114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Tömegeket vonz a sporthorgászat

Hazánkban a sporthorgászat a legnépszerűbb szabadidősportok egyike. Akik kipróbálják, hamar rájönnek, hogy a horgászat messze túlmutat a parton egész nap ücsörgő nagypapák időtöltésén. És igen, a halak testi épségét megőrző módon is lehet a sportot űzni, a horgásztársadalom kimondatlan etikai szabályai szerint is tilos a halakra káros módon horgászni, ezt a vizeink döntő többségén szigorúan ellenőrzik is.

Olvasási idő: 2 perc

Még 2019-ben hangzott el Áder János köztársasági elnök egy MOHOSZ ünnepségen tartott beszédében, hogy “a horgászat a legtöbb embert vonzó szabadidős sport hazánkban”. A már akkor is félmilliós (!) regisztrált horgász-közösség mára 600 ezerre duzzadt és folyamatosan növekszik, egyre többen kapnak kedvet ehhez a testet-lelket megnyugtató, mégis különleges sporthoz. A horgászat lehetőséget kínál a stresszes mindennapokból való kiszakadásra, a természet közelsége megnyugtatja a lelket. A járvány ellenére vizeink várják a horgászat szerelmeseit, itt ugyanis könnyen tartható a szükséges távolság.

S, hogy miért érdemes a horgászatot kipróbálni?

 • Sokkal izgalmasabb, mint gondolnád! Semmivel sem összehasonlítható az az érzés, amikor meghallod a kapásjelzőt, nem mellesleg egy nagyobb hal fárasztása komoly izommunka.
 • Horgászhatsz magadban és csapatban, de versenyezhetsz is: a matchbotos vagy feederbotos versenyek a legnépszerűbbek a fiatalok körében.
 • Változatos: sokféle víz, különféle fogási technikák teszik pörgőssé a horgászatot, mindig egyedi élményt nyújt.
 • Horgászhatsz nappal vagy éjszaka - ez utóbbi külön izgalmakat tartogat, nagy élmény a haverokkal éjszaka a full sötétben horogra csalni egy kapitális halat.
 • Szebbnél-szebb tájakat láthatsz, ha új horgászhelyeket fedezel fel.
 • Nincs életkori korlát, egészen kisgyermekkortól el lehet kezdeni, 15 éves korig ráadásul ingyenes, csak egy gondviselő szükséges hozzá és persze legalább utóbbinak horgászengedély.
 • A horgászat folyamatos tanulás: nem elég letenni a horgászvizsgát, utána a tapasztalatokkal bővülnek az ismeretek, hogy hol, milyen halra érdemes menni, milyen módszerrel stb. Egy-egy kapitális hal megfogása úgymond "becsapása" igazi észjáték.

A horgászathoz ezekre mindenképp szükséged van:

 • Első lépésként ajánlott letenni a horgászvizsgát. Ezen a honlapon találod meg a szükséges információkat és a felkészítő jegyzetet.
 • Ezt követően ki kell váltanod a horgászengedélyt (ezen a linken teheted meg).
 • Ahhoz, hogy horgászhass is szükséges az állami horgászjegy, lehet ez éves vagy turista (90 napos), de a kifejezetten horgásztavakon ezen felül napijegy váltása is kötelező.
 • Minden fogást a fogási naplóban kell dokumentálni.
 • Ha már a papírok megvannak, jöhet a felszerelés: 30-50 ezer forintért tudsz jó minőségű alap felszerelést vásárolni.

Minden horgászattal kapcsolatos kérdésre a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) honlapján, és ezen az oldalon találtok válaszokat!

Innentől már csak jó kapásra van szükséged! És persze ne kövesd el ezeket a hibákat!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink