14. Csere: KOROMPAI 10/6, SZATMÁRI ZS. 18, ÚR 9, BARTHA 11, Szatmári B., Kiss Bálint 4. Edző: Vladár Csaba.

 

Mosonmagyaróvár: Geiger 8/6, KÁMÁN 17/9, Tóth R. 5/3, RÁTVAY 17, HORVÁTH Á. 14. Csere: SZABÓ L 9/3, Nagy-Bíró 3/3, Varga, Iváncsics, Borsi 2. Edző: Laky Tibor.

 

A záró etap közepéig rangadóhoz abszolút méltó, nagy iramú, színvonalas játékot láthatott a népes közönség. A Közgáz kezdett jobban Kiss Barnabás és Sebestyén Dávid vezérletével, de a Rátvay Tamás, Horváth Ádám, Kámán Bálint trió hamar felhozta az elsőszámú centerét a sérült Domsitz Mártont nélkülöző vendégcsapatot. A 3. negyed közepéig zajlott az üldözőverseny zajlott: hol ellépett a Közgáz - amelyben több cserejátékos, az első félidőben főleg Szatmári Zsombor és Korompai Zsolt - is kifejezetten jól szállt be - hol pedig feljött a második etapban sziporkázó Geiger Bálint, vagy a padról beszállva eredményes Szabó Levente révén a Mosonmagyaróvár. A 3. etap közepén egy Kámán vezette pazar 10-0-lal fordítottak a vendégek. Erre azonban egy "lehengerlő" 15-0-lal felelt Szatmári Zs. és egy másik cserejátékos, Bartha Ákos vezetésével a Közgáz. A szívósan küzdő Lajta-partiak nem adták olcsón a bőrüket, a záró etap közepén még 6 pontra feljöttek, de a végjátékra elveszítették két kipontozódó magas játékosukat, Rátvayt és Horváthot, így mérkőzés hazai örömjátékkal, nyomasztó palánk alatti Közgáz fölénnyel és egy 25-2-es hazai "száguldással" végződött. A lepattanó csatát 68-34-re nyerő Közgázból hárman is - Kiss Barnabás (22 pont, 13 lepattanó), Szatmári Zsombor (18 pont, 13 lepattanó) és Bea Gergely (14 pont, 16 lepattanó) is dupla-duplát ért el.

 

Vladár Csaba: - Sokáig nem találtuk az ellenszert a gyors lábú, jól dobó játékosok alkotta mosonmagyaróváriak ellen, de folyamatosan forgatva a csapatot a végén elsősorban center poszton felülmúlva ellenfelünket sikerült nagyobb különbséget kialakítani. Köszönjük a szurkolást, gratulálok a játékhoz mind a két csapatnak.

 

Laky Tibor: - A végén a vártnál nagyobb különbséggel maradtunk alul. Amíg nem tudunk megfelelő mennyiségű lepattanót szerezni, főleg az ellenfél palánkja alatt addig ilyen sorsra leszünk ítéltetve.

 

Statisztika

 

BME-MAFC – PTE PEAC 93-79 (18-23, 20-31, 30-10, 25-15)

Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Gaál, Tóth.

BME-MAFC: Tálos 13/3, Láng-Miticzky 11/3, KOFLANOVICS 10/6, CSEPREGI 11, FEKETE 16. Csere: Rados, Horváth, SVÉDA 18/6, Komma 6, BARANYI 8. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.

PTE PEAC: Kárpáti 2, SCHUJ 26/21, Varga 8, NAGY 18/6, Lajos 4. Csere: Major, GRISZHÁBER 21/6. Edző: Földi Sándor.

A találkozó már az elejétől fogva óriás iramban zajlott, amely során a csapatok gyakorlatilag versenyt futottak egymással. Ezt a sebességet elsősorban a vendégcsapat bírta jobban a találkozó elején. Az alacsony szerkezetű PEAC gyors támadójátékával, korai távoli dobásaival meglepte a BME csapatát, aki az első félidőben végig futott az eredmény után, de nem tudott 10 pontnál közelebb zárkózni. A pécsi csapat elsősorban Schuj (26 pont, 6 lepattanó, 26 IBM) és Nagy (18 pont, 8 lepattanó, 19 IBM) mezőnymunkájára és Griszháber (21/6, 6 lepattanó, 18 IBM) körtés centerjátékára támaszkodva tudta kialakítania már 20 pontot is elérő különbséget. A Műszaki alakulat az első félidőben összesen 38 pontot tudott csak szerezni. Elsősorban Svéda (18/6 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 28 IBM) és Koflanovics (10/6 pont, 6 lepattanó, 11 IBM) vezetésével próbálta felvenni a kesztyűt az ellenfél gyors játékával és agresszív védekezésével. Az első félidőben hazai szempontból center poszton Csepregi (11pont, 4 lepattanó, 13 IMB) próbálta megállítani Griszhábert, több-kevesebb sikerrel. A második félidő 2. percétől kezdve a játék képe teljesen átalakult. A vendégcsapat elfáradt, a BME viszont nagyon megrázta magát és óriási nyomás alá helyezte ellenfelét. Fekete (16 pont, 10 lepattanó, 26 IBM) dupla -duplájával, és 100%-os mezőnytalálatával, valamint Baranyi (8 pont, 12 lepattanó, 18 IBM) teljesítményével a belső posztokon is dominálni tudott, így lépésről lépésre ledolgozta hátrányát, sőt át is vette a vezetést. A megszerzett előnyt a második félidőben már nem adta ki kezéből a BME csapata, sőt növelte is, így összességében 35 pontos rohamot hajtott végre 20 perc alatt a hazai gárda, amely ezzel megérdemelten győzte le ellenfelét.

Tiba Klára: - Többek között attól fantasztikus a csapatunk, hogy 16 pontos hátrányt 10 perc alatt meggyőző előnnyé tud varázsolni egy jól dobó, erős csapat ellen. Köszönöm a srácoknak ezt az élményt! Jó tudni, hogy egyetlen mérkőzés leforgása alatt ilyen mentális fejlődésre vagyunk képesek.

Földi Sándor: - Egy húsz pontos előnyt adtunk le, úgy, hogy elsősorban mentálisan szétestünk. Ez teljes egyénieskedéshez vezetett, amit nem engedhetünk meg magunknak. Így alakult ki a végeredmény, ami az ellenfelet dicséri.

 

Statisztika

 

Veszprémi Egyetemi SC - Szombathelyi Egyetemi SC 53-94 (9-29, 5-23, 18-20, 11-22)

Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 40 néző. V.: Sebessi, Kaposi.

 

Veszprémi Egyetemi SC: Veingartner 16/9, Lenger 5, Piukovits 4, Rehák, Kovács 6. Csere: Bruder 12, Birkás 10.Edző: Mónus Péter.

 

Szombathelyi Egyetemi SC: Horváth 1, Monek 14/9, Novák 8, Schveighoffer 12, Körmendi 28. Csere: Gömbkötő, Frisnyák 8, Németh 13/9, Bojkovszky 10/3. Edző: Kéri Péter.

 

Szép számú közönség előtt kezdődött meg a 6. forduló mérkőzése. Nagy iramban kezdte a meccset a vendégcsapat, és hamar el is lépett a hazaiaktól. A 2. negyedben sokat cseréltek az edzők és így hibák száma is megnőtt. A vendégek védekezésváltásokkal próbáltak még nagyobb nyomást gyakorolni a hazai csapatra, így a félidőre ők mehettek 28 pontos előnnyel pihenőre. A második félidőben visszaállt az első negyedbeli játék képe, minden játékra fogható játékost próbáltak az edzők sokat pályán tartani, gyakorolni a következő meccsekre. A négyes döntőbe visszajutni vágyó szombathelyiek magabiztos győzelmet arattak.

 

Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek és saját csapatomnak is. Két tartalékos csapatból a jobb erőkből álló Szombathely nyert, kívánok nekik sérülés mentes szezont.

 

Kéri Péter: - Tartalékosan, több hiányzóval érkeztünk a mai mérkőzésre, ennek ellenére sikerült jó ritmusba játszani és aránylag könnyű mérkőzésen győzelmet aratnunk.

 

Statisztika

 

SMAFC – PTE-Petőfi SE 104-36 (21-14, 39-8, 25-5, 19-9)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Hernicz,Rokob.

SMAFC: Horváth 15, Heiszenberger 26/12, Tukovits 37/3, Szegedi 16/3, Barcza 3. Csere: Hajdók, Gáspár 2, Erdős, Nichter 2, Szilágyi 3.Edző: Farkas Dávid.


PTE- Petőfi SE: Schmitz 2, Pontyos 5, Árok 7, Varga 5, Ahmed 13/6. Csere: Aladics 4, Scherk 7.Edző: Sipos Ádám.

Az első negyedben fej-fej mellett haladt a két csapat, a hazaiak nem találták a ritmust, melyet a lelkes pécsiek kihasználtak és könnyű gólokat szerezve tapadtak a vendéglátókra. A második negyedtől védekezést váltott a SMAFC, percekig gólképtelenné vált a PTE és eldőlni látszott a mérkőzés is, hiszen a félidőre már 38 pontos különbség alakult ki.
A harmadik negyedben sem változott a játék képe, az agresszív hazai védekezés kizsigerelte a vendégcsapatot és újabb 5 percig nem sikerült a gyűrűbe találniuk, ekkor már közel 60 pont volt a két csapat között. Az utolsó negyed gólcsendesebb játékot hozott, de a vendégeknek nem sikerült közelebb kerülni, így rendkívül magabiztos és megérdemelt győzelmet aratott a SMAFC.

Farkas Dávid: - Az első negyedben nem találtuk a ritmust, mely betudható annak, hogy a kezdő ötös tagjai tegnap U20-as és felnőtt mérkőzést is játszottak. A második negyedtől kipróbáltunk egy új védekezési szisztémát, mely hatékony volt és több alkalommal is öt-hat perces periódusokat tudtunk kihúzni kapott pontok nélkül. Gratulálok a csapatomnak, amely meggyőző teljesítményt nyújtott, örülök, hogy ezzel a győzelemmel már túlszárnyaltuk a tavalyi teljesítményünket, akkor ugyanis mindösszesen egy győzelmet sikerült szereznünk a szezonban, most viszont már kettőnél járunk. Idei utolsó három mérkőzésünket a tabella első három helyezettje ellen játsszuk, ezeken a mérkőzéseken megpróbálunk méltó ellenfelei lenni az élcsapatoknak.

Sipos Ádám: - Ennyi volt. Elfáradtunk.

 

Statisztika

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink