114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Játékkonzolt ragadtak az ország egyetemei

Bár szép lassan újra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, amíg nem sportolhatunk és járhatunk sporteseményekre önfeledten, korlátozások nélkül, addig a kibertér kínál „sportolási” lehetőséget. Több hazai egyetem is rendez e-bajnokságot, mutatjuk, melyek ezek.

Olvasási idő: 2,5 perc

 

A május 4-től hatályba lépő kormányrendeletnek köszönhetően nálunk is szép fokozatosan újraindulhat a sportélet. Részt vehetünk sportegyesület által szervezett edzéseken, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú foglalkozásokat is szabadon látogathatjuk – természetesen figyelembe véve a távolságtartás és maszkviselés szabályait - .

Bár utcai futó- és kerékpárversenyeken még nem mérethetünk meg, az is jó hír, hogy sportolás és edzés céljából most már tényleg nyugodt szívvel mozdulhatunk ki a négy fal közül. Egyre több edző- és fitneszterem nyitja meg újra kapuit, többek között a debreceni egyetemisták kedvence helye: az UniFit GymCenter is.

Enyhítések ide, korlátozások fokozatos feloldása oda, az egyetemi e-sportnak semmi sem szabhat gátat, sőt! Most robbant be csak igazán az e-szezon. Nézzük, milyen szereplőkkel és hogyan!

 

Debreceni Egyetem League of Legends-kupa

Április 30-ig lehetett nevezniük az érdeklődőknek a Debreceni Egyetem (DE) e-sport bajnokságára, amely során a League of Legends szerelmesei bizonyíthatják tehetségüket. A világ egyik, hanem a legnépszerűbb valós idejű stratégiai játékát rajongók milliói élvezik napról napra, ezúttal a debreceni diákok mutathatják meg, mit is tudnak valójában.

Az esemény Facebook-oldalán már többen érdeklődtek afelől, pontos mikor kezdődnek a küzdelmek. A nevezés díjmentes, és csapatonként legfeljebb öten ragadhatnak játékkonzolt kezükbe – ebből legalább három tagnak igazolható módon DE hallgatónak kell lennie.

 

DEAC labdarúgóedzők közötti FIFA-bajnokság

Ha már edzést nem tarthatnak, legalább a kibertérben hadd éljék ki magukat az egyetemi csapat fociedzői! Legalábbis így gondolkodtak a Debreceni Atlétikai Club (DEAC) FIFA-bajnokságának ötletgazdái, amikor meghirdették a klub utánpótlásedzőinek az e-pontvadászatot. Jóllehet azóta enyhítettek a korlátozásokon, a lelkes nevezők – szám szerint nyolcan – a Juventus, a Bayern München, a Tottrenham és más európai topcsapatok „bőrébe bújva” mérkőztek meg egymással április 22. és május 5. között.

Buzánszky Jenő labdarúgó Egyetem-kupa – Debreceni Egyetem FIFA 20 online bajnokság

Úgy tűnik, Debrecenben rendkívül lelkesek az e-sport hívei, hiszen a DE FIFA-bajnokságot is indított, méghozzá nem is akármilyet! Összesen 124 lelkes jelentkező gondolta úgy, hogy nekivág az ország legnagyobb egyetemi FIFA online küzdelmeinek, amelyek során az ellenfelek Xbox és PS4 platformokon mérkőznek meg egymással. Figyelem, már a legjobb 16 közé jutás a tét!  

A szervezők a bajnokság alatt több nyereményjátékot is szerveznek, többek között ezért is érdemes követned az esemény Facebook-oldalát.

 

Eszterházy FIFA Cup

Április 13-án zárult a nevezés az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) online FIFA-bajnokságára, amelynek összdíjazása 50 000 forint. A versengésen kizárólag egyetemi hallgatók és dolgozók vehetnek részt.

Az Xbox, PC és PS4 platformokon játszott mérkőzések eredményeit és az aktuális tabellát az EKE Safari-SmartHome E-sport Facebook-oldalán követheted figyelemmel

 

Eszterházy League of Legends-bajnokság

Az EKE hallgatói a League of Legends-bajnokságban is kipróbálhatták magukat április 25-én és 26-án a 27 óráig tartó gaming őrületben. A 10 000 forint összdíjazású versenyre 16 csapat nevezését fogadták el, együttesenként 5 fő részvételével. Végül a Hívők csapatáé lett a végső győzelem.

A bajnokságról készült legizgalmasabb klipeket itt tekintheted meg.

 

FIFA 2020 - SZESE E-Sport #StayAtHome Championship

A Széchenyi István Egyetem (SZIE) hallgató sem akartak kimaradni a jóból, ezért Xbox One és PS4 platformokon ragadtak konzolt azért, hogy eldöntsék, ki a kibertér királya. Cseppet sem meglepő módon csak úgy özönlöttek a nevezések, hiszen a verseny összdíjazása 50 000 forint értékű Konzolvilág utalvány.

A selejtezőket április 11-én és 12-én tartották, az alapszakasz május 30-ig tart, míg a rájátszást és a döntőket június 6. és 20. között bonyolítják. Az eredményekről és az aktuális helyzetről a SZESE e-sport egyesületének Facebook-oldalán tájékozódhatsz.

 

League of Legends - SZESE E-Sport #StayAtHome Championship

Minden bizonnyal roppant jó dolog lehet SZIE-diáknak lenni, többek között azért is, mert az egyetem e-sport őrültjei a FIFA 2020 mellett League of Legendsben is nyomulhatnak. Az öt plusz egy fős csapatok a 300 000 forint értékű Konzolvilág utalványért csapnak össze, így biztosan kiélezett küzdelmeket láthatunk majd. A selejtezők már lezárultak, jelenleg az alapszakasz küzdelmei zajlanak, a rájátszást és a döntőt pedig június 7. és 21. között rendezik.

Élő közvetítésekért kattints ide, az eredményeket és a menetrendet pedig itt követheted nyomon. 

 

Medikus Stayathome-kupa

Végezetül ejtsünk néhány szót az orvosi egyetemek részvételével megrendezett League of Legends bajnokságról is, amely május 1-jén ért véget. A végső győzelmet a Pécsi Orvostudományi Egyetem (POTE) NChx Gaming / BabyRage csapata szerezte meg, ám ne menjünk el amellett sem, hogy a nézők az online közvetítések alatt pénzbeli adománnyal segíthették a Magyar Gyermekmentő Alapítványt. Szép volt, fiúk!

Az eredményekért és a beszámolókért kattints ide.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink