114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Izgalmas meccsek és magyar győzelem a 2020 FISU Forum e-sport bajnokságán

Óriási érdeklődés mellett bonyolították le a 2020 FISU World Forum e-sport küzdelmeit, amelyen FIFA 20-ban és digitális sakkban csaptak össze a felek. Mindkét sportág küzdelmei a dél-amerikai versenyzők fölényét hozták, de HearthStone-ban magyar siker született. 

Olvasási idő: 2 perc

Az augusztus 12. és 14. között a Testnevelési Egyetemen tartott digitális 2020 FISU World Forum egyik legérdekesebb és egyben legjobban várt kísérőprogramja az e-sport bajnokság volt. Az online sporteseményen azok vehettek részt, akik regisztráltak a fórumra. A nevezés már szűk egy héttel az esemény kezdete előtt megkezdődött, és a nagy érdeklődés miatt a szervezők jóformán a rendezvény nyitónapjáig meghosszabbították a jelentkezés határidejét. 

Ezen persze nincs mit csodálkoznunk, hiszen – mint arról már korábban is beszámoltunk – az e-sport töretlen népszerűségnek örvend nemcsak a hazai, hanem a külföldi egyetemi hallgatók körében is. Néhány héttel azután, hogy befejeződött a FISU eSports Challenge elnevezésű e-sport bajnoksága – amelyen magyar hallgatók is indultak –, a játékkonzol szerelmesei újra összemérték tudásukat az online térben, méghozzá többfajta játékban.

A kezdeményezés dr. Dénes Ferenctől, a FISU Forum legnagyobb szakmai partnerétől, a Digitális Jólét Program (DJP) Digitális Sport Tudásközpontjának (DSTK) vezetőjétől származik.

FIFA 20

Óriási volt az érdeklődés a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb online játéka, a FIFA 20 iránt: összesen 99 játékos regisztrált a bajnokságra, ami jócskán felülmúlta a szervezők várakozásait. A legtöbben (70) PS4 platformon vágtak neki a küzdelmeknek, Xboxban tizenhárman, HearthStone-ban pedig tizenhatan. A háromnapos bajnokság házigazdája a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) volt, amely nagy tapasztalattal rendelkezik online sportesemények szervezése terén.

A kieséses rendszerű verseny a nyitónapon kezdődött, és a pénteki zárónapon a döntőkkel ért véget. Az eseményre regisztrált nézők az esemény honlapján élőben nézhették meg a mérkőzéseket.

„Jó kis meccseket vívtak egymással a felek, és a versenyzők is jól érezték magukat. A világ minden tájáról neveztek a bajnokságra, és az időeltolódás miatt sokan hajnalban keltek vagy későn feküdtek le, hogy játszhassanak. Mindenféleképpen megérdemelnek egy digitális oklevelet, amelyet e-mailben küldünk el nekik” – tájékoztatta az UNISport szerkesztőségét Sánta János versenyszervező.

Diego Silva – aki persze nem Diego da Silva Costa, az Atlético Madrid spanyol válogatott csatára – így nyilatkozott, miután megnyerte az Xbox kategóriát:

„Nagyon köszönöm a szervezőknek, hogy részt vehettem a FIFA-bajnokságban. Remélem, a jövőben még sok nemzetközi egyetemi tornát rendeznek az e-sport szerelmeseinek!”

 

A HearthStone végeredménye:

1. Báthory Csongor (Magyarország, Miskolci Egyetem)
2. Fahad Szaid Alzaruni  (Egyesült Arab Emírségek, Higher Colleges of Technology)
3. Javier Fernández (Chile, Universidad de Chile)

FIFA20 Xbox végeredménye:

1. Diego Silva (Chile, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso)
2. Saulo Reyes Galvez (Chile, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso)
3. Diego Ignacio Sepúlveda Ojeda (Chile, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso)


FIFA20 PS végeredménye:

1. Joaquín Ríos (Chile, Universidad Técnica Federico Santa María)
2. Saúl Muñoz Carreño (Chile, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso)
3. Abdulaziz Nadir al-Alijani  (Omán, University of Buraimi)
3. Elías Castillo Fernández (Chile, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso)

 

Digitális sakk

A digitális sakkbajnokság házigazdája a Testnevelési Főiskola Sportegyesülete, a TFSE volt. Hasonlóan a FIFA 20 küzdelmeihez, a fórumra regisztrált résztvevők az esemény honlapján, élőben nézhették meg a meccseket.

A svájci rendszerű bajnokság során a szervezők – 21 játékos részvételével – összesen 7 fordulót bonyolítottak le. Már az első három kört követően kialakult az élmezőny, és végül öt győzelemmel és két döntetlennel, így összesen hat pontot gyűjtve az argentin Gustavo Salaberry nyerte a küzdelmeket.

A 2020 FISU World Forum sakkbajnokságának végeredménye:

1. Gustavo Salaberry  (Argentína) 
2. Academia de Ajadrez Tres Reyes (Guatemala) 
3. Vjacseszlav Zarubickij (Fehéroroszország)

A mérkőzések részleteivel kapcsolatban itt böngészhettek.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: freepik.com, pixabay.com, fisuworldforum2020.tf.hu, lichess.org

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink