114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Sportos filmajánló karácsonyra

Az ünnepek idején mindenkinek jut ideje egy kis testi-lelki megpihenésre. Szerencsére, még a relax időbe is lehet némi sportot csempészni, ha máshogy nem, hát megfigyelő üzemmódban.

Olvasási idő: 2 perc

A film ízlésnél már csak a gasztronómiai különbözőség lehet árnyaltabb, de az igényesség alap. Válogattunk hát igaz történeteket, doku filmeket, egy kevés fikciót és egy kakukk tojást is a film csokorba, hogy mindenki találjon kedvére valót. Jó szórakozást, kellemes Ünnepeket kíván a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS)!

Igaz történetek alapján:

Sérülés

Will Smith remek alakítása mellett a történet sem utolsó. A pénz vezérelte profi sport olykor alárendeli az alanyt az érdekeinek… Az amerikai fociban a játékosok komoly agysérülést szenvednek el pályájuk során. A kezdő patológus az egyetlen, akit érdekel, miért "őrültek meg" a teljesen egészségesnek tűnő játékosok, akik alig 50 évesen kerülnek az asztalára.

Millió dolláros bébi

Frank a boxedző és a kitartó, álmait követő Maggie szokatlan kapcsolatának összekötő ereje a sport. Az edző és tanítványa eleinte a klasszikus képet mutatja, azonban a film drámaisága mindenképpen megérte a 2004-ben megszerzett Oscar-díjat.

Korlátok nélkül

A fiatal gimnasztika kiválóság: Ariana Berlin sportkarrierje egy baleset miatt kettészakad. A tánc segít felállni a bajból, melynek köszönhetően felkerül a lány életében az i-re az a bizonyos pont.

Pelé

A nincstelenből lett sport-nagyágyú útja a felemelkedésig.

Én, Tonya

Tonya Harding műkorcsolyázó pályájának sötét oldalát mutatja be a darab. A kiválóság legnagyobb sport-ellenfele ellen merényletet követnek el és máig homály fedi az elkövető és a felbújtó kilétét…
Vajon jogos Tonya sportkarrierjének széthullása és az emberek megvetése?

Dangal

Az indiai Mahavir Singh Phogat amatőr birkózó, vezető olimpiai edző, akit lányai: a birkózó Phogat nővérek tettek híressé. Babita a 2012-es Olimpián bronzérmet nyert hazája és édesapja büszkeségére.

The Fourth Phase

Az amerikai sztár snowbordos, Tarvis Price az elmúlt évek legmenőbb hódeszkásának élettörténetét bemutató darabja sem kispáláys…

Budhia Singh: Born to Run

A 2002-ben született indiai hosszútávfutó, a világ legfiatalabb maratonfutója az indiai Rekordok könyve szerint. A rengeteg reklámban is szerepelt sport-tehetség kitartása sokakat motivált sportra.

Fairless

Stephen Fairless ausztrál bringás az 1988-as Olimpián 2 versenyszámban is remekelt. Sportpályája ezután megszakadt, majd 50 évesen vette fel újra a profi sport fonalát.

Race - A legendák ideje

Az atlétika nagyágyúja: Jesse Owens az 1936-os Berlini Olimpián 4 arannyal örvendeztette meg Amerikát. Az 1935-ben 5 világcsúcsot felállító sport-tálentum története igazán megéri, hogy megismerjük.

Harc a másodpercekért

Steve Prefontain amerikai hosszútávfutó mindössze 24 évet élt. Az autóbalesetben elhunyt sportoló máig számos megdöntetlen rekordot tudhat magáénak.

Gyalogáldozat

Robert James Fisher (Bobby) amerikai sakklegenda már 13 éves korában beírta magát a sakktörténelembe. 14 évesen amerika legfiatalabb sakkbajnoka lett, az 1963/64-es amerikai sakk bajnokságon pedig 11 mérközés-11 győzelem mérleggel zárt. 1990-ig rekordot is tartott, a többi infó mind kiderül a filmből.

A 42-es

Jack Roosevelt Robinson volt az első afroamerikai játékos az amerikai profi baseball ligában. A Dodgerssel kötött szerződése felülírta az addig tapasztalt faji megkülönböztetést a játék történelmében.

Borg/McEnroe

Björn Borg wimbledoni küzdelme, melyben John McEnroe a feltörekvő tehetség, aki a teniszkirály trónjára vágyik…

Tri

Kerékpár-úszás-futás és a szeretet motivációja.

 

Dokumentum film:

Supervention 1. és 2.

Látványos és szemkápráztató elemek a freeride és freeski világából.  

Reel Rock 11

A hegymászás koronázatlan királyainak élete messze nem irigylésre méltó.

Tyson

„Iron Mike” a világszerte ismert profi nehézsúlyú boxoló, aki habár 300 millió dollárt „sportolt össze”, mégis világszerte kerültek többször címlapra anyagi problémái. Sportsikerei okán örökre állócsillag marad.

We Are Blood

A gördeszka szerelmeseinek készült doku film a sport iránt érdeklődők számára alap!

All for One

A versenybringa mélységei, magaslatai és a háttérmunka, amit nem látunk, amikor a dobogón állóknak tapsolunk…

Unforgivable Blackness: The Rise and Fall of Jack Johnson

Jack Johnson, az első nehézsúlyú afroamerikai boxoló élettörténete.

Amikor királyok voltunk - Muhammad Ali

A boxklasszis vallási hovatartozását feszegető doku film fordulatos és merőben megváltoztathatja a képet a sportoló személyiségéről.

Gyilkos labda - A kerekesszék harcosai

Ütős rögbi, egy egészen szokatlan szemszögből.

Once Brothers

Vlade Divac és Drazen Pterovic jugoszláv kosárlabdázók, válogatott játékosok története. Avagy a háború mindent megváltoztat még a sportban is…

Football Under Cover

Női foci Iránban. Német-irán összecsapás. Mérföldkő.

Free Solo - Mászókötél nélkül

A National Geographic bemutatja: Alex Honnold – a kötél nélküli hegymászó történetét. Pazar felvételek, elképesztő látvány, csúcstámadás lehetetlenül.

 

Ne hagyd ki:

Creed: Apollo fia

Rocky egykori harcostársának fia a legendás bokszolót kéri fel edzőjének. Habár a fiú tehetségének domborodását ígéri a film, Rocky most is mindent visz.

A harcos

Családi boksz-történet. Mélypontok, küzdőszellem és a család ereje mindent visz.

Góóól!

A szegény asztmás mexikói srác lehetőséget kap egy menő csapatban…

Millió dolláros kar (Az egymillió dolláros kéz)

Nemcsak a sportolók, de a sportügynökök is folyamatos csatákat vívnak. A film főhőse indiai játékosokkal akar az élmezőnyben maradni.

A békés harcos útja

Egy sportsérülés derékba vághatja a tornász karrierjét, de megváltozott életfelfogással minden a helyére kerül.

A hosszútávfutó magányossága

A bűnöző hajlamú fiú egyetlen kiútja a sport. Persze még itt is csak kihasználják.

Win Marathon

A sport számos jótékony hatása között szerepel az önismeret, a saját korlátaink legyőzése és az egészség befolyásolása. A film főhőse is a sport által talál magára.

Terepfutás

Lehet-e bajnok futócsapat egy soknemzetiségű, vegyes hátterű és hozzáállású csoportból, ha jó az edző?

Fehér tenyér

A sport sokak szerint "áldozatot" követel, amit egyesek szélsőségesen értelmeznek. A véraláfutások elől elmenekül Dongó. Felnőtt korában külföldön edz gyerekeket. De vajon az elszenvedett „áldozatok” megfelelő alap a munkájához?

Carter edző

Az öltönyös edző a C-kategóriás gimnázium edzőjeként lép csatasorba. A bűnözésre hajlamos játékosok „bandája” messze nem egységes. Ki így, ki úgy próbál lázadni a szabályok ellen, de végül rájönnek, mi a céljuk és megéri érte akár 1500 büntető fekvőtámaszt is nyomni.

 

Sportvonatkozású film, de leginkább drámai műfaj:

Foxcatcher

A mentálisan nem kerek főhős kapcsolata egy birkózó-bajnok testvérpárral szélsőséges és nyomasztó fordulatokat eredményez.

Forrás: Wikipedia

Fotó: pixabay

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink