114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Izgalmas témákról tanácskoztak a sportirodák képviselői a MEFS szervezte tudásmegosztó találkozókon

Sportirodák vezetői és kollégái osztották meg tapasztalataikat a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség által szervezett Regionális Tudásmegosztó Találkozókon Szombathelyen és Miskolcon 2019. november 12-13-án.

A szombathelyi találkozót dr. Németh István az ELTE-SEK rektorhelyettese nyitotta meg, aki a jogelőd, Berzsenyi Dániel Főiskola alapításának 60. évfordulója alkalmából készített emlékérmet adott át a MEFS főtitkárának: dr. Székely Mózesnek, a szombathelyi élsportot támogató, kiemelkedő tevékenysége érdemeként.

Beszédében egyúttal kiemelte az egyetemen belüli sportélet kimagasló szerepét is. A miskolci találkozón Boda Péter sportközpont vezető, sportigazgató köszöntötte a vendégeket. Beszédében hangsúlyozta a számukra kedvező tényt, miszerint a MEFS a Regionális Tudásmegosztó találkozót különböző vidéki helyszínekre szervezi.

 

 

A MEFS főtitkárának megnyitó és napirend ismertető beszédét követően Szombathelyen az ELTE képviseletében felszólaló Hurtik Péter mutatta be a Budapesti Egyetemi Atlétikai Klub, az egyetem és a város együttműködését, kapcsolódási pontjait. A 13 szakosztályt felölelő klub az aktuális hallgatói trendek szerint próbálja meg kínálatát alakítani. A MEFS-nél és az egyetemnél tudnak pályázni MEFOB-ok, illetve az Országos Ágazati Sportnapok finanszírozására, a városlakók részére is nyitottak az egyetem sportinfrastruktúrái, közös sportprogramokat is szerveznek. A város kiemelt sportegyesületként kezeli az egyetemi sportegyesületet, a sportszervezés 2017. óta komplex együttműködési csomagként működik.

 

 

A szót ezt követően a Széchenyi István Egyetem képviseletében Vajnorák Martin vette át, aki a győri modellt ismertette. A SZeSE 12 szakosztállyal működik, külön e-sport is képviselteti új szakosztályként magát. A városnak több klubja és egyesülete van, de tökéletesen megfér egymás mellett, egymást kiegészítve az önkormányzat, a klub és az egyetemi ESE. Az egyetem érdeke a presztízs, a marketing, a hallgatók megtartása, a létszám növelése, valamint a közösségfejlesztés. A város érdeke pedig a gazdaság és a város fejlesztése a sport által.

 

A Pécsi Tudományegyetemről Hári József foglalta össze a pécsiek egyetem-város-egyetemi klub hármasát. A PTE PEAC-ban 15 szakosztály működik, ahol a PTE Sportiroda és a PTE-PEAC komoly együttműködéssel támogatja egymást az egyetemi sport területén. A PEAC-on belül parasport szakosztályt hoztak létre, ahol válogatott egyetemistáik vannak bocsa, csörgőlabda és kerekesszékes kosár sportágakban, melyek az egyetem brandjét erősítik. További céljaik között szerepel az ülőröplabda bajnokság megszervezése. Annak ellenére, hogy a versenysport terén nincsen mindig egyetértés a város és az egyetemi klub között számos, nagy tömegeket megmozgató szabadidősport rendezvényt szervez közösen az egyetemi sportiroda, az egyetemi klub és a város. Nagyszabású beruházás is elindult Sportsziget Bázis – Szabadidőpark néven, ahol minden igényt kielégítő egyetemi sportkomplexum kapna helyet, ahova a PEAC is az összes szakosztályával együtt odaköltözne.

 

Miskolcon elsőként Rakaczki Zoltán a MEAFC ügyvezető elnöke, sportért felelős polgármesteri biztos prezentálta a város-egyetem-egyetemi klub hármasának működését. 2012. óta egy pozitív változási folyamat tapasztalható a városban, melynek alapja, hogy a Sporttörvény értelmében, a MEFS lehetővé tette, hogy nemcsak az egyetem, de az egyetemi klub is tagja lehet a MEFS-nek, ezáltal közös gondolkodás kezdődött. A miskolci egyetemi sportélet fellendítésében szerepet játszott a TAO kiaknázása, mely az egyetemi létesítményeket biztosítja, valamint anyagi támogatást is nyújt a MEAFC-nak, míg az egyetemi sportklub a sporteszközökért és a szakemberekért felel, de szabadidős programokat, hallgatói versenyeket is szerveznek, edzéseket tartanak. Ennek köszönhetően közel 90%-os a MEAFC sportegységeinek leterheltsége, kihasználtsága a délutáni időszakokban. A várost 2014-től apránként tudták bevonni a sportéletbe, annak köszönhetően, hogy az egyetem városi érintettségű sporteseményeket szervezett. 2014.: férfi kosárlabda utánpótlás nevelés, 2016.: Tájfutó EVB, 2017.: Kosárlabda EEB, a jövőben: 2024.: Európai Egyetemi Játékok. Mára a felek partnerként támogatják egymást.

 

Tokodi Margaréta (SZTE) egyelőre útkeresőként jellemezte a szegedi helyzetet. Előadásában elhangzott, hogy szemeszterenként 3400 hallgató sportol, közel 60 féle sportágból választhatnak. A városi létesítményeket (korcsolyapálya, uszoda) is megpróbálják bevonni, mivel az egyetem sportlétesítmények tekintetében nem megfelelő az ellátottság. Az egyetem a város által szervezett rendezvényekhez csatlakozik (pl.: Villamos futás, Városvédő futás, Pick futás). A város támogatást nyújt a Medikus Kupa szervezéséhez a kedvezményes sportolási csomagok kialakítása által, de anyagi támogatást egyelőre nem biztosít.

 

A jó gyakorlatokat követően a MEFS főtitkára bemutatta a finn modellt, valamint annak hazai adaptálási lehetőségeit. A közel egy éves pilot projekt célja,hogy hogyan toborozzunk hallgatókat a sportfoglalkozásokra, sporteseményekre, egyetemi sportmentor bázis létrehozása, mely alapján a hallgatók érik el hallgatótársaikat, segítve ezzel a sportirodások munkáját.

 

Dr. Székely Mózes főtitkár, a Regionális Tudásmegosztó Találkozó keretében mindkét helyszínen felvázolta a MEFS által benyújtandó sportszakmai fejlesztési programot, mely témája az egyetemi sport fejlesztése, célja pedig az egyetemi sportra dedikált források allokálása, amely segíti az intézményi sportéletet, sportlétesítmények fejlesztését. A koncepció keretében kiemelte, hogy már két egyetemi sportklub (DEAC, PEAC) jelentős állami támogatásban részesült és a TF egyesülete pedig bekerült a kiemelt klubok közé, mely értelmében a működéshez extra támogatást kapnak. Az előterjesztés célja, a többi egyetemi klub fejlesztése is, továbbá a kommunikáció javítása, olyan állapot elérése, mely segíti a hallgatók információval minél hatékonyabban való ellátását. Komoly előrelépést akar tenni a MEFS annak ügyében, hogy a nemzetközi egyetemi sportéletben való szerepvállalása is hangsúlyosabb legyen az egyetemeken (EEB, EEJ). Továbbá a 2024-es Miskolc-Debrecenben rendezendő EEJ-re való felkészülés jegyében a MEFOB-ok rendszerét is fejleszteni szeretné a MEFS, mivel fontos, hogy identitást adjanak a sportnak és a szurkolótáborokon keresztül közelebb kerüljenek az egyetemisták a sporthoz.

 

 

A találkozó végén a szeptemberben indult, kétheti rendszerességgel megjelenő UniSport Hírmagazint is bemutatták, a megjelenteknek pedig lehetőségük nyílt szakmai véleményükkel, informatív, építő jellegű hozzászólásokkal hozzájárulni a kiadvány céljainak tovább fejlesztéséhez.

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink