114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Jó hangulatú megnyitóval rajtolt a Sakk és Bridzs EEB Budapesten

Szerdán ünnepélyes  megnyitóval vette kezdetét a Sakk- és Bridzs Egyetemi Európa-bajnokság (EEB), melynek a Testnevelési Egyetem fejújított kampusza ad otthon július 24. és 28. között.

Az eseményt a Testnevelési Egyetem (TE) rendezi a Magyar Egyetemi -Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS) és a TFSE-vel együttműködésben. 

 

Elsőként Prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kihangsúlyozta, az Egyetemi Európa-bajnokságnak vélhetően nagy szerepe lesz abban, hogy a sakk és a bridzs népszerűbbé váljon az egyetemi hallgatók körében.

 

Ezt követően Fogarasi Norbert, a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja következett, aki fontosnak tartotta, hogy a résztvevőket - a versenyzés mellett – az esemény hangulatának is magával kell tudnia ragadni.

 

Liviu Matac, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) felügyelőbizottsági tagja beszédében megköszönte a szervezőknek az áldozatos munkát. A megnyitó végén Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem Tudományos rektorhelyettese intézett a versenyzőkhöz pár szót.

 

A megnyitó végén a sportolók eskütételére került sor, az eskü szövegét a TFSE sakkozója Varga Klára, és Gyömbér Tamás versenybíró olvasta fel.

 

A megnyitóünnepséget jelenlétével megtisztelte a holland Harry Van de Peppel és az ukrán Oleksandr Sulypa is, akik az EUSA technikai bizottságának tagjaként a sportesemény zavartalan és sportszerű lebonyolításáért felelnek. Előbbi a bridzs-, utóbbi a sakkversenyeket felügyeli.

 

Az első játéknapon, csütörtökön a bridzsezők reggel fél tíztől, a sakkozók pedig tizenegy órától veszik birtokukba a termeket. Sakkban egyéniben villám (blitz), csapatban pedig rapid kategóriában hirdetnek bajnokokat. Az igazán látványos villámpartikra az EEB utolsó játéknapján, vasárnap fél háromtól kerül sor.

Az érdeklődők a helyszínen megtekinthetik a mérkőzéseket, vagy a mindsports2019.eusa.eu weboldalon követhetik figyelemmel az eredmények alakulását.  

Háttér:

A 2017-es spanyolországi EEB-n sakkban a rapid kategóriában a férfiak versenyében az orosz Uráli Állami Bányászati Egyetem, a nőknél a portugál Minho Egyetem tagjai állhattak a dobogó felső fokára. A férfiaknál a villámtornát az orosz Pavel Ponkratov, a nőknél a lengyel Klaudia Kulon nyerte. A 2017-es eseményen a magyar indulók közül a legjobb helyezést a TE hallgatója, Varga Klára (3. hely) érte el, aki ezúttal is megméreti magát. A csapatversenyen magyar részről szintén a női szakág volt a legeredményesebb, a TE párosa, Varga Klára és Terbe Zsuzsa bronzéremmel tért vissza az egyetemi kontinensviadalról. Érdekesség, hogy bridzsben a 2017-ben győztes olasz Padovai Egyetem nem nevezett a mostani EEB-re.

Bánfalvi Szabolcs - Márványkövi Ferenc

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink